DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Stallone a Las Vegas GP-n forgat

Miért nem valósult meg Stallone F1-es filmje? Hogyan vált teljesen jelentéktelenné a hollywoodi sztár a száguldó cirkusz paddockjában? És végül miért büntette a világot a Felpörgetve című alkotással?

1997. december 3-án egy komoly bejelentés hozta izgalomba a Formula-1-es közvéleményt: a hónapok óta a Formula-1 körül „ólálkodó” Sylvester Stallone egyezséget kötött Bernie Ecclestone-nal arról, hogy filmet készít majd a Formula-1-ről, melyhez éles felvételeket is szeretne használni. Az akkori tervek egy 1999-es Las Vegas-i futamról szóltak, mellyel kapcsolatban egy szóvivő így nyilatkozott: „Stallone az edzéseken és magán a versenyen is készít majd felvételeket, melyek bekerülnek majd az F1-ről szóló filmjébe.”

stallone_schumi



Végül, mint tudjuk, sem az 1999-es vegasi futam, sem a Formula-1-es film nem valósult meg, ennek okairól Kevin Eason annak idején így írt a Times hasábjain: „Eleinte úgy tűnt, hogy a terv működik, Stallone pedig rendszeresen felbukkant az F1-es paddockban alapos kutatást végezve – vagy legalábbis fel-alá mászkált a paddockban népes, nagydarab fazonokból álló kíséretével, akik egytől-egyig úgy néztek ki, mintha a Nagymenők statisztái lettek volna. Az viszont problémát jelentett, hogy Sly, ahogy ismerjük és szeretjük őt, idővel jelentéktelenné vált, megszűnt celebnek lenni, idővel már a szerelők sem vették észre, ha megjelent a garázsukban.”

„Az viszont jelentéktelen apróságnak tűnt, hogy Sly körülbelül annyira hasonlított egy Formula-1-es pilótára, mint Les Dawson [jellegzetes arcú, termetes brit komikus – a szerk.], s hogy az amerikai részvétel körülbelül annyira jellemző a sportágra, mint a vasúti menetrend pontos betartása. Bernie ellenben nem éppen a művészi hajlamairól ismert, s idővel egyre idegesebbé tette ez az egész üzlet, így idővel udvariasan megmondta Slynak, hogy nem szeretne filmsztár lenni. Az ő oldalán legalábbis semmiképp.”

driven

Stallone így aztán a Formula-1 helyett a Champ Car világát vette célba, a nézők pedig Jimmy Bly, Joe Tanto és Beau Brandenburg történetét izgulhatták végig. Már akik hajlandóak voltak ellátogatni a moziba, tudniillik a Driven („Felpörgetve”) című alkotás óriási bukás lett, s a kritikusok sem voltak tőle elragadtatva: a Rotten Tomatoes című véleménygyűjtő oldalon jelenleg 14 százaléknál jár, míg Jay Leno például a valaha volt legrosszabb autós filmnek nevezte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: