DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro – Raikkönen olyan, mint Senna

Sokaknak a könyökén jön ki, hogy ahányszor feltűnik egy ígéretes fiatal az F1-ben, mindig Ayrton Sennával állítják párhuzamba – most például Max Verstappent. Kevesen emlékezhetnek rá, de Kimi Raikkönen sem úszta meg az összehasonlítást, hiába jutna egy „Jégember”-ről utoljára eszünkbe a brazilos temperamentum.

Mint ismert, Kimi Raikkönen kifejezetten tapasztalatlanul érkezett a Formula-1-be, ha formaautós futamai számát nézzük, még Max Verstappennél is kevesebb rutinja volt, mikor leigazolta a Sauber csapat, az FIA még a versenyzéshez szükséges szuperlicenszet sem adta meg szívesen. Még Jenson Button, aki ekkor, 2000 végén bemutatkozó szezonján volt túl – és maga sem dicsekedhetett túl sok F1 előtti tapasztalattal – is azt jósolta, a finn pilóta szenvedni fog. „Sokként ért engem, és azt hiszem, az első időmérő edzése nagyon kemény lesz” – mondta a brit pilóta.

A 2001-es év első versenyén, Ausztráliában aztán Raikkönen a mezőny közepére, a 13. helyre kvalifikált, a futamon pedig 6. helyen ért célba, rögtön megszerezve első pontját. Ez elég is volt a kritikusok elhallgattatására, ő azonban nem érte be vele: később kétszer negyedik is lett, a bajnokságot pedig 10. pozícióban zárta. Egy évvel azután, hogy az alkalmasságát pedzegették, a sportág egyik legnagyobb alakjához, Ayrton Sennához hasonlították – aki a McLarennel szerezte három világbajnoki címét, a csapattal, amely bejelentette Raikkönen szerződtetését.



„A szemeiben láttam meg. Elég volt beléjük nézni, és arra gondoltam, láttam már ezt a pillantást korábban” – mondta 2001. december 11-én az argentin Sergio Rinland, a Sauber C20-as autójának tervezője (ekkorra már átigazolt az Arrows csapathoz). Rinland 1983 óta dolgozott a Formula-1-ben. „Elkezdett borsódzni a hátam, mikor eszembe jutott, kitől: Sennától.”

Rinland arra is megtette tippjét, a mezőny fiatal tagjai közül kik jutnak el a Formula-1 csúcsára: „Azt hiszem, néhány év múlva a következő emberek fognak bajnoki címeket nyerni: Raikkönen, Montoya, Alonso és talán Ralf Schumacher. Jenson Button is olyan tehetséges, mint ők, habár balszerencsés volt a második szezonjában, annyira nehezen vezethető autót kapott” – mondta.

A tervező szavai próféciává váltak: bár Montoya és Ralf Schumacher rossz tippnek bizonyultak, Raikkönen, Alonso és Button valóban világbajnok lett – és a 2001-2002-es mezőny tagjai közül (leszámítva persze Michael Schumachert, aki már akkor többszörös vb-első volt) csak ők hárman jutottak el később a sportág csúcsára. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: