DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Ralikrossz

Solberg: Műszaki hibával együtt dobogó

A világbajnok Petter Solberg egy második hellyel nyitotta címvédő hadjáratát a Monster által támogatott 2015-ös FIA Ralikrossz Világbajnokság portugáliai nyitófutamán, de győzelemmel ért fel számára ez az eredmény.



A döntőben ugyanis Citroen DS3-as versenygépe differenciálművével és váltójával is műszaki gondok adódtak, ráadásul a szélvédője is olyan mértékben bepárásodott, hogy alig látott ki valamit előrefelé az autóból. Ennek fényében a második hely egy világbajnoki futamon, és az, hogy az első fordulót követően pontazonossággal vezeti a vb-tabellát, valóban győzelemmel ér fel.

„Őszintén szólva nagyon-nagyon örülök most ennek a második helynek. Az elődöntőben és a döntőben némi problémát tapasztaltam az autó működésével kapcsolatban, ezért nem igazán volt esélyem most harcba szállni a győzelemért Kristoffersson ellen. Mindenesetre ez így is egy remek első eredmény, amely megalapozza a vb-címvédő hadjáratomat, és egyben megnyugtat picit mindenkit a zsúfolt előszezonbeli felkészülésünk után. A télen nagyon intenzív tesztprogramot teljesítettünk, de portugál versenyig nem tudhattuk, hol fogunk állni a többiekhez képest. Most már tudjuk, hogy idén is versenyképesek leszünk, és ez jó érzésekkel tölt el a soron következő versenyek előtt. Remélem, Hockenheimben is az élen maradunk” – tekintett máris előre a norvég pilóta a világbajnokság következő fordulójára, amit az előttünk álló hétvégén, a DTM-mel azonos helyszínen, a Hockenheimringen rendeznek.

A Monster égisze alatt Solberg idén egyesült Liam Dorannal, így Mr. Hollywood és a British Bomb együtt szállnak harcba a csapat-világbajnoki címért. A 28 éves brit számára azonban kifejezetten balszerencsésen alakult az idénynyitó.

„Igyekszem a pozitívumokra koncentrálni, de nem tagadom, hogy nagyon frusztrált vagyok a hétvége után. A teszten több mint 100 kört teljesítettünk az autóval, és majdnem olyan gyorsak voltunk, mint Petter, csak néhány tizeddel maradtunk el tőle. Az autó stabil és megbízható volt, és hosszú idő után én is csúcsformában éreztem magam, ezért is nagyon nehéz feldolgozni, ami Portugáliában történt. Mindenki annyira várta az SDRX Team bemutatkozását, és bosszant, hogy nem tudtam azt az eredményt hozni, amiért oly sokat dolgozott a háttérben az egész csapat. Ha valaminek örülök, akkor az az, hogy máris jön a következő versenyünk, Hockenheimben, így rögtön lehet javítani. Gratulálok Petternek a második helyhez – az egész Supercar-mezőnye nagyon nyílt lett idénre, és alig várom, hogy én is újra benne legyek a mixben. A tempónk megvan hozzá, úgyhogy vissza fogok térni az élmezőnybe, ez biztos” – jelentette ki magabiztosan Doran, aki Montalegrében a legnagyobb baj a harmadik előfutamban ért, ekkor lefullasztotta autóját, és jó időbe telt, mire újra tudta indítani azt. 

A portugál verseny fényét egy harmadik, a Monster által támogatott pilóta is emelte, a Dakar-menő Krzysztof Hołowczyc személyében, aki élete első ralikrossz-versenyét teljesítette, és az RX Lites döntőjében az 5. helyen végzett. „Ez egy nagyszerű hétvége volt, egy igazi hullámvasút, és pont az ellentéte annak, amit a maratoni tereprali-versenyeken megszoktam. Kicsit úgy éreztem magam, mint egy öreg farkas, aki üldözi a fiatal falkát, de azért jó érzés, hogy rögtön az első hétvégémen versenyképes tudtam lenni. Az összes Eb-futamon rajthoz állok idén, kivéve a svédet, és már alig várom, hogy újra beülhessek az autóba” – összegezte első ralikrosszos benyomásait a lengyel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: