DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Retro

Retro – Csillag születik

Egy borús januári floridai vasárnapon teljesítette első együléses versenyét az a pilóta, aki mindössze fél évvel később, 17. születésnapja előtt F1-es szerződést kapott, s jó úton jár a legendává válás felé.

Még a 17. születésnapja előtt szerződést kapott a Formula-1-ben, alig 18 évesen első Red Bull-os versenyét megnyerve a legfiatalabb nagydíjgyőztessé avanzsált, 2021-ben pedig drámai szezon végén taszította le a trónról Lewis Hamiltont és a Mercedest, hogy aztán ő kezdjen hasonló domanciába. S hogy mindezt minek kapcsán írjuk le? 2014. január 26-án indult először együléses versenyen Max Verstappen.

verstappen-2014-fws



A Ferrari versenyzői akadémiája 2014-ben szervezte meg a Florida Winter Seriest, mely sajnálatos módon csak egyetlen „szezont” ért meg. A kezdeményezé célja az volt, hogy az akadémia növendékei a holtszezonban némi versenytapasztalattal gazdagodjanak más fiatal tehetségekkel küzdve. A tizenkét versenyt és tizenkét autót felvonultató sorozatban egyébként érdekes módon nem osztottak bajnoki pontokat, így hivatalos végeredménye sem született az ilyenformán „bajnokságnak” sem nevezhető szezonnak.

Antonio Fuoco, Raffaele Marciello és Lance Stroll volt a Ferrari három növendéke ekkor, ám a sorozat résztvevői közül nem valamelyikük érte el elsőként a királykategóriát, hanem egy friss gokartvilágbajnok, aki a sebringi szezonnyitón teljesítette karrierje első együléses versenyét. Max Verstappenről van szó, aki a leggyorsabb kört is megfutva negyedikként zárta a versenyt, másnap pedig már egy pole-t is behúzott a riválisok orra elől.

Mért kör az első napról

A 12 futamon végül két győzelem és összesen öt dobogó jutott a nyolc időmérőn szerzett három pole mellett az ifjú tehetségnek, így a szezon harmadik legeredményesebbjeként fejezte be a Florida Winter Seriest. Néhány hónappal később már a Formula–3-as Európa-bajnokságon tűnt fel, autója hátsó szárnyán a Remember this name, azaz „Emlékezz erre a névre” feliratot viselve.

Sokat tett azért, hogy ne felejtsük el, azóta már örökre beírta magát a Formula–1-es rekordok könyvébe 2016-os barcelonai győzelmével, amellyel a legfiatalabb futamgyőztessé vált, jelenleg pedig immár háromszoros világbajnoknak mondhatja magát, aki 2023-ban minden idők legdominánsabb idényét futva 19 versenyt nyert a 22-ből – ki gondolta volna ezt akkor, 2014. január 26-án…?

verstappen-2014-remember

Verstappen és az a bizonyos hátsó szárny...
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: