DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – Aki három ártatlant magával vitt

Bár eredményei nem emelkedtek ki, Giulio Cabianca nevét megőrizte az emlékezet: azok listáján szerepel a neve, akik F1-es autóban veszítették életüket. A bizarr tesztbaleset több civil halálát is okozta.

Az olasz Giulio Cabianca pályafutásáról nem tudunk túlságosan bőségesen írni, mivel az ezen a napon, 1923. február 19-én született veronai pilóta nem indult sok nagy versenyen, és ott elért eredményei sem igazán emelkedtek ki. Négy Formula-1-es futamon vett részt, egyszer Monacóban egy F2-es autóval, továbbá háromszor az Olasz Nagydíjon.

Kiemelkedő versenye az 1960-as monzai kiadás volt: a nagydíjon, amelyet a nagy brit csapatok, a BRM, Cooper és Lotus bojkottáltak, a gyári Ferrarik és Porschék közé beékelődve negyedik helyről indulhatott, és bár két kör hátrányban, de ugyanebben a pozícióban ért célba. Ezt a versenyt a Scuderia Castellotti csapat színeiben teljesítette, amelyet az 1957-ben elhunyt Eugenio Castellotti – Cabianca jó barátja – emlékére hoztak létre. Különös hibridet vezetett, egy Cooper T51-be szereltek Ferrari-motort.



A Formula-1 mellett elsősorban hazai versenyein indult, és itt tudott sikeres lenni: 1951-ben az 1100 köbcentiméteres, 1952-ben az 1500 köbcentiméteres, 1958-ban a GT kategóriában lett olasz bajnok. A Targa Florión és Mille Miglián kategóriagyőzelmet szerzett, abszolút értékelésben megnyerte a Giro di Calabria, Coppa della Dolomiti versenyeket és Nápolyi Nagydíjat, Olaszországon kívüli eredményeit pedig a paui Formula-2-es futamon szerzett harmadik helyezés fémjelzi. Eredményei láttán Enzo Ferrari sportautó-csapatába igazolta őt 1959-ben, Messinában második, a Targo Florión negyedik helyet szerzett a vörös istállóval.

1961 közepén a Mille Miglián elért második hely került a dicsőséglistájára, és a Scuderia Castellottival arra készült, hogy újra a Formula-1-ben induljon. A 38 éves versenyző június 15-én a modenai aszfaltcsíkon tesztelte a Cooper-Ferrarit – azon a pályán, ahol az olaszok reménysége, Castellotti életét veszítette. Mivel az Aeroautodromo di Modenán versenyzőiskola is működött, eleinte lassú tempóban körözgetett, és csak késő délután gyorsított, mikor a tanoncok távoztak.

A kilencedik körében valószínűleg az autó sebességváltója hibásodott meg, Cabianca nem tudta a Coopert megfékezni. Hogy elkerülje az ütközést, egyenesen a pálya kapuja felé vette az irányt, amely épp nyitva állt. A pillanat hevében született, meggondolatlan döntés volt. A kapu ugyanis egyenesen a Via Emiliára, Észak-Olaszország egyik legforgalmasabb útjára nyílt. Az autó először egy nézőt talált el, aki a pályát figyelte, majd egy biciklivel, egy motorral, egy kisteherautóval (úgynevezett giardinettával) és három parkoló kocsival ütközött. A motor és a kisteherautó sofőrje azonnal életét veszítette. A giardinetta súlyos fémtömböket szállított, egyikük lerepült a járműről, ez ölte meg a kerékpárost. A néző súlyosan sérült, de életben maradt.

Cabianca autóját egy szemközti üzlet fala állította meg. A versenyzőt eszméleténél találták, és a közeli kórházba szállították, ahol néhány órán belül elhunyt. Azon 51 versenyző egyike, akik Formula-1-es autóban veszítették életüket. 33 haláleset történt nagydíjhétvége során, további 18-an hunytak el tesztelésen vagy bajnokságon kívüli F1-es versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: