DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Ralf Schumacher hazudott, hogy békén hagyják?

2008. február 21-én ezt találta nyilatkozni az Autosport magazinnak, beismerve, hogy esze ágában nem volt tovább folytatni F1-es pályafutását, és csupán azért mondta ezt korábban, mert mindenki ezt akarta hallani tőle, és így békén hagyták…

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse, Ralf 1997 és 2007 között 11 éven át versenyzett az F1-ben, előbb a Jordan (1997-1998), majd a Williams (1999-2004), végül a Toyota (2005-2007) alkalmazásában. A 11 év alatt összesen hat nagydíjgyőzelemig jutott, legeredményesebb éveit a Williamsnek köszönhette.

Később, a Toyotával már kevésbé jöttek a sikerek, az utolsó, 2007-es idényben pedig már egyre több külső nyomás érte a kölni székhelyű istállót, hiszen sokan úgy vélték (és ezen véleményüknek hangot is adtak), hogy Ralf Schumacher ideje lejárt az F1-ben, itt az idő megválni tőle! Való igaz, ez az idény borzalmasan alakult a német pilóta számára, aki számos elkerülhetőnek tűnő ütközésbe keveredett a versenyeken, és egyre több hibát követett el a pályán.



2007. október 1-jén mégsem a csapat menesztette őt, hanem ő maga jelentette be, hogy az év végeztével távozik akkori kenyéradójától. A bejelentés után több másik istállóval is szóba hozták, így a Toro Rossóval, ahol korábbi mentora, Franz Tost alighanem tárt karokkal várta volna vissza (bár Sebastian Vettel is ekkor érkezett a csapathoz…), vagy a McLarennel, akiket a pletykák szerint Ralf keresett meg, hogy beajánlja magát a távozó Fernando Alonso helyére.

2007 decemberében még tesztelt egyet a Force India versenygépével, de ezek voltak az utolsó méterek, amiket egy F1-es autó volánjánál megtett. Bár sokáig ő maga is lebegtetette a folytatás lehetőségét, ám utólag, ma napra pontosan hét évvel ezelőtt az Autosportnak nyilatkozva beismerte: hazudott, hogy ne pesztrálják folyton ugyanazokkal a kérdésekkel, és végre leszálljanak róla az újságírók.

„Valóban tettem néhány olyan megnyilvánulást, amiből arra következtethettek, hogy folytatni akarom, de a helyzet számomra mindvégig egyértelmű volt. Csak azért mondtam, hogy az F1-ben maradok, mert mindenki folyton a jövőmet találgatta, a Toyotánál pedig elég nehéz helyzet uralkodott, én pedig semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy nyugodt körülmények között tudjam befejezni a szezont, és szépen csendben, békésen visszavonulni” – vallott színt Ralf, aki sohasem kedvelte különösebben az F1-et körüllengő nagy felhajtást.

A sors fintora, hogy az újságírók később is időről időre megtalálták és elővették témaként, jót csámcsogva magánéleti nehézségein, és feleségével, Corával megromlott viszonyán és nézeteltérésein. Egyszóval, nem sok nyugta volt az elmúlt években sem, ráadásul, bátyja sajnálatos síbalesete is komolyan megviselte, és a pletykák szerint rengeteg időt töltött el Michael betegágya mellett.

Válását éppen a napokban mondták ki, így talán végre megadatik számára az a nyugodt, feltűnésmentes élet, amelyre mindig is vágyott, és ami egy hétszeres világbajnok legenda öccseként nyilván sosem adatott meg neki eddig az életben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: