DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Egy alternatív F1-es valóság Schumacher és Hamilton nélkül

Ha a Mercedes idén is világbajnok autót épít, Hamilton jó eséllyel utoléri Schumacher 91 futamgyőzelmet és 7 világbajnoki címet számláló rekordjait. De milyen lett volna az F1 a két gigász nélkül?

Vitán felül áll, hogy Michael Schumacher és Lewis Hamilton a valaha élt legjobb Formula-1-es versenyzők közé tartozik. Az F1 a 70. évfordulójára készül, ami azt jelenti, hogy 69 izgalmas esztendőn vagyunk túl, melyekből 13 alkalommal bizonyult kettejük közül valaki a legjobbnak, azaz majdnem az F1 történetének ötöde zárult úgy, hogy egyikük világbajnok lett az adott év végén.

Lewis Hamiltonnak idén minden sansza megvan arra, hogy utolérje a futamgyőzelmek és világbajnoki címek számában a német legendát. Ketten együtt 175 futamgyőzelmet arattak ez idáig, az Autosport.com segítségével pedig most megvizsgáljuk, miként festene ma az F1-es rekordok könyve, ha ez a két zseni sosem létezett volna.

Schumacher nélkül Irvine-nak is lenne bajnoki címe, Hakkinen pedig ugyanúgy kétszres győztes volna


 

Év           Aktuális világbajnok Alternatív világbajnok*
1992 Nigel Mansell Nigel Mansell
1993 Alain Prost Alain Prost
1994 Michael Schumacher Damon Hill
1995 Michael Schumacher Damon Hill
1996 Damon Hill Damon Hill
1997 Jacques Villeneuve Jacques Villeneuve
1998 Mika Hakkinen Mika Hakkinen
1999 Mika Hakkinen Eddie Irvine
2000 Michael Schumacher Mika Hakkinen
2001 Michael Schumacher David Coulthard
2002 Michael Schumacher Rubens Barrichello
2003 Michael Schumacher Kimi Raikkönen
2004 Michael Schumacher Rubens Barrichello
2005 Fernando Alonso Fernando Alonso
2006 Fernando Alonso Fernando Alonso
2007 Kimi Raikkönen Kimi Raikkönen
2008 Lewis Hamilton Felipe Massa
2009 Jenson Button Jenson Button
2010 Sebastian Vettel Fernando Alonso
2011 Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
2012 Sebastian Vettel Sebastian Vettel
2013 Sebastian Vettel Sebastian Vettel
2014 Lewis Hamilton Nico Rosberg
2015 Lewis Hamilton Nico Rosberg
2016 Nico Rosberg Nico Rosberg
2017 Lewis Hamilton Sebastian Vettel
2018 Lewis Hamilton Sebastian Vettel
2019 Lewis Hamilton Valtteri Bottas

*Vastaggal emeltük ki azokat az eseteket, mikor más lett az alternatív és az aktuális világbajnok személye.



 

A táblázatban az Autosport.com szakértői nem kizárólag elvették a győzelmeket a két nagyságtól, de minden egyéb eredményüket törölték és az alapján újraszámolták a versenyek végeredményét és az így valójában járó pontokat a pilótáknak. Onnantól kezdve, hogy Michael Schumacher megnyerte első világbajnoki címét, mindössze két olyan szezon akad, melyben nem ők nyerték az aktuális világbajnoki címet, mégis valaki más ülhetett volna fel a trónra, ha ők rajthoz sem állnak: 1999-ben Mika Hakkinen helyett Eddie Irvine, 2010-ben pedig Sebastian Vettel helyett Fernando Alonso ért volna fel a száguldó cirkusz csúsára, ha nincs Michael Schumacher és Lewis Hamilton sem.

Amennyiben viszont elosztjuk a többiek közt kettejük 175 futamgyőzelmét, már óriási változást mutatnak a számok, hiszen héttel több pilóta mondhatná el magáról, hogy megnyert legalább egy futamot a Formula-1-ben: Nicola Larini, Martin Brundle, Nick Heidfeld, Nelson Piquet Jr., Timo Glock, Romain Grosjean és Sergio Perez. A legtöbbet Rubens Barrichello és Nico Rosberg nyernék, akiknek sikerei száma 11-ről 31-re, illetve 23-ról 43-ra ugrana, egyaránt hússzal több győzelmet begyűjtve, a tabella élére pedig Sebastian Vettel ugrana, aki 15 győzelmet adhatna hozzá a jelenlegi 53-hoz.

A legtöbb F1-es futamgyőzelem ranglistája:

Pilóta Győzelmek száma
Michael Schumacher 91
Lewis Hamilton 84
Sebastian Vettel 53
Alain Prost 51
Ayrton Senna 41

 A legtöbb F1-es futamgyőzelem ranglistája Hamilton és Schumacher nélkül:

Pilóta Győzelmek száma
Sebastian Vettel 68 (+15)
Alain Prost 52 (+1)
Nico Rosberg 43 (+20)
Ayrton Senna 41 (0)
Fernando Alonso 41 (+9)

Külön érdekesség, hogy mindössze három pilóta van, aki mind Hamilton, mind pedig Schumacher rekordjainak törléséből profitálni tudna a futamgyőzelmek számát illetően: Fernando Alonso, Kimi Raikkönen és Felipe Massa. Ugyanis rajtuk kívül soha senki nem ért célba másodikként F1-es futamon Michael Schumacher és Lewis Hamilton mögött egyaránt.

Különleges ugyan azt látni, hogy mit mondanak a számok, ha kivesszük a hétszeres és a hatszoros bajnokot a számításból, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a néha már unalmasnak tűnő dominanciájuk ellenére is mennyi szép pillanattal ajándékozták meg a sportot és annak rajongóit, vagyis bennünket és örülhetünk neki, hogy láttuk őket versenyezni, hiszen két zsenivel szegényebb lenne nélkülük a Formula-1 világa.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: