DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Retro

Hamilton: Nem engedtem, hogy bárki befolyásoljon

Öt éve a Mercedes csapattagja Lewis Hamilton: az ezalatt három vb-címet szerző versenyző visszatekintett az együttműködés kezdetére. Sokan le akarták beszélni, de mert kockázatot vállalni, ami már a második szezonban kifizetődött.

„Örök idők óta a McLarennél voltam, ezért nagy lépésre vállalkoztam” – idézte fel Lewis Hamilton pályafutása egyedüli Formula-1-es csapatváltását a Mercedes oldalán. 2012-ben döntött úgy, hogy az őt kinevelő McLarent elhagyva a Mercedes versenyzője lesz. „Sok ember odajött hozzám, és azt tanácsolta, maradjak a McLarennél. El kellett határolódnom tőlük, és elhatározni, hogy nem engedem senkinek, hogy befolyásolja a döntésem. Nekem kellett megtalálnom az érveket és ellenérveket, hogy meghozzam az én döntésem.”

Ma már tudjuk, hogy Hamilton látnoki érzékkel sejtette meg, mely csapaté a jövő: akkoriban azonban a Mercedes jóval a McLaren mögött állt, ez az oka, hogy annyiakat meghökkentett a váltás.



„A Mercedes abban az időben az ötödik legjobb csapatnak számított. De nem féltem a váltástól, mert a Mercedes nem tudja, hogyan kell veszíteni. Egy ponton már tudtam, hogy célt fogunk érni, és arra gondoltam, milyen remek lenne ennek részesévé válni. Maradhattam volna a McLarennél. De hátulról, esélytelenként kezdeni, építkezni és egy családdal felnőni másféle dinamika, másféle kihívás.”

A 2013-as szezon nem hozott gyors sikert: elmondása szerint ez az év az új kapcsolatok kiépítéséről és a technológiával való ismerkedésről szólt. „A kommunikáció minden” – emelte ki Hamilton, aki már az elején megállapodott a csapattal, viszonyukat mindkét irányban egyenesség és őszinteség fogja jellemezni. Ebben az idényben egyetlen futamgyőzelme született, épp a Magyar Nagydíjon.

Ezek után már második szezonja, a szabályváltozások után következő 2014-es év a világbajnoki címet hozta számára: „Sokat kellett várnom rá, de bíztam magamban, akárcsak a rajongók. Nagyszerű érzés volt. Sosem hittem volna, hogy ilyen be fog következni a csapattal. Arra gondoltam, hogy ez egy hosszú távú projekt, mert inkább hosszabb távban szeretek gondolkodni. Nagy kockázat volt, de ha a könnyű utat választjuk, az életünk unalmas lesz” – elevenítette fel a kezdeteket csapatával Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: