DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

Egy háromszoros F1-es világbajnok a helyszínről nézte a wimbledoni elődöntőt

Sir Jackie Stewart is ott ült a lelátón Andy Murray és Roger Federer teniszmeccsén. Mielőtt elkezdődött volna a torna egyik legjobban várt mérkőzése, a skót F1-es legendának még volt ideje két teniszlegendával fényképezkedni - a képen Björn Borggal és Rod Laverrel pózol.

EasyCapture1_18

F2: Zhou nyerte a második sprintfutamot

A F2 idei bajnoki címe már a délelőtti első sprintfutamon eldőlt, Oscar Piastri hátradőlhetett, így nagyobb tét nélkül zajlott délután az utánpótlásszéria második sprintje. Ezen végül a jövőre már az F1-ben versenyző Guanyu Zhou tudott győzno: a kínai pilóta nagy csatában került az élre és végül 3,4 másodperces előnnyel előzte meg Robert Svarcmant, míg a dobogó alsó fokára Boschung fért fel tíz másodperces lemaradással. Mögöttük Ticktum, Drugovich, Lawson és Daruvala zárt, így az év végi ezüstérem sorsa csak vasárnap, a főfutamon fog eldőlni Zhou és Svarcman között - az orosz kezében van a pozíció, betliznie kellene ahhoz, hogy a dobogó felső fokára Silverstone óta először felálló kínai megelőzze őt a végén.

03321016_062

fotó: dppi

Az év köre? Ilyen volt belülről Verstappen elképesztő pole-ja

Egészen extrém köridővel nyerte az Abu Dhabi Nagydíj időmérő edzését Max Verstappen - a Red Bull hollandja óriási fölénnyel nőtt Lewis Hamilton fölé. Nézzük meg belülről ezt a kört - a videó ezen a linken, vagy a videóra kattintva indul!

max1

Videó: Így zajlott a szezon utolsó időmérője

Ismét gúzsba vághattuk az előzetes esélylatolgatásainkat és várakozásainkat, hiszen Max Verstappen a semmiből húzott elő egy űridőt a Q3-ban első próbálkozásánal, amire Hamiltonnak nem volt válasza. A képre kattintva visszanézhetitek Giovinazzi, Raikkönen, a Honda, na meg úgy az egész idei szezon utolsó időmérő edzését.

Kire tippelnek az F2-esek az F1-es bajnoki harcban?

Természetesen a hétvége kérdése a Max Verstappen-Lewis Hamilton csata végkimenetele és a 2021-es világbajnok kiléte. Olyannyira, hogy még a kísérőszéria mezőnyét is erről faggatják. A Formula-2 pilótái is leadták tippjeiket.

Egy párbaj az örökkévalóságnak: ezek voltak a bajnoki harc legfontosabb pillanatai (eddig)

Vasárnap eldől az a harc, amelynek 21 verseny alatt nem sikerült pontot tenni a végére. De mi is történt ebben a kifejezetten hosszú és eseménydús szezonban? Az F1 összefoglalta, hogyan jutottunk el minden idők egyik legizgalmasabb vb-döntőéig. A videó a képre kattintva indul.

Verstappen silverstone-i balesetével kívánt boldog karácsonyt a Sky, a Red Bull felháborodott

Kisebb botrány alakult ki a briteknél az F1-es közvetítési jogokat birtokló Sky Sports egyik reklámja körül. A sportcsatorna több karácsonyi szpottal is készült, az egyikben pedig Max Verstappen Brit Nagydíjon a Lewis Hamiltonnal való ütközés után elszenvedett balesete látható, s erre a szuperlassított felvételre írták ki, hogy „Boldog karácsonyt!”.

A reklám azonban kiverte a biztosítékot a Red Bullnál: „Rendkívül csalódottak vagyunk, hogy egy olyan baleset képeit használták, amelynek végén valaki kórházba került” – emlékeztetett a csapat az 51G-s becsapódás következményeire. „Ez nagyon rossz ízlésre vall. Reméljük, hamar leveszik.”

Nos, ez megtörtént: a kritikákat hallva a Sky Sports már nem adja le többször adásban az alább látható reklámot.

Az oltás felvételére buzdítanak az F1-es sztárok

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) tett közzé egy videót, amelyben a Formula-1-es versenyzők szólalnak fel a koronavírus elleni vakcinák felvételének fontosságára. Mint azt például Lewis Hamilton is elmondta: a Covid-19 nem tűnt fel, így aki beoltatja magát, az a társadalmat is védi vele. A videóból az is kiderült, hogy Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója már a harmadik dózisát is megkapta.

Binotto elmondta, folynak-e egyeztetések Todttal

A héten röppent fel a pletyka elsősorban olasz forrásokból, hogy az FIA elnöki posztjáról rövidesen leköszönő Jean Todt tanácsadói szerepkörben visszatérhet korábbi sikerei helyszínére, a Ferrarihoz. A téma természetesen előkerült a csapatvezetők pénteki sajtótájékoztatóján Abu Dhabiban, ahol Mattia Binotto, a Ferrari F1-es főnöke így reagált a híresztelésekre a Formula.hu jelenlétében:

„Olvastam és hallottam spekulációkat erről, de ezek egyelőre csak spekulációk. Személy szerint én dolgoztam Jean Todttal, ő volt a főnököm, és szerintem sokat tanultam tőle. Megtiszteltetés volt vele dolgozni, s ezt mondom akkor is, ha ilyesmit hoz a jövő, mert továbbra is hiszem, hogy a csapattal együtt még sokat tanulhatunk” – mondta el Binotto, aki amikor újból megkérdeztek, hogy zajlanak-e egyeztetések Todttal, röviden és határozottan ennyit felelt: „Nem.”

todt-ferrari-dppi

fotó: dppi

Videó: Ez történt pénteken Abu Dhabiban

Pénteken kezdetét vette a száguldás a szezonzáró hétvégén, amely amellett, hogy többeknek ez lesz az utolsó futamuk aktuális csapatuknál, vagy úgy általánosságban a Formula-1-ben, nyilván arról marad majd emlékezetes, hogy miként és kinek a javára dől el a vb-cím Hamilton és Verstappen között. Nos, pénteken sem kerültünk közelebb a válaszhoz, ugyanis az első szabadedzésen a Red Bull-os, míg a másodikon a hétszeres világbajnok bizonyult a leggyorsabbnak, a visszavonuló Kimi Raikkönen pedig csúnyán összetörte az Alfát. Az első szabadedzés történéseit ide, a második gyakorláson történteket pedig ide kattintva tekinthetitek meg.

11-től szabadedzés, délután időmérő: így folytatódik az F1-es döntő hétvége szombaton

A szezon utolsó F1-es és F2-es hétvégéjét láthatjuk ezekben a napokban, szombaton a csúcskategóriában időmérőt, az utánpótlás-szériában pedig két sprintfutamot is rendeznek.

Szombat (december 11.) 

09:20 Formula-2, 1. sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)

11:00 - 12:00 Formula-1, 3. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

14:00 - 15:00 Formula-1, Időmérő edzés (tv: M4 Sport, élő)

15:45 Formula-2, 2. sprintfutam(tv: Duna World/M4 Sport+, 19:40, felv.)

abud

fotó: dppi

Bottas sisakját mercedeses emlékek, Russellét jókívánságok lepték el

A 2022-es mezőnyt illetően a legfontosabb változás, hogy Valtteri Bottas helyét George Russell veszi át a Mercedesnél. Vagyis a mostani Abu Dhabi Nagydíj a finn utolsó versenye a világbajnok istállónál, ennek apropóján pedig különleges bukósisakkal készült, amelyen az elmúlt öt év legkedvesebb emlékeit idézi fel. Helyet kapott a sisakon egy-egy köszönet Toto Wolff és Lewis Hamilton irányába is, valamint Niki Laudáról is megemlékezett a pilóta:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

 

Mindeközben a Williamstől három szezon után távozó Russell bukójára a grove-i alakulat csapattagjainak jókívánságai kerültek fel az idényzárón:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Williams Racing (@williamsracing) által megosztott bejegyzés

Videó: Ilyen egy kör Abu Dhabiban Leclerc, vagy épp Alonso sisakkamerájából

Rendhagyó nézőpontból száguldhatunk végig az átalakított Yas Marina versenypályán – nagyjából ezt látta Charles Leclerc is a Ferrarija halója mögül a pénteki első szabadedzésen:

Ez pedig egy kétszeres világbajnok szemszöge:

A Haas csapatfotóján valami nagyon furcsát látni

A többi istállóhoz hasonlóan a Haas is elkészítette szezon végi csoportképét Abu Dhabiban. Első ránézésre ugyanolyan, mint a többi, de ha ránagyítunk, kiszúrhatjuk, hogy valami nem stimmel…

A csapattulajdonos, Gene Haas látszólag nem vett részt a fotózáson, ezért utólag szerkesztették arcát a képre, Günther Steiner testét használva. Nézzétek:

Piastri pole-ban, és olyat tett, amit eddig csak Leclerc

Nem maradt egyedül a királykategória a szezon utolsó versenyhétvégéjére, a szintén bajnokavatás előtt álló Formula-2 ugyanis Abu Dhabiba is elkísérte őket. Pénteken elérkezett a nevelőszéria utolsó időmérője is a 2021-es szezonban. Az élen a szokott módon folyamatosan egymásnak adták a pilóták a kilincset, az első körök után pedig a bajnoki éllovas Oscar Piastri állt az élre. Egy szusszanás után, két perccel a vége előtt a másik bajnokaspiráns, Guanyu Zhou és az F3 másodikja, Jack Doohan is megelőzte, de Piastri néhány bemelegítő kör után köszönte szépen és visszaállt a lista tetejére. Az ausztrál pilóta ezzel sorozatban ötödik pole-pozícióját szerezte, amire az F2-ben eddig csak Charles Leclerc volt képes. Az F1-be fellépő Zhou pedig "csak" harmadik helyével ki is szállt a bajnoki csatából.

Folytatás holnap a két sprintfutammal.

Raikkönen előtt tiszteleg utolsó sisakjával Giovinazzi

Az Abu Dhabi Nagydíjon több versenyző is utoljára versenyez jelenlegi csapatánál, de vannak olyanok is, akik 2022-ben már nem lesznek az F1-es mezőny tagjai. Közéjük tartozik az Alfa Romeo párosa Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi, akik közül előbbi visszavonul, utóbbival pedig nem hosszabbított szerződést a svájci-olasz istálló. Utolsó versenyük alkalmából Giovinazzi a finn előtt tiszteleg sisakfestésével, amelynek alapját az a dizájn adta, amelyet a Jégember viselt a 2007-es szezonzárón, mikor világbajnok lett. Emellett az olasz egy "Kösz, Kimi" feliratot is elhelyezett a bukóján, ezzel mondva köszönetet Raikkönennek az együtt eltöltött három esztendőért.

 

De maga Raikkönen is különleges bukódizájnt visel a hétvégén, méghozzá az első F1-es szezonja, a 2001-es idény során használt festését kapta elő karrierje utolsó versenyére:

Russellnek két ember is nagyon fog hiányozni

Ahogy az már egy ideje ismert, George Russell hamarosan elhagyja a Williams istállóját, 2022-től pedig a Mercedes tagja lesz Lewis Hamilton csapattársaként. A brit versenyző Twitter oldalán két számára nagyon fontos embert mutatott meg, akik nélkül úgy érzi, nem lenne ugyanolyan ember. „Ők ketten három éve a teljesítmény- és versenymérnökeim. Már csak egy hétvégéig kell elviselniük engem, úgyhogy úgy érzem, itt az ideje, hogy elmondjam: Andrew, James, köszönök mindent. Nélkületek nem lennék az a versenyző, aki most vagyok. Menjünk, csináljuk meg, még egyszer!” - írta Russell a közösségi oldalán.

Perez büszkén zárhatja le az idei szezont

A pályafutása talán eddigi legnagyobb lehetőségét kapta meg Sergio Perez, amikor a 2021-es szezonra szerződtette őt a Red Bull istállója. A mexikói pilóta 2011 óta tagja a mezőnynek, így sokan gondolhatták azt, hogy már nem fog nagy csapatnál versenyezni, ám végül kijött számára a lépés. A 31 esztendős versenyző sikeresen élt az esélyével, idén több dobogós helyezést is szerzett, Bakuban pedig futamgyőzelmet aratott.

Az energiaitalosok már elkészítették a szokásos év végi fotókat a csapatukról, ezt pedig Perez is megosztotta a Twitteren. „Köszönöm a csapatnak a szezon során tett erőfeszítéseket, és azt, hogy a család részének éreztem magam. Fejezzük be ezt az idényt egy nagy sikerrel!” - írta közösségi oldalán.

GT3-as Audit tesztelt Valenciában Valentino Rossi

A Team WRT adott hírt arról, hogy a MotoGP-ből 26 szezon után távozó, a következő évben GT-versenyzésre készülő Valentino Rossi a minap a csapat egyik Audi R8 LMS GT3-asát tesztelte a valenciai pályán. Az istálló közleménye szerint a teszt arra is szolgált, hogy felmérjék az esetleges jövőbeli együttműködés lehetőségét a kilencszeres motoros világbajnok és az LMP2-ben és a GT World Challenge Europe-ban is jeleskedő alakulat között.

Rossi terveiről egyelőre annyit tudni, hogy a január 8-9-i Gulf 12 óráson rajthoz áll egy Ferrarival, ám hogy azt követően melyik márkát fogja képviselni és melyik GT-bajnokságban, még nem dőlt el.

„Ez a gyerek büszke lenne” – írta fiatalkori fotója mellé Hamilton

Lewis Hamilton egy gyerekkori képet osztott meg az Instagram-oldalán a mindent eldöntő Abu Dhabi Nagydíjat megelőzően, amelyen új rekordot jelentő nyolcadik vb-címét szerezheti meg, amennyiben több pontot gyűjt vasárnap, mint Max Verstappen:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

10:30-kor kezdődik a pénteki F1-es program, íme a menetrend

Elérkeztünk az idény utolsó F1-es és F2-es hétvégéjéhez, pénteken a szabadedzésekkel kezdődik a program - mutatjuk a menetrendet:

Péntek (december 10.) 

08:35 - 09:20 Formula-2, Szabadedzés 

10:30 - 11:30 Formula-1, 1. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

14:00 - 15:00 Formula-1, 2. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

15:30 - 16:00 Formula-2, Időmérő edzés

A hétvége teljes programja itt megtekinthető!

abu_1

fotó: dppi