DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 12. szombat

A többiek mégis meg tudtak állni – Piastri a Stroll-balesetről

Már a Kínai Nagydíj futamának leintését követően beszédtémát szolgáltatott Lance Stroll balesete, amikor a kanadai versenyző egy biztonsági autós fázist követő újraindításnál hátulról nekiütközött Daniel Ricciardo versenyautójának.

Stroll a futamot követően nem igazán érezte magát felelősnek, míg Ricciardo nem túl szép jelzőkkel illette az Aston Martin versenyzőjét. Lance Stroll egyébként tíz másodperces időbüntetést kapott az incidensért.

A média munkatársai a McLaren ausztrál versenyzőjét, Oscar Piastrit is megkérdezték a történtekről: „Igen, feltorlódott a mezőny, de a többiek mégsem ütköztek egymásnak. Ebben a kanyarban mindig fel kell készülni az ilyesmire, sokan nagyon közel kerültünk egymáshoz” – mondta a 23 éves ausztrál.

A pizza ihlette Guanyu Zhou legújabb sisakfestését

Többen is megtisztelik azzal Monzát, hogy különleges, a megszokottól eltérő dizájnnal állnak rajthoz a hétvégi Olasz Nagydíjon, ebből a sorból pedig az Alfa Romeo kínai pilótája sem maradt ki. A 23 esztendős versenyző bukósisakjára egy az olaszokra igazán jellemző étel, a pizza került fel, valamint a pálya neve sem maradt le a feliratok közül.

F1-es időmérő, F2, F3, WRC, WEC, DTM, Kamion-Eb, Superbike: egész napos program szombatra

Hajnaltól hajnalig tart majd a szombati motorsport-program: nézzük, hogy mikor, hol és mit nézhetünk a nap folyamán!

Szombat (szeptember 10.) 

03:20 - 04:30 WEC, 3. szabadedzés 

07:40 - 08:10 WEC, Időmérő 

07:33 - WRC, 8-13. szakasz (WRC+ online)

10:05 - 10:25 DTM, 1. időmérő 

10:25 - 10:45 Supersport, Superpole (tv: Aréna4, élő)

10:35 Formula-3, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)

10:40 - 11:15 Kamion-Eb, 1. időmérő 

11:10 - 11:25 Superbike, Superpole (tv: Aréna4, élő)

13:00 - 14:00 Formula-1, 3. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

13:30 DTM, 1. futam 

14:00 Superbike, 1. futam (tv: Eurosport 2 és Aréna4, élő)

14:05 Kamion-Eb, 1. futam 

15:15 Supersport, 1. futam (tv: Eurosport 2, élő)

16:00 - 17:00 Formula-1, Időmérő (tv: M4 Sport, élő)

16:30 Kamion-Eb, 2. futam 

18:00 Formula-2, Sprintfutam (tv: M4 Sport, 19:15, felv.)

19:15 - 20:15 IndyCar, 2. szabadedzés 

23:05 - 00:20 IndyCar, Időmérő

A teljes hétvégi menetrend itt megtekinthető!

program-monza-szomb

fotó: dppi

Yuki Tsunoda újabb büntetést kapott

Korábban már rendelkezett egy tízhelyes rajtbüntetéssel az AlphaTauri pilótája, miután a biztonsági öve meglazítása miatt megkapta idei ötödik megrovását Zandvoorban, a korábbi négy pedig vezetéssel kapcsolatos volt, ám úgy tűnik a japán versenyzőnek Olaszországban sincs szerencséje. Ezúttal a második szabadedzésen elkövetett vétsége miatt szankcionálták, konkrétabban az 5-ös kanyarban nem lassított a sárga zászlós jelzés alatt, mely Mick Schumacher technikai gondja miatt következett be. Tsunodát ezért behívták a stewardok elé, majd újabb három rajthelyes büntetéssel sújtották, továbbá két büntetőponttal gazdagodott, amivel így már összesen nyolcnál jár.

F2: Doohan-pole Monzában, Drugovich a bajnoki cím kapujában

Az Formula-3-as időmérőhöz hasonlóan egy Red Bull-junior balesetével tarkított edzésen szerezte meg a Virtuosi pilótája, Jack Doohan az első rajthelyet a Formula-2 olasz futamára, Liam Lawson lett a második, Marcus Armstrong pedig a harmadik. A fél órás edzés elején gyorsan kijöttek a versenyzők, az első köröket követően Lawson, Enzo Fittipaldi és a tabella éllovasa, Felipe Drugovich állt az élen. A sok pilóta miatt forgalom alakult ki, Jehan Daruvala le is szorította a mért körön érkező Doohant, viszont az edzés felénél már az ausztrál állt az élen a majdnem tökéletes szélárnyékot kapó Jüri Vips előtt, aki az eltiltott Roy Nissany helyére beugró Luca Ghiotto segítségével próbált előnyt szerezni.

Az utolsó nagy hajrában javult a pálya, sokan kerültek előrébb, Vips vissza is csúszott nyolcadik helyre, azonban a végső körök befejezésére már nem volt lehetőség, ugyanis Ayumu Iwasa - az F3-as Isack Hadjarhoz hasonlóan - a pálya utolsó kanyarjában balesetet szenvedett. Megszakítás ugyan nem történt, de a sárga zászló miatt már nem volt valós lehetőség Doohan megelőzésére. Az ausztrál versenyző ezzel két ponttal közelebb került a pontverseny harmadik helyén álló Logan Sargeanthez.

A negyedik helyről vasárnap Drugovich indulhat majd, akit Richard Verschoor és Daruvala követ. A hetedik helyről Iwasa, a nyolcadikról Vips, a kilencedikről pedig Sargeant kezdheti meg a fumatot. A tizedik Frederik Vesti lett, aki ezzel a holnapi sprintfutamon az első rajtkockából vághat neki a sprintfutamnak. Amennyiben holnap az MP Motorsport brazilja, Drugovich 65 pontos előnnyel fejezi be a futamot, megnyeri az idei Formula-2-es szezont. Erre minden esélye megvan, hiszen a második helyen álló Theo Pourchaire csupán a 14. rajtpozíciót szerezte meg.

Magnussen: Mick jó munkát végez

Miközben Kevin Magnussen 2023-ra is érvényes szerződéssel rendelkezik a Haasszal, az egyelőre nyitott, hogy ki lesz a csapattársa. Az esélyesek közé sorolják a McLarentől távozó Daniel Ricciardót – bár esetében a mercedeses tartalékosi szerep merült fel az utóbbi napokban –, a Monzában szabadedzésen autóba is ülő Antonio Giovinazzit, valamint Nico Hülkenberget, de azt sem lehet kizárni, hogy Mick Schumacher megtarthatja az ülését: Günther Steiner csapatvezető szerint a németnek is időt akarnak hagyni, de alapból sem sietnek a döntéssel.

Az Olasz Nagydíj helyszínén Magnussent is megkérdezték arról, mit vár el a jövő évi csapattársától: „Természetesen gyors és kiegyensúlyozott versenyzőkre van szükségünk, akik képesek pontokat szerezni és előrevinni a csapatot. De úgy gondolom, jelenleg Mick és én nem teljesítünk annyira rosszul, szóval nem igazán van erős véleményem egyik irányba sem. Ez Güntheren és persze a menedzsmenten múlik, hogy kitalálják, nekem nem szerepem, hogy találgassak vagy bevonódjak ebbe” – idézi az F1.com Magnussent, aki arra a kérdésre, hogy tapasztalt pilótára vágyik-e a garázs másik oldalán, így felelt: „Ismétlem: nem akarok ebben részt venni, nincs igazán véleményem erről. Szerintem Mick jó munkát végez, ennyit mondhatok.”

magnussen-schumacher-haas-2022

F3: Autót tört az egyik bajnokesélyes az időmérőn, még heten versenyben a címért

A Formula-3-asok számára a monzai forduló már a szezonzárót jelenti, ahova úgy érkezett meg a mezőny, hogy matematikailag még hét pilóta esélyes a bajnoki címre: Victor Martins, Isack Hadjar, Roman Stanek, Oliver Bearman, Zane Maloney, Arthur Leclerc és Jak Crawford. Persze reálisan az éllovas Martins és az őt ötpontos távolságból követő Hadjar harcolhat a végső sikerért – utóbbi viszont nagyot hibázott a pénteki időmérőn: a korábban Parabolica névre hallgató Alboreto-kanyarban rontott és állt a falba a francia, aki így mindössze a 16. helyről vághat neki mindkét futamnak.

A Hadjar balesete miatt piros zászlóval is megszakított kvalifikáción végül Alexander Szmoljar bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte pedig sorakoztak a bajnokaspiránsok: a 24 pontos hátrányban lévő Maloney lett a második, a 17 egységnyi lemaradással harmadik Stanek az időmérőn is ezt a pozíciót foglalta el, majd jött a vezető és fő riválisa balesete révén némileg kényelmes helyzetbe kerülő Martins. A Premát erősítő Leclerc és Bearman az ötödik és hatodik helyen zárt, az összetettben 25, illetve 21 pont a hátrányuk, míg a 36 pontos lemaradással az utolsó szalmaszálba kapaszkodó (már csak 37 bajnoki egység gyűjthető a leggyorsabb körökkel együtt) Crawford a nyolcadik lett. A Formula-3-asok fordított rajtrácsos sprinfutama, amelynek a ma tizenkettedik Caio Collet vághat neki az élről, szombaton 10:35-kor rajtol.

hadjar-f3-kvali-crash

Marko: Nincs szükségünk senkire

Mint az péntek délelőtt kiderült, a korábbi tervek ellenére a Porsche biztosan nem a Red Bull segítségével lép be a Formula-1-be. Miután világossá vált, hogy a német márkával való kapcsolat nem valósulhat meg, az energiaitalosok tanácsadója, Helmut Marko elárulta, hogy a csapat így is nagyszerű helyzetben van, és már több érdeklődő is jelentkezett náluk. „Jelenleg nincs szükségünk senkire, de ha kiderül, hogy egy együttműködés előnyös lehet, akkor nyitottak vagyunk. Meglepő módon kaptunk már néhány megkeresést, miután a Porsche lemondása hivatalossá vált. A tárgyalások után világos lett, hogy a teljes projekt szempontjából ez a kapcsolat egyik fél számára sem hozott volna előnyt. A hatékonyságunk a legfontosabb, hogy ugyanolyan sikeresek legyünk, mint az elmúlt 10-12 évben. Jó helyzetben vagyunk, mert nálunk van a leggyorsabb versenyző, aki 2028-ig elkötelezte magát mellettünk, itt van nekünk Adrian Newey is, aki a legjobb tervező, és van egy motorgyárunk, amely 55 héten át teljesen működőképes volt”– mondta el a szakember az osztrák Ö3 rádiónak adott interjúban.

Mik változtak az F1-es autókon Monzára?

Zandvoortban alig-alig láttunk új alkatrészt az F1-es autókon, ezúttal viszont többen is faragtak kicsit a technikán a speciális monzai helyszínre. A topcsapatok nagy csodákat azért nem csináltak: a Red Bull egy pályaspecifikus hátsó szárnnyal készült, a Mercedes ugyanezzel, de az egyensúly miatt az első szárnyon is módosított, míg a Ferrari szintén azt a bizonyos övszárnyat gondolta újra a kisebb leszorítóerő érdekében.

A McLaren ugyanígy speciális verziót hozott az első és a hátsó szárnyból, az Alpine a jobb légellenállás érdekében az övszárnyat alakította át, ugyanez történt a Williamsnél, az Aston Martin pedig a Mercedeshez hasonló módon nyúlt bele az első és a hátsó szárnyba is. Másról nem tudunk beszámolni, ezen felül senki semmilyen módosítással nem készült, az AlphaTauri, az Alfa Romeo és a Haas pedig egyáltalán nem mutatott be semmilyen újítást.

-00122037_135

fotó: dppi

Barátnője tervezte Bottas monzai sisakját

Annyi másik versenyzőhöz hasonlóan Valtteri Bottas is egyedi sisakkal indul az Olasz Nagydíjon: a közösségi médiás posztból pedig kiderül, a dizájnt barátnője, Tiffany Cromwell alkotta meg.

Az olasz trikolór három színét felhasználó sisakon több helyen végigfut Itália zászlaja, hátul pedig az Alfa Romeo múltja és jelenje elevenedik meg, a márka 50-es évekbeli versenygépe és a finn aktuális autója.

14 pilótát vizsgál az Alpine, Szafnauer szerint övék a legjobb ülés

Leginkább Pierre Gasly nevét emlegetik az Alpine-nal kapcsolatban, de Daniel Ricciardo és Mick Schumacher is felmerült már; Otmar Szafnauer csapatfőnök viszont 14 versenyzőről beszélünk, akiket vizsgálnak, mint lehetséges opciót Fernando Alonso pótlására.

„Tisztában akarunk lenni mindenkivel, aki elérhető. Hosszú a listánk, 14 embert említettem korábban és ez helyes is. Most ezt kell leszűkítenünk három-négyre, majd kiválasztani azt, aki a legjobban illik a csapatba. Ez a helyzet most szabaddá tett egy F1-es ülést, méghozzá valószínűleg ez lett a legjobb elérhető ülés. Most meg kell találnunk bele a legjobb pilótát” – mondta erről Szafnauer a Sky Sportsnak.

14

fotó: dppi

Ricciardo a nyakára tetováltatta Lando Norrist

Természetesen nem a szó szoros értelmében, de így is eléggé zavarba ejtő, miért tetováltatta nyakára Lando Norris arcképét a McLarentől a szezon végén távozó ausztrál pilóta. Ricciardo jó humora közismert, ez azonban még tőle is egy kissé váratlan volt talán. Azt azért sajnáljuk, hogy ez csak egy lemosható tetkó... 

 

Ez történt tavaly Monzában

Ki ne emlékezne a tavalyi Olasz Nagydíjra, ahol Max Verstappen és Lewis Hamilton újra egymásra találtak, s végül egymás tetején végezték a kavicságyban, a McLaren pedig kettős győzelmet aratott Daniel Ricciardo vezérletével. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Kezdődik az Olasz Nagydíj, íme a pénteki program

Hajnalban WEC-szabadedzés, aztán kezdődik a WRC futama, elrajtol az F3 és az F2 hétvégéje, majd az F1 is megkezdi a munkát. Ez vár ránk pénteken:

Péntek (szeptember 9.) 

04:00 - 05:30 WEC, 1. szabadedzés 

07:53 -  WRC, 2-7. szakasz (WRC+ online)

08:30 - 10:00 WEC, 2. szabadedzés 

09:15 - 10:00 Formula-3, Szabadedzés 

10:25 - 11:10 Formula-2, Szabadedzés 

14:00 - 15:00 Formula-1, 1. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

15:30 - 16:00 Formula-3, Időmérő (tv: M4 Sport, élő)

17:00 - 18:00 Formula-1, 2. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

18:30 - 19:00 Formula-2, Időmérő 

23:30 - 00:45 IndyCar, 1. szabadedzés

A teljes hétvégi program ezen a linken megtekinthető!

-00122037_001

fotó: dppi

MiniDrivers: a Holland Nagydíj paródiája

Max Verstappen simán uralma alá hajtotta a többieket hazai versenyén, miközben Tsunoda és az AlphaTauri érthetetlenségétől visszhangzott a világsajtó.

Schumacher-sisakkal versenyez Monzában Ocon

Az Alpine francia pilótája példaképe, Michael Schumacher előtt tiszteleg az Olasz Nagydíjon, ahol a tifosi révén a német mindig óriási rajongás alanya volt. A piros sisakon öt évszám is szerepel: ezek Schumacher monzai győzelmeit jelzik, a tetőre pedig Ocon 31-es rajtszáma került fel.

A Williams a végsebességre hangol Monzában is

A két héttel ezelőtti Belga Nagydíjon a Williams csapatának megérte vállalni a kockázatot az alacsony leszorítóerős beállításokkal. Alexander Albon meglepően sikeres kvalifikációs szereplése után a versenyen a tizedik, pontszerző helyen ért célba. Az Autosportnak Dave Robson, a csapat járműteljesítményért felelős vezetője nyilatkozott: „Vizsgálunk olyan opciókat is, hogy még attól kisebb leszorítóerővel menjünk, mint Spában. Meg kell nézzük, hogy a Parabolica kanyarban mi a minimálisan szükséges beállítás úgy, hogy közben a lehető legnagyobb végsebességet érjük el az egyenesben. Legutóbb működött az elméletünk, most is megpróbálunk ezzel előnyt szerezni a többiekhez képest. Persze Belgiumban volt néhány rajtbüntetés is, amitől jobb helyzetbe kerültünk. Monza más lesz, meglátjuk mit hoznak a riválisaink.”

 

 

Leclerc és Sainz sisakja is sárgába borult Monzára

Bár az autó végül csak részben lett sárga, egyértelműen ennek a színnek a jegyében telik a Scuderia számára a hazai hétvége: a csapatruházat mellé a két versenyző is speciális bukósisakdizájnnal készült az Olasz Nagydíjra, ünnepelve a maranellói istálló alapításának 75. évfordulóját.

Idei harmadik rajtbüntetése vár Bottasra

Valtteri Bottas szezonja harmadik motorcsere miatti hátrasorolására számíthat az Olasz Nagydíjon – írja az Autosport szaklap. Az Alfa Romeo finnje már az Osztrák Nagydíjon kifogyott a szabadon felhasználható erőforráselemekből, teljes motorcsere miatt a mezőny végére küldték, a Belga Nagydíjon pedig újabb három komponens behelyezése miatt 15 pozíciós rajtbüntetést kapott. (Ennek köszönhetően ő indulhatott a számos büntetett versenyző közül a legelőrébbről.)

A cserék ellenére azonban a Holland Nagydíjról motorhiba miatt esett ki, kiváltva a futam végi biztonsági autós periódust, ezért ismételten motorcsere vár rá: újabb három komponenst szerelnek az Alfa Romeóba, ami újfent egy 15 helyes rajtbüntetést érdemel. Belsőégésű motorból már a hatodik, turbóból és MGU-H-ból pedig a hetedik példány kerül az autóba, amely a mezőnyből a leggyorsabban fogyasztja a motorkomponenseket.

Bottasnak még két régebbi, felhasználható erőforrása van tartalékban, de az Alfa Romeo nem akarja kockáztatni, hogy Szingapúrban vagy Japánban kelljen cserélnie, ahol nehéz az előzés. Monza ideális helyszín a felzárkózásra – ahogy tavaly épp Bottas bizonyította, aki az időmérő és sprintfutam leggyorsabbjaként motorcsere után egészen a harmadik helyig jött előre.

Lényegre törő, humoros videóban jelentette be egyik versenyzője maradását a VR46 Ducati

Bár eddig is biztosra lehetett venni, látva az újonc motoros idei teljesítményét (már egy dobogós helyezést is szerzett idén), de végre hivatalossá is vált, hogy Marco Bezzecchi 2023-ban is a VR46 Ducati színeit fogja erősíteni a MotoGP-ben. A csapat mindezt egy humoros videóban jelentette be, amelyben az olasz versenyző bekopog az istállót irányító Pablo Nietóhoz és Alessio ’Uccio’ Saluccióhoz, hogy mit fog csinálni jövőre, mire közlik vele, hogy eleve kétéves szerződést írt alá velük…

 

A csapattársról egyelőre nem esett szó, de szinte garantált, hogy Luca Marini is megtarthatja az ülését, köszönhetően a javuló eredményének, valamint annak, hogy az alternatívaként szóba jöhető Celestino Vietti a kezdeti remeklés után hullámvölgybe került a Moto2-ben.

Marini helyén kívül két üres motor van még 2023-ra: az LCR Hondánál kérdés, hogy Takaaki Nakagami marad-e vagy jön a Moto2-ben vb-címért harcoló Ai Ogura a már leigazolt Alex Rins mellé, míg a Gas Gas Tech3-nél sem ismert Pol Espargaro csapattársának személye, bár sajtóhírek szerint már megszületett a megállapodás a középső kategóriában éllovas Augusto Fernandezzel.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Gasly nem érzi jól magát, kihagyja a csütörtököt

Rövid posztban tudatta közösségi oldalain az AlphaTauri, hogy Pierre Gasly nincs jól: „Az orvosok tanácsát követve Pierre Gasly ma nem lesz jelen a pályán, mivel jelenleg nem érzi jól magát” – írták a bejegyzésben. Természetesen ez egyelőre nem érinti az Olasz Nagydíjon való szereplését, hiszen ma még csak médiakötelezettségen várnak a Formula-1-es pilótákra. Arról nem tájékoztatott a csapat, hogy pontosan mi baja van a francia versenyzőnek, aki egyébként két éve épp Monzában aratta első és máig egyetlen F1-es futamgyőzelmét.

gasly-f1-dppi

fotó: DPPI