Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. szeptember 27. kedd
Ralikrossz

Szabó Krisztián: Féltengely-törés, de megvan az elődöntő

Nem volt zökkenőmentes a szombati nap az ERX-ben szereplő magyar versenyző számára, de így is kiharcolta az elődöntőbe jutást.

Ütközés, féltengely-törés, majd egy harmadik és egy ötödik hellyel elődöntő. Ezzel az egy mondattal lehet összefoglalni a címvédő Szabó Krisztián szombati napját a ralikrossz Európa-bajnokság Super1600-as kategóriájának idei második versenyhétvégéjén, a belga Mettet-ben.

A Volland Racing 24 éves pilótája számára pénteken a szabadedzés nem sikerült kifejezetten jól, az első kvalifikációs futamot (Q1) viszont már a második helyen zárta az összetett időeredmények alapján.

„Lógott az eső lába, de szerencsére száraz maradt a pálya, azt hiszem, jobb is ez nekünk. A csapattársam, Artis Baumanis megnyerte a Q1-et, elég erősek vagyunk és jó a tempónk, reméljük ez jó alap a kiváló eredményhez” - mondta még pénteken Szabó Krisztián, akinek aztán a szombati nap finoman szólva sem indult zökkenőmentesen.

SzabóKA második kvalifikációs futamon ugyanis rögtön a rajt után, az első kanyarban többen is összeakadtak, Krisztián összetettbeli nagy riválisa, a dán Ulrik Linnemann nem is tudta folytatni a futamot, sőt, olyan rossz helyen maradt ott a pályán az autója, hogy a versenybíróság új rajtot rendelt el.

Ez Szabó Krisztiánnak jól jött, ugyanakkor a megismételt start után az újabb ütközést sem úszta meg, sőt, eltört a féltengelye, így aztán nemcsak ezen a futamon, de az összesített időeredményekben sem tudott igazán komoly eredményt elérni, s 18. lett.

„A Q3-ban címvédőként gyengébb riválisokkal kerültem össze, így baleset nélkül sikerült hoznom a futamot, és azzal együtt egy egész jó időt, ami összesítésben a harmadik helyre volt elég. A negyedik kvalifikációs futamban már egy erősebb csoportban kellett küzdenem, keményebb volt a csata, és az idő sem lett a legjobb, összesítésben pedig ötödik helyet ért” - foglalta össze a történteket a regnáló Európa-bajnok.

Krisztián hozzátette, nem lehet elégedetlen annak ellenére sem, hogy a nap balszerencsésen indult. Hozzátette, hogy a továbbjutása nem volt igazán veszélyben, s bár összesítésben ötödikként jutott a fináléba kerülésért vasárnap sorra kerülő elődöntőkbe, ahogy fogalmazott: „innen még lehet nyerni.”

„Erős csoportba kerültem az elődöntős futamra, ott lesz a csapattársam, Baumanis, aki az egész szombati napot megnyerte, s rajta kívül két szintén agresszív és gyors ellenféllel szemben kell kiharcolni a döntőbe kerülést. Harmadik helyről rajtolok, a második hely elérhető, ugyanakkor jó lenne egy jó idővel megnyerni az elődöntős futamot, mert akkor a fináléban az első sorból startolhatnék, ami a végeredmény szempontjából nagyon fontos lenne” - mondta Szabó Krisztián.

Mettet-ben vasárnap délelőtt rendezik meg az elődöntőket a Super1600-as géposztálynak, a döntőre pedig kora délután kerül sor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: