DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Így állított fel új mércét az F1-ben Schumacher

A Benettonnál a hétszeres F1-es világbajnok versenymérnökeként dolgozó Pat Symonds szerint a német legenda munkamorálja és a részletekre való alapos odafigyelése emelte őt a mezőny fölé.

Az 50. életévét néhány hete betöltő Michael Schumacher számít a Formula-1 legeredményesebb versenyzőjének a számok alapján: hét világbajnoki címe és 91 nagydíjgyőzelme egyaránt rekordnak számít. A születésnap kapcsán már többen is elmondták véleményüket a német klasszis sikereiről, az Autosport International Show-n pedig Pat Symonds, aki annak idején Schumacher első két vb-címekor a Benettonnál dolgozott a pilóta versenymérnökeként, rávilágított arra, mi volt az, amelynek köszönhetően kiemelkedett a mezőnyből és amellyel új érát indított el az F1-ben:

schumacher-symonds-dppi-1



„Michael nagyon más volt, ami a munkamorált és a részletekre való odafigyelést illeti” – vélekedett a Crash.net hasábjain Symonds, aki jelenleg a 2021-es szabályok előkészítését segíti szakértelmével. „Az ezzel járó fejlődés, amelynek köszönhetően minden összeállt, döbbenetes volt. Új mércét állított fel a fittséget, a részletekre való odafigyelést és a dolgok intelligens megközelítését illetően.”

„Ha visszaemlékszünk azokra a napokra, akkoriban pénteken és szombaton is volt edzésünk és időmérőnk is, de ami még fontosabb: vasárnap is volt egy rövid félórás bemelegítő edzésünk. Egészen a szombati időmérő végéig együtt dolgoztam vele az autón, folyamatosan próbáltunk egyre javítani és javítani rajta. Aztán vasárnap azt mondtuk: ’ez van, ez a legjobb, ahogyan be tudjuk állítani, most rajtad a sor, hogy fél óra alatt kitaláld, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet’.”

„Így úgy tudott nekivágni a versenynek, hogy tudta, ha egy adott kanyarban kicsit vigyáz a gumikra, akkor azok kicsit tovább bírják majd. Vagy ha egy kanyarba lassabban megy be, akkor gyorsabban tud kijönni belőle, és akkor nagyobb tempót érhet el az egyenesben, meg ilyesmik. Ez olyan szintű részletesség és hozzáadott nyereség volt, amelyet soha nem láthattunk előtte a Formula-1-ben. Talán voltak néhányan, mint Alain Prost, akikben ez természetesen módon megvolt, de Michaelt a munkamorálja juttatta a csúcsra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: