DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 22. kedd

Egy háromszoros F1-es világbajnok a helyszínről nézte a wimbledoni elődöntőt

Sir Jackie Stewart is ott ült a lelátón Andy Murray és Roger Federer teniszmeccsén. Mielőtt elkezdődött volna a torna egyik legjobban várt mérkőzése, a skót F1-es legendának még volt ideje két teniszlegendával fényképezkedni - a képen Björn Borggal és Rod Laverrel pózol.

EasyCapture1_18

Így gyakoroltak az F1-esek a módosított szaúdi pályán

A szezon második futamát Dzsiddában rendezik, a különlegessége pedig, akárcsak Bahreinnek, hogy a nap elejinek tekinthető történések még természetes fénynél zajlanak, azután azonban villanyfénynél folytatódik a körözés. A napsütéses első szabadedzésen egy tábla okozott különös gondot, de volt itt ismét Red Bull-Ferrari párharc is.

A képre kattintva visszanézhetitek a leglényegesebb történéseket.

Begyűjtötte idei első megrovását Albon

Nem hunynak szemet a feltartások felett a versenybírák idén sem. Az év második futamhétvégéjén, Szaúd-Arábiában – ahol a pálya köztudottan nehezen belátható – már ki is osztottak egy megrovást, méghozzá a visszatérő Alex Albonnak, aki Mick Schumacher elé keveredett annak gyorskörén. Noha az esetet végül nem minősítették veszélyesnek, mégis szabályszegés volt, a Williams thai pilótája ezzel begyűjtötte idei első fekete pontját.

 

Piros zászlókkal tarkított időmérőn dőlt el az F2-es pole sorsa

A dzsiddai hétvégére a Formula-2 kísérte el az F1-et, és már pénteken is eseménydús napot produkált az utánpótlásszéria. A szabadedzésen két komoly balesettel indult a versenyhétvége: előbb az újonc Cem Bolukbasi csapódott a falba egy megforgás után, majd Theo Pourchaire vesztette el az irányítást autója felett. Bolukbasit elővigyázatosságból kórházba szállították, ahonnan azt üzente, rendben van, az időmérőt azonban ki kellett hagynia.

Az időmérőt, amelyet szintén nem úszott meg a mezőny piros zászló nélkül. Az első újra Pourchaire miatt lendült, miután kigyulladt az autója. Nem sokkal később Logan Sargeant törte össze a Carlint, a pilóta szerencsére saját lábán sétált vissza a paddockba. Harmadjára egy ismeretlen ok miatt állították meg az időmérőt, majd a pályára küldték az orvosi autót néhány ellenőrző körre.

A pole-pozíció sorsa sokáig Ralph Boschung és Marcus Armstrong között látszott eldőlni, azonban a harmadik újraindítás után többekhez hasonlóan ők sem tudtak újra pályára hajtani, így Felipe Drugovich az élre állt, majd az egykori Ferrari-akadémistát még Richard Vershcoor és Jack Doohan is megelőzte.

Megkövetjük a MotoGP sokat kritizált újoncát

Már tavaly is értetlenül álltunk – és nem csak mi voltunk ezzel így – Darryn Binder szerződtetése előtt, akit az RNF Yamaha egyenesen a Moto3-ból hozott fel a királykategóriába. A tempója és az eredményei helyett az agresszív stílusával és baleseteivel hírnevet szerző dél-afrikaitól nem vártunk sokat a szezon előtt, az Indonéz Nagydíjon azonban parádézott az esőben – emellett pedig a Formula Motocast adásában sem mentünk el szó nélkül, a róla szóló rész 48:02-tól hallható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Wolff szerint Russell jobb versenyző, mint Verstappen

Érdekes kérdést kapott a Sport Bild által készített interjú során Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője, akinek a jelenlegi Formula-1-es mezőny három legjobbját kellett megneveznie. A szakember nem sokat teketóriázott: „Hamilton, George Russell és Max Verstappen. Ebben a sorrendben” – jelentette ki Wolff, aki tehát az első két helyre saját pilótáit helyezte, még a frissen igazolt Russellt is a regnáló világbajnok elé sorolva.

Wolff egyébként arra is válaszolt, hogy ki minden idők három legjobbja az F1-ben: „Michael Schumacher, Lewis Hamilton és Ayrton Senna – mindegyikük a saját korszakának a legjobbja” – vélekedett a Mercedes csapatfőnöke.

russell-verstappen-2022-dppi

Bemutatták Micheliszék 2022-es autófestését

Noha a Túraautó-világkupa szezonrajtja a csehországi forduló törlése miatt csak május elején lesz esedékes, a Hyundaiokat indító BRC Racing megtartotta hivatalos csapatbemutatóját, amelyen lerántották a leplet az autófestésről is. Az előző években megszokott szürke mellett valamelyest nagyobb teret kap a vörös szín a dizájnban az Elantrán, amelyek közül az egyiket idén is Michelisz Norbert fogja vezetni, míg az új csapattársa a Zengő Motorsporttól átigazoló Mikel Azcona lesz.

brc-hyundai-2022

A WTCR közleményéből két dolog derült még ki: egyrészt a BRC Racing intenzív tesztprogramot teljesített már eddig is, számos európai pályán gyakoroltak, másrészt mind Norbi, mind Azcona megtartja az eddig használt #5-ös és #96-os rajtszámát.

brc-hyundai-2022-2

brc-hyundai-2022-3

Hülkenberg vicces kedvében van: Még 2054-ben is ő lesz a beugró

„Bréking: Nico Hülkenberg helyettesíti Emmo Fittipaldi Jr.-t a 2054-es Hold Nagydíjon” – posztolta a humoros álhírt a német pilóta, sajátos módon tudatva, hogy hétvégén is ő versenyez az Aston Martinnal Sebastian Vettel helyén.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nico Hülkenberg (@hulkhulkenberg) által megosztott bejegyzés

Egymás ellen versenyzett a biztonsági és az orvosi autó

A safety car és a medical car is fontos szerepet tölt be a versenyhétvégék során, pilótáik munkájához pedig a pályabejárások is szervesen hozzátartoznak. Az F1 hivatalos közösségi oldalain ezúttal egy látványos videót osztottak meg arról, ahogyan a Szaúd-Arábiai Nagydíj helyszínén egy rajtpróbát tartottak a két beavatkozó jármű számára. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Több helyen is változtattak a Szaúd-Arábiai Nagydíj helyszínén

Második alkalommal látogat el a Formula-1 Dzsiddába, arra az utcai pályára, amely az előző szezon utolsó szakaszában mutatkozhatott be. Mivel akkor elég sok panasz érkezett a versenyzők részéről, így több helyen is módosult az aszfaltcsík, amit csütörtökön részletezett Niels Wittich, az FIA versenyigazgatója.

A változtatások után a 2-es és a 3-as kanyarokban a bal oldali korlátokat hátrébb helyezték, hogy javítsák a látási viszonyokat. Ugyanebből az okból kifolyólag a 14-es és a 21-es kanyarokban körülbelül 1,5 méterrel hátrébb helyezték a korlátokat, míg a 4-es, 16-os, 22-es és 24-es kanyarok csúcspontjain simább felületet kaptak a betonkorlátok Ezeken felül a 27-es területét sem hagyták érintetlenül, melyet 12 méterre szélesítettek ki.

Lewis Hamilton ismét különleges ruhában jelent meg

Rögtön egy duplával indul a Formula-1 2022-es szezonja, hiszen a Bahreini Nagydíjat követően ezen a hétvégén szünet nélkül jön a következő verseny, a Szaúd-Arábiai Nagydíj. A versenyzők egy része már korábban megérkezett Dzsiddába, melyről a sportág hivatalos Instagram-oldalán lehetett néhány fotót látni. Ezek közül kitűnik a Mercedes hétszeres világbajnok pilótája, aki ismét egy különleges szettben jelent meg, melyben ezúttal a piros szín dominált, a többiek viszont inkább lazára vették a figurát. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Albon vagy Latifi épít-e szebb homokvárakat?

Érdekes kihívásra invitálta versenyzőit a Williams: Alexander Albonnak és Nicholas Latifinek még a bahreini tengerparton kellett homokvárakat építeniük, amelyeket többek között méret és kreativitás szempontjából osztályoztak.

Visszaül az elmúlt évek hullámvasútjára a Yamaha?

Katarban még gyengén szerepelt a vb-címvédő Fabio Quartararo, Mandalikában viszont már pole-t és dobogót szerzett a hangvillások franciája – a Formula Motocast indonéziai adásában a japán gyártó eddigi ellentmondásos produkciójáról is szót ejtettünk 25:01-től:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Gokart: Gáspár Benett második lett Lonatóban

Március 20-án rendezték meg Lonatóban a 33° Trofeo di Primavera FINALE e Rok Cup Italia első fordulóját, ahol Gáspár Benett nagyszerű versenyzéssel a második helyet szerezte meg a nemzetközi mezőnyben. Benett már egy ideje a nemzetközi porondon pallérozódik, 2021-ben a KidiX Alonso Kartnál nyomta tövig a gázpedált a WSK-ban, idén pedig már az IPK Official Racing Team színeiben teszi mindezt. Az ifjú gokartos így kommentálta múlt hétvégi sikerét: "IGEEEEEEN! Második lettem a33° TROFEO DI PRIMAVERA FINALE versenyen Lonátoban! Igaz, én értem célba, de a csapat dolgozott nagyon sokat, amiért oriási köszönet. Grazie mille!"

 

Először vezettek nők F1-es autót Szaúd-Arábiában

Történelmi pillanatra került sor az Alpine jóvoltából a Szaúd-arábiai Nagydíj felvezetéseként az ország fővárosában, Rijádban: Aseel Al Hamad és Abbi Pulling lettek az első nők, akik Formula-1-es autót vezethettek a női egyenjogúság terén sokáig elmaradott országban. Előbbi a szaúdi autó- és motorsportszövetség elnöki tagja, míg utóbbi az Alpine kötelékeibe tartozik, s a W Seriesben fog versenyezni idén. Mindkét hölgy a V8-as erőforrás által hajtott E20-ast, azaz az akkor még Lotus névre hallgató enstone-i istálló 2012-es, idei festéssel ellátott F1-es autóját hajthatta meg a bemutató során – Abbi Pulling ráadásul mindezt egy nappal a 19. születésnapja előtt tehette meg. Al Hamad számára egyébként nem ez volt az első ilyen élmény: 2018-ban a franciaországi Paul Ricard pályán már beülhetett ebbe az autóba, ezzel az első szaúdi nővé válva, aki Formula-1-es volánjánál feltűnt.

alpine-szaudi-nok

alpine-szaudi-nok-2

alpine-szaudi-nok-3

Új rekordot állított fel bahreini dobogójával Lewis Hamilton

Azzal, hogy harmadikként futott be a szezonnyitón, Lewis Hamilton elmondhatja magáról, hogy karrierje eddigi összes F1-es szezonjában felállhatott legalább egyszer a pódiumra. Ez szám szerint zsinórban 16 idényt jelent, ezzel pedig immár egyedüli rekorder a vonatkozó statisztikában: eddig Michael Schumacherrel közösen tartották a csúcsot sorozatban 15 sikeres évaddal. Az F1 lapozható Instagram-bejegyzéséből az is kiderül, hogyan fest a ranglista élmezőnye:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Egytől tízig: Így láttuk mi az F1-es pilóták bahreini produkcióját

Jó(?) szokásunkat fenntartva a 2022-es Formula–1-es szezonnyitót követően is 1 és 10 közötti skálán értékeltük a mezőny tagjainak teljesítményét, mely skálán az 5,5 az átlag, az 1 a minősíthetetlen produkció, míg 10-est csak a tökéletes (vagy ahhoz rendkívüli közeli) teljesítmény érdemel ki. 56:14-től meghallgathatod, milyen pontokat osztottunk a Bahreini Nagydíj után!

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Aston Martin: Vettelnek még mindig nincs negatív tesztje

Egy nappal a szaúdi versenyhétvége kezdete előtt Sebastian Vettel továbbra sincs az országban és nem rendelkezik negatív koronavírusteszttel. A tartalékpilóta Nico Hülkenberg viszont a helyszínre érkezik, hogy Bahreinhez hasonlóan átvegye az Aston Martint, ha szükség van rá. Vettelnek péntekig kell negatív Covid-tesztet produkálnia, a csapat holnap hozza meg a végleges döntést hétvégi pilótájáról.

A négyszeres világbajnok teszteredménye egy héttel ezelőtt, csütörtökön lett pozitív, azóta Svájcban tartózkodik önkéntes karanténban: Formula-1-es pályafutása során először hagyott ki egy versenyhétvégét.

„Tájékoztatás: Sebastian Vettel eddig nem adta le a negatív Covid-tesztet, amely szükséges ahhoz, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíjra repülhessen. Nico Hülkenberg Dzsiddában lesz, hogy helyettesítse Sebet, amennyiben szükséges. A végső döntést péntekig halasztjuk, hogy megadjunk minden lehetőséget adjunk Sebnek a versenyzésre” – olvasható a csapat Twitterén.

Befejeződött a spái felújítás első üteme

Közzétették az első képeket Spa-Francorchamps új formájáról: befejeződött a pálya renoválásának első, 21 millió euró értékű üteme. Öt hónapon keresztül 250 munkás és 100 munkagép dolgozott a pályán, elsősorban a Raidillon kanyarban, ahol módosítottak a bukótéren és felhúzták a 4600 főt befogadó új lelátót.

Ezen túlmenően a pálya összes bukóterét felújították, új kavicságyakat hoztak létre és újraaszfaltoztak több kanyart, köztük a La Source-t, a Raidillont és a Speaker’s Cornert. Az Eau Rouge előtti szakaszon a pálya széle kopár a fotókon: az itt található lelátókat ledózerolták, 2023-ban pótolják őket.

Márciusi Motorsporthíradó: Indul a raliszezon!

A tartalomból:

- Márciusban elrajtol a hazai ralibajnokság.

- Stúdiónkban a visszatérő magyar bajnok, Vincze Ferenc.

- Új versenyző a Mercedesnél, George Russell.

Domenicali szerint négy-öt csapat is érdeklődik az F1 iránt

Michael Andretti csapata nemrég határozottan jelezte, hogy rövidesen szeretnének a Formula-1-es mezőny tagjává válni – olyannyira, hogy elmondásuk szerint már a motorpartneri szerződést is aláírták a Renault-val. Stefano Domenicali a Sky F1-nek adott interjúban utalt rá, hogy nem csak Andrettiék érdeklődnek az F1 iránt: „Talán ő a leghangosabb közülük, de több mint négy-öt ajánlatunk van arra, hogy megfontoljuk egy új csapat részvételét a Formula-1-ben” – mondta el a sportág vezetője.

Domenicali ugyanakkor ismét utalt arra, hogy nem feltétlenül ez a sportág érdeke: elmondása szerint noha egyeztetnek erről az FIA-val, de nem érzik feltétlenül szükségét, hogy több mint tíz csapat legyen a rajtrácson. Az F1-vezér szerint a jelenlegi állapotban is elég jó a verseny, és rengeteg szempontot kellene mérlegelni, ha szeretnék bővíteni a mezőnyt.

f1-bahrein-csapatok-dppi