DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Ralikrossz

Szabó Krisztián a ralikrossz-világbajnokságra megy – győzni!

Eddigi pályafutása legfontosabb szezonjára készül a kétszeres Super 1600-as ralikrossz Európa-bajnok, aki sikeres tavalyi bemutatkozása után még nagyobb lehetőséget kapott Mattias Ekström csapatától, az EKS-től. A világbajnokság megváltozott erőviszonyaiból kiindulva újoncként is az első helyet célozza meg.

A sikereit korábban ralikrossz elsőkerék-hajtású Super 1600 kategóriájában elérő – 2016-ban és 2017-ben FIA Európa-bajnoki címet szerző – Szabó Krisztián 2018-ban váltott: ekkor kezdett versenyezni a Supercar kategóriában, melynek összkerékhajtású, kétliteres turbómotoros autói a világbajnokság mezőnyét is alkotják. A 26 éves magyar versenyző két Európa-bajnoki futamon indult el a csúcskategóriában, a korábbi világbajnok, Mattias Ekström csapatában, az EKS-nél.

A sikeres együttműködésnek köszönhető, hogy 2019-ben már a ralikrossz-világbajnokságon szerepel az EKS 2018-as Audi S1 Supercarjával, a tavalyi gyári technikával, a szezon mind a tíz fordulóján négy kontinensen. A WRX hivatalos nevezési listáját március 6-án, szerdán adják ki, de már most számos elismert és tapasztalt ralikrosszversenyző részvétele ismert.



„Amióta elkezdtem ralikrosszozni, a vágyam az volt, hogy egy napon a világbajnokságon versenyezzek” – mondta el Szabó Krisztián, aki egyedüli magyarként nevezett a teljes szezonra. „Ráadásul a csapatbajnokság tavalyi második csapatában leszek, Mattias Ekström áll majd mögöttem, aki bejelentette, hogy idén a teljes bajnokságban nem versenyez, így több ideje jut a csapat vezetésére. Már a tavalyi Eb-versenyeken megszeretett, és rögtön az egyik pilótajelöltje lettem erre az évre. Az EKS összetartó csapat, márciusban együtt készülünk fel, mielőtt áprilisban elkezdődik a szezon.”

„Nagyon várom, hogy végre a világbajnokságon versenyezhessek. Lesznek ismerős pályák, ahol sokat mentem az Európa-bajnokságon, de több új is: rögtön a szezonnyitó Abu Dhabiban, aztán Spa, ahol a vonalvezetésbe az Eau Rouge is bekerül. Kanadába és Dél-Afrikába is utazunk, ami szintén izgalmas kihívás lesz, mivel az elmúlt pár évben nem versenyeztem Európán kívül.”

2019-ben a világbajnokságon történt változások, a gyári támogatott csapatok és a korábbi világbajnokok távozása miatt jelentősen átalakul a mezőny szerkezete. Nincsenek kiemelkedő esélyesek, ezért Krisz újonc létére nagy célt tűzött ki maga elé:

„Nyerni megyek a világbajnokságra. A lehető legjobb időben érkezek, mivel kiszálltak a gyárak, kiegyenlítettebbé válik a verseny. Eddig nem volt sok esélye annak, aki nem gyári csapatban szerepelt, oda pedig nagyon nehéz volt bekerülni. Most mindenki nagyobb eséllyel indul, köztük én is, különösen, hogy a tavalyi második helyezett csapat és autó áll mögöttem. Most vagy soha lehetőségként tekintek erre az évre, és világbajnoki célokkal vágok neki a szezonnak.”

Mattias Ekström, aki a tavalyi szezon végén személyes videóüzenetben mondta el a sajtónak, hogy a következő Supercar ralikrossz Európa-bajnokot látja Szabó Krisztiánban, így nyilatkozott: „Szerettem volna Krisszel idén is együtt dolgozni, a tavalyi eredményei alapján nagyon szép jövőt jósolok neki. A 2019-es évre átalakult a ralikrossz- világbajnokságon a mezőny szerkezete, úgy gondolom Krisznek nagy esélye van ebben az évben itt a legjobbak között lenni, sőt, nyerni. Éppen ezért javasoltam neki, hogy ne az Eb-n, hanem a Világbajnokságon induljon. Csapatfőnökként fogom segíteni a munkáját, a tavalyi év pilóta élményei még nagyon élénkek bennem, úgy gondolom ezt is hasznosan tudjuk felhasználni az EKS idei szereplésénél. Krisztián szerintem nagyon sok embernek fog meglepetést okozni, akik nem tudják, hogy mire képes.”

 

A ralikrossz-világbajnokság 2019-es versenynaptára:

1. Abu Dhabi – Yas Marina – április 5-6.
2. Spanyolország – Barcelona – április 27-28.
3. Belgium – Spa-Francorchamps – május 11-12.
4. Nagy-Britannia – Silverstone – május 25-26.
5. Norvégia – Hell – június 15-16.
6. Svédország – Höljes – július 6-7.
7. Kanada – Trois-Rivières – augusztus 3-4.
8. Franciaország – Lohéac – augusztus 31. – szeptember 1.
9. Lettország – Riga – szeptember 14-15.
10. Dél-Afrika – Fokváros – november 30. – december 1.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: