Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. augusztus 20. szombat
Ralikrossz

Szabó Krisztián: Újabb győzelem az Európa-bajnokságon

A második rajtkocka az elődöntőben és döntőben is győzelmet hozott a Volland Racing versenyzőjének, aki így 12 pont előnnyel készülhet a Super 1600-as FIA Európa-bajnokság szezonzárójára.

Franciaország után Lettországban is győzött a címvédő: bár Rigában nem négy, hanem csak egy kvalifikációs futamot húzott be, és a köztes eredménylista negyedik helyén jutott tovább, az elődöntőben magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és sem itt, sem a hatfős döntőben nem tudták legyőzni. Az autókrossz háromszoros, ralikrossz egyszeres Európa-bajnoka először nyert zsinórban két versenyt a Super 1600 kategóriában, de egész éves eredményei is kimagaslanak a riválisokhoz képest: öt fordulón két első és két második helyet szerzett, miközben mások legfeljebb kétszer álltak dobogón.

„A Q4 csatás volt, az első két kanyarban tolakodott mindenki, meg is sérült a Skoda, a hátsó hidat ki kellett cserélni, mert elgörbült. Történt egy stratégiai hiba is, ezért a csoportomban csak ötödik, a mezőnyben hetedik lettem” – számolt be a vasárnapi eseményekről Krisztián. „A köztes eredménylistán így negyedik helyen végeztem, és mint kiderült, ezzel nem is jártam rosszul. Egész hétvégét jellemezte, hogy a pole-pozíció nedvesebb maradt, mint a többi rajthely. Vasárnap napközben már nem esett, a warm-uptól kezdve folyamatosan száradt fel a pálya, de még az elődöntőben és döntőben is szerencsésebb volt a második rajthely, mint az első. A köztes eredménylista negyedik helye azt jelentette, hogy a másodikról indultam a második elődöntőben. Jól elrajtoltam, és viszonylag simán nyertem itt.”„A döntőben így ismét a második rajthely lett enyém, és megint elsőként fordultam. Rokas szorosan ott volt a nyomomban, nem került támadási pozícióba, de végig követett. A jokerem az utolsó körig halasztottam, nyolc tizedmásodperc előnnyel nyertem. Az autóm az egész hétvégén jól működött, a verseny maga pedig küzdelmesebb volt, mint a legutóbbi Franciaországban, éppen ezért élveztem is nagyon.”

A Volland Racing 25 éves versenyzőjének helyzete nagyot fordult néhány hét alatt. Franciaországba még 13 pont hátrányban érkezett, viszont elsőként távozott, pontegyenlőséggel Artis Baumanisszal. Lettországban – a maximális 30-ból 27 egység megszerzése után – ez 12 pont előnnyé fordult, a szezonból pedig már csak egyetlen hétvége van hátra.

„Csapattársam, Baumanis is a döntőbe kvalifikálta magát, de sajnos nem tudott ott rajthoz állni, mert történt valami az autójával. Tavalyi fő ellenfelem, Linnemann nem jutott be a legjobb hat közé. Habár nemrég még nagyon szoros volt a pontverseny, végül Németországban már csak én, Baumanis és Leppihalme nyerhetjük meg az Európa-bajnoki címet. Egészen jó helyzetben vagyok.”

A lett verseny eredménye (Super 1600): 1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia); 2. Rokas Baciuska (litván, Skoda Fabia); 3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo); 4. Janno Ligur (észt, Skoda Fabia); 5. Juris Spikis (lett, Renault Twingo); 6. Marton Gergely (magyar, Skoda Fabia).

Az összetett állása 5/6 verseny után: 1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) 117 pont; 2. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 105; 3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 97; 4. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 84; 5. Timur Shigabutdinov (orosz, Renault Twingo) 82.

A következő verseny: Estering, Németország, szeptember 30. – október 1.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: