DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Ön mindenhez ért? Mindenhez is!

Minden volt, csak énekes halott nem, ahogy mondani szokás, s éppúgy helye van a legrövidebb karrierű, mint a legkurtább nevű F1-esek között – de járt olimpián, volt bányász és Emmy-díjas is.

Kezdjük talán a lead végén felvetett témával: Boris, avagy ahogy a világ megismerhette, Bob Said volt az első amerikai versenyző a második világháború végét követően, aki meg tudott nyerni egy komolyabban jegyzett autóversenyt Európában. A szóban forgó futam egy roueni sportautóverseny volt 1953-ban – azon források viszont legnagyobb szomorúságunkra tévednek, melyek szerint egy nagydíj lett volna a szóban forgó megmérettetés. Hősünk egyébként, ahogy neve is utal rá, orosz és szír szülők gyermekeként született New Yorkban 1932. május 5-én, s bár a lehető legjobb oktatást is megengedhette magának családi vagyonából, egy év után kiiratkozott a Princetonról, ugyanis felfedezte magának a versenyzést, s úgy döntött, hogy ezt az utat választja.

Pár évvel később mégis kénytelen volt bányásznak állni, ugyanis egy 1955-ös nassaui futamon összetörte Ferrariját, s pénzre volt szüksége álma beteljesítéséhez. Két év múlva visszatért a Bahamákra, s kategóriagyőzelmet aratott, 1959 elején pedig a Daytona 500-on is rajthoz állt, de műszaki nehézségektől hátráltatva csak az 50. helyet szerezte meg minden idők egyik legszorosabb daytonai futamán.

Az előző évben az első amerikai országos sportautó-bajnokságban is bemutatkozó Said ezt követően ott volt az 1959 végén megrendezett első USA Nagydíj mezőnyében is, a mezőnyből egyedüliként egy Connaught-Alta volánja mögött, s a 19 nevezőből a 13. rajthelyet kaparintotta meg a kétéves autóval. Versenye azonban nem tartott sokáig – s ekkor még elég finoman fogalmaztunk, hiszen fél kör után megpördült, és kiesett, s mivel többször nem is állt rajthoz a királykategóriában, ezzel az övé minden idők egyik legrövidebb F1-es karrierje.

bobsaid



Sőt, ami azt illeti, az egyik legrövidebb név is az övé a sportág történetében – legalábbis ha a hivatalos eredményekben szereplő neveket tekintjük, akkor csak Ben Pon, Joe Fry, Gimax és Geki nevének leírásához kellett az övéhez is kevesebb festéket fogyasztani, igaz, a „Bob” az ő esetében éppúgy becenév, mint a másik négy említett úr esetében (a valós neveket tekintve Yuji Ide az abszolút győztes, erről bővebben ide kattintva olvashattok).

Said hamarosan szögre akasztotta a sisakot, hogy egy rövid és jövedelmező ingatlanos kitérőt követően két másik fejvédőt válasszon magának. Előbb a bobozásban, majd a díjugratásban találta meg ugyanis számítását, s előbbi sportágban két olimpián is részt vett – 1968-ban ráadásul megmérkőzött egy másik egykori F1-es pilótával, Robin Widdowsszal. Újabb kihívások után nézve a filmezés világa felé fordult, s a Mystery of the Sphynx című Emmy-díjas dokumentumfilm producere lett. 2002-ben hunyt el, versenyzői örökségét a NASCAR másodosztályában futamgyőzelmet is szerző fia, Boris viszi tovább.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: