DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Gazdálkodj okosan, avagy a népszerűség titka

A Gazdálkodj okosan! társasjáték 1966-os kiadása óta töretlen népszerűségnek örvend, bár számos változtatáson esett át a külcsín tekintetében. Ez a játék menetére és különböző pontjaira nem volt lényeges hatással, így a mai napig kedvelt társasjáték. Mitől olyan szerethető ez a társas?

A játék múltja, vagyis a magyar Monopoly

Mikor az ‘50-es években betiltották Magyarországon a Monopoly forgalmazását, megszületett a Gazdálkodj okosan!, ami mintegy hiánypótló jelleggel kívánta betölteni a Monopoly hagyta űrt. Érdekes módon a játék kifejezett ellentéte a betiltottnak, hiszen míg a Monopoly a stratégiai gondolkodásra, ügyeskedésre épül, addig a Gazdálkodj okosan!-nál ez nem igazán mérvadó.

Játéksziget_szept19_LM4



Ebben gyűjthetünk külön a lakásra és a berendezési tárgyakra egyaránt. Bár így unalmasnak tűnhet annak, aki sokat játszott a Monopoly-val, mégis a szerencsekártyáknak és az érdekesen kialakított játéktáblának hála, üdítő meglepetések érik a játékosokat, ami mind hatással van a játékmenetre.

Érdekes vagy bosszantó?

Ez a társasjáték kifejezetten jó eszköz arra, hogy a gyerekekben rögzüljenek azok az intelmek, amik a mindennapi élethez elengedhetetlenek. Gondolunk itt arra, hogy hátránnyal járt a szemetelés, és az, ha nem segítettünk az időseknek, de biztosan megtanultuk azt is, hogy tilos a mozgó vonat ablakán kihajolni.

Ha így utólag végiggondoljuk, hogy hányszor hangzik el a szánkból, hogy zárja el a csapot kézmosás után, mosson kezet evés előtt és egyéb alapvető dolgok, akkor rá kell jönnünk, hogy igen hasznos a társas segítsége. Arról nem is beszélve, hogy megtakarításra és a sport szeretetére is ösztönöz a játék.

Modern vagy retro?

Ma már nevetségesnek tűnik a szemetelésért járó 50 ft-os büntetés az eredeti Gazdálkodj okosan! játékból, de szerencsére elkészült ennek a modern, naprakész változata is. Bár az összegek változtak, a mezők értelme ugyanaz maradt.

Fontos ellenben, hogy míg régen nem neveztek meg konkrét márkát az adott tevékenység elvégzésénél, ma már ez természetesen máshogy van. Míg a sportszereket a Decathlon szolgáltatja, addig a háztartási cikkeket és bútorokat az IKEA-nál lehet kapni.

Hogy melyik a jobb, arról lehetne vitatkozni, de mindkettőnek megvan a maga értéke. A régi esetében sorra jöhetnek elő a gyerekkori emlékek, így ha megvan otthon egy ütött-kopott dobozban a gyerekkorod kedvenc társasa, kapd elő, hogy együtt játsszon a család!

Ha pedig nincs, akkor irány a Játéksziget, ahol bár a modern változat kapható, mégis biztosan felidézheted a számodra kedves emlékeket.

Mi a titka?

Talán az, hogy az értékek, amiket közvetít, az idő múlásával sem változtak, így örök érvényű játék számunkra.

Éppen ezért társasozzatok minél többet, hiszen manapság kevés az az idő, amit nyugodtan együtt tud tölteni a család!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: