DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro – Wilson mégis belefért a Minardiba

A tragikus sorsú Justin Wilson egy szezont versenyzett az F1-ben. A legnagyobb gondot nem szokványos dolog, például a pénz jelentette, hanem az, magassága miatt elfér-e az autóban.

 A 2015-ban halálos IndyCar-balesetet szenvedett Justin Wilson a tengerentúli szériákban épített magának hírnevet, de mint sok más riválisának, az angol eredeti célja is a Formula-1 volt. 2001-ben megnyerte a királykategória akkori előszobájának számító nemzetközi Formula-3000-et, 192 centiméteres magassága azonban már ekkor problémát okozott neki: az F1 helyett csak a World Series by Nissan sorozatban talált ülést magának.

Év végén azonban látszólag rámosolygott a szerencse, mikor a Minardi gyenge teljesítménye miatt büntetésből két nagydíjra felfüggesztette Alex Yoongot. A csapat azt tervezte, hogy Wilsonnak adja meg a nagy lehetőséget. A pilóta azonban nem fért be az alacsonyabb versenyzőre szabott autóba, így végül Anthony Davidson vezethetett.



A történtek után érthető, hogy sokan elkönyvelték, testalkata miatt Wilsonból sosem lehet F1-es. 2002. december 17-én kiderült, hogy tévedtek: a Minardi bejelentette, hogy szerződtették a következő szezonra. Szokatlan módon a nyilatkozatok főképp a 24 éves versenyző magassága körül forogtak.

„Mindig is voltak emberek, akik azt mondták, nem fog sikerülni (a magasság miatt). Bebizonyítottuk, hogy tévedtek, most pedig azt is bizonyítani akarom, hogy olyan megérdemelten vagyok itt, mint bárki más” – mondta Wilson. Az őt leigazoló Minardi-főnök, Paul Stoddart arról is beszélt, elhatározta, csak azért is a pilóta méretére szabja az autót:

„Valódi jó érzés tölt el, miután a magassága miatt mindenki leírta őt. Most végre megkapja a lehetőségét. Szörnyen éreztem magam, mikor Faenzába rendeltem őt, kipróbáltattam vele az autót, elültettem benne a reményt, hogy Formula-1-es versenyző lehet, aztán borult minden, mivel nem fért be a kocsiba. Attól a pillanattól fogva eltökéltük magunkat, hogy felkészítsük 2003-ra” – mondta a csapatfőnök.

A 2003-as szezon újoncai, fekete overallban Justin Wilson

Stoddart azt is hozzátette, hogy a Ford-motorokra váltó csapat hatalmas előrelépést tehet. „Nem fér hozzá kétség, hogy a Minardi 19 éves története folyamán ez a legerősebb csomagunk” – mondta, és hangsúlyozta, „teljesítenünk kell jövőre.” Úgy nézett ki, Wilson eredményekkel is kimagasodhat a mezőny sűrűjéből.

Csakhogy a valóság köszönőviszonyban sem volt a jóslattal, és sem Wilson, sem csapattársa, Jos Verstappen nem szereztek pontokat. Az angol versenyző azonban olyan jól muzsikált a rutinos hollanddal szemben, hogy a Jaguar felfigyelt rá, és az utolsó öt futamot már az ő színeikben teljesítette, egy ízben pedig az áhított pontszerzés is sikerült neki. Wilson esélyes volt a folytatásra a Jaguarral a következő szezonban, ezúttal azonban a gyakoribb ok, a pénz döntött a Red Bull által támogatott Christian Klien javára. Az égimeszelő pilóta F1-es karrierje csak egy szezonon át tartott. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: