DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Retro – Jacques Villeneuve szólólemezt ad ki

Az F1-es szezonkezdet forgatagában egy könnyedebb témával foglalkozik múltidéző rovatunk: 2007-ben ezen a napon adta ki Private Paradise című, hatalmas bukásnak bizonyuló lemezét az 1997-es világbajnok.

Mai Retro-cikkünkben rendhagyó módon nem az autóversenyzés, hanem a könnyűzene világába tekintünk ki, de természetesen ennek az írásnak is van Formula-1-es vonatkozása. 2007-ben ezen a napon, február 19-én adta ki első, és máig egyetlen albumát a sportág tíz évvel korábbi világbajnoka, Jacques Villeneuve.

villeneuve_gitar_szeles



A kanadai versenyző már akkor elkezdett kacérkodni a zene világával, amikor még nem IndyCar- és F1-es bajnokként ismerték őt az autósport rajongói, hanem „csak” a legendás Gilles Villeneuve fiaként. Az 1990-es évek elején az ifjú Jacques Japánban bontogatta szárnyait, s a visszaemlékezések szerint ekkoriban írta első dalszövegeit.

Villeneuve a Formula-1-be érkezésekor vásárolta meg első gitárját, ettől kezdve már nem csak szövegeket, hanem dalokat is írt. „1996-ban vettem egy gitárt, ekkor fogtam bele a dalszerzésbe. Őrült szenvedélyem a zene, olyan lett számomra, mint egy drog” – idézte fel egy évtizeddel később „másik” karrierje kezdeteit a kanadai, aki ezt követően magánéletének köszönhetően is kapcsolatba került a popszakmával. A kilencvenes évek végén a világhírű Kylie Minogue szintén énekes húgával, Danniivel élt párkapcsolatban, s később ő lett egyik menyasszonya a (legalább) négy közül – a popsztárt viszont nem vette feleségül a később kétszer is megházasodó pilóta.

Villeneuve először 2006-ban nősült meg, a párizsi Johanna Martinezt Svájcban vette el néhány hónappal azelőtt, hogy távoznia kellett a Formula-1-ből. Ehhez az eseményhez kapcsolódott első kiadott száma is, az Accepterais-tu című, lánykérésről szóló francia nyelvű dal, mely abban az évben jelent meg.

villeneuve_guitar2

A kanadai versenyző a következő évben, 2007 februárjában, immár édesapaként dobta piacra első szólóalbumát Private Paradise címmel. A bemutatóra saját montreali kávézójában került sor szűk, javarészt újságírókból álló közönség előtt, akiknek Villeneuve két dalt énekelt el a lemezről. „Remélem, hogy az album nagy siker lesz. Nem csinálnék semmi olyat, amitől azt várom, hogy kritizálják majd” – nyilatkozta bizakodva a visszavonult pilóta.

A lemezen összesen 13 dal található, ebből hatot maga Villeneuve írt – az egyiket édesapjáról, az 1982-ben elhunyt Gilles-ről. A Private Paradise csúnya bukás lett, az első három hétben kevesebb, mint 300 példány fogyott el, s az év végére sem sikerült túllépnie az ezer példányt Észak-Amerikában: a teljes kontinensen 836 lemezt adott el 2007-ben...

A Gilles Villeneuve-ről szóló Father című dal szövege:

Your life wasn't long just like a bird's life
But you had your only sky
And like an eagle you one day flew too high
Beyond the limits set by the unknown
And up where they belong and where the sun is black
That's when we understood you never never ever were to come back

Just like the water flowing down a stream
You were as endless as a dream
Unlike some old forgotten poetry
Your tale will always be chanted inside of me

Father I miss you so
Father why d'you have to go
So far where I can't go
Somewhere, some place, but where, I don't know

Your life was a song of love and strife
Too many times you rolled the dice
And all the people as a court they prayed and they cried
When you climbed beyond the summit of the unknown
And up where the wind is strong and there's no turning back
We got lost and found in the woods where the seeds of love grow back

By the millions you were held in high esteem
Bringing happiness to every dream
To every dream

Father, I miss you so
Father, why d'you have to go
So far away where I can't go
Somewhere, some place, but where, I don't know

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: