DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd

A többiek mégis meg tudtak állni – Piastri a Stroll-balesetről

Már a Kínai Nagydíj futamának leintését követően beszédtémát szolgáltatott Lance Stroll balesete, amikor a kanadai versenyző egy biztonsági autós fázist követő újraindításnál hátulról nekiütközött Daniel Ricciardo versenyautójának.

Stroll a futamot követően nem igazán érezte magát felelősnek, míg Ricciardo nem túl szép jelzőkkel illette az Aston Martin versenyzőjét. Lance Stroll egyébként tíz másodperces időbüntetést kapott az incidensért.

A média munkatársai a McLaren ausztrál versenyzőjét, Oscar Piastrit is megkérdezték a történtekről: „Igen, feltorlódott a mezőny, de a többiek mégsem ütköztek egymásnak. Ebben a kanyarban mindig fel kell készülni az ilyesmire, sokan nagyon közel kerültünk egymáshoz” – mondta a 23 éves ausztrál.

A 2022-es F1-es szezon mémekben elmesélve

A címben alighanem minden érdemi információt le is lőttünk már a videót illetően. Kattintsatok a képre a megtekintéséhez!

Visszatér a Red Bull Crohn-beteg juniorja!

Jonny Edgar 2021-ben mutatkozott be a Formula-3-ban a Carlin csapatával, az idei évet pedig a Tridentnél kezdte még, ám Crohn-betgséget diagnosztizáltak nála, így hamar véget ért számára a 2022-es szezon. Jövőre azonban új lehetőséget kap a 18 éves pilóta, aki az MP Motorsport színeiben fog rajthoz állni a Formula-3-ban.

Új szabályt hozott az FIA, csak Jean Todtot érinti

A Nemzetközi Sportkódex 9.17-es cikkelye az FIA-tól távozó vezető személyek jogaival foglalkozik. A szabályzat ezen részének frissítése után mostantól nem vállalhat munkát egyetlen Formula-1-es csapatban sem olyan szakember, aki addig az FIA vezető beosztású alkalmazottjaként dolgozott addig, amíg hat hónap el nem telik a távozását követően. Ez egészen pontosan a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökére és annak helyettesére vonatkozik. Jean Todt 2021 végén mondott le elnöki posztjáról, miután 12 évig szolgálta az FIA-t, jelenleg ő az egyetlen élő személy, akire vonatkozhat ez a regula.

Ezt megelőzően Jean Todt 16 éven át volt a Ferrari csapatfőnöke, majd időközben vezérigazgatója. Az ő ideje alatt összesen 14 trófeát nyert az olasz istálló: 5 vb-címet Michael Schumacherrel, egyet Kimi Raikkönennel, emellett pedig nyolcszor hódították el a konstruktőri elsőséget is. A Scuderia egyébként épp nem sokkal ezelőtt jelentette be, mikor rántják le a leplet 2023-as autójukról.

 

Szintlépés: Rossi a BMW gyári pilótája lett

Valentino Rossi 26 világbajnoki szezon után, 2021 végén intett búcsút a MotoGP-nek. A versenypályáktól azonban nem távolodott el, csak kettőről négy kerékre váltott: idén a GT World Challenge Europe versenyein állt rajthoz a Team WRT Audijával. 2023-ban is ugyanitt és ugyanennél a csapatnál fog szerepelni a 43 éves versenyző, csak immár az istálló márkaváltása révén egy BMW M4 GT3-as volánjánál – nemrég a festést is leleplezték –, emellett olyan legendás viadalon is rajthoz áll majd Maxime Martin és Augusto Farfus társaságában, mint a Bathursti 12 órás.

A BMW pedig szemlátomást bízik Rossiban, ugyanis bejelentették, hogy az olasz legenda mostantól a gyári versenyzőjük lesz. Ez egyértelmű szintlépést jelent a Doktor számára, aki így tehát gyári szerződéssel fog rendelkezni. Nem mellesleg ezzel megnőtt az esélye arra, hogy egy erős szereplés esetén – márpedig az eddigi tesztek alapján Rossi bizakodó – a BMW LMDh-modelljét is kipróbálhassa, s akár azzal a legendás Le Mans-i 24 óráson is rajthoz állhasson, amikor a bajorok 2024-ben visszatérnek az Endurance-világbajnokság csúcskategóriájába.

rossi-bmw-wrt

Hivatalos: Eldőlt, mikor érkezik a 2023-as F1-es Ferrari

Korábban csak híresztelésként számolhattunk be arról az olasz sajtó értesülései alapján, hogy mikorra tervezi a jövő évi Formula-1-es autója bemutatóját a Ferrari, most azonban maga a Scuderia erősítette meg a pletykákat. Naptárakat tehát előkapni: a jeles dátum február 14-e, azaz Valentin-nap – nem véletlen, hogy a vörösök „Készen állsz, hogy szerelembe ess?” felütéssel osztották meg az erről szóló posztot a közösségi médiában. Pontos időpontot és helyszínt egyelőre nem árultak el, de ha ebben is igaza lesz az olasz sajtónak, akkor ezúttal szokatlan módon Imolában rántják majd le a leplet az egyelőre 675-ös kódjel alatt futó versenygépről, amelyet rögtön a prezentáció után pályára is vihet Charles Leclerc és Carlos Sainz egy filmforgatási nap keretében.

A Ferrari lett ezzel a második alakulat, amely előállt a jövő évi autója bemutatójának időpontjával: az Aston Martin 2023-as masinája egy nappal korábban, február 13-án érkezik majd.

Olvasónk hurkapálcából épített F1-es Ferrarit és Red Bullt

Varga János küldte szerkesztőségünknek az alábbi képeket: hurkapálcákból építette meg az F1-es Ferrarit és Red Bullt úgy, hogy a dizájnt, a szponzorokat is saját kezűleg festette rájuk.

f1-ferrari_1

IMG_20200409_104243

IMG_20200409_104345

IMG_20200410_085056

IMG_20200410_085349

Ducati: Ez a vb-cím még édesebb, mint volt Stonerrel

Francesco Bagnaia elképesztő fordítása – a szezon felénél 91 pont, azaz több mint három és fél futamgyőzelemnyi volt a lemaradása Fabio Quartararóval szemben – révén 15 év után nyert újra ducatis versenyző világbajnoki címet a MotoGP-ben. Eddig Casey Stoner 2007-es diadala volt az egyetlen sikere a bolognai márkának a királykategóriában, ám épp az említett felzárkózás még édesebbé teszi a mostani diadalt az olaszok számára Claudio Domenicali vezérigazgató szerint:

„Felejthetetlen szezon volt. Még sosem értünk el ilyen eredményt, így hihetetlen büszkeséggel tölt el minket. Más ez, mint 2007-ben, amikor Casey Stonerrel nyertük meg a világbajnokságot: akkor már az utolsó verseny előtt összejött ez. Ez a győzelem Peccóval rendkívül kemény volt. Ez a nagy üldözés és felzárkózás még jobbá tette” – idézi szavait a Crash.net szakoldal.

motogp-bagnaia-ducati-valencia-2022

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

Szokatlan helyszínen ránthatják le a leplet a 2023-as F1-es Ferrariról

Elsőként – és eddig egyedüliként – az Aston Martin jelentette be, hogy mikor leplezik le a 2023-as Formula-1-es versenygépüket: ők február 13-át jelölték ki dátumként. Mivel a bahreini tesztre február 23-tól 25-ig kerül sor, várhatóan a többi csapat is a 13-19-i héten ejti meg a maga prezentációját. Ebbe a sorba illeszkedhet a Ferrari is, amely a Formu1a.uno olasz lap értesülései szerint egy nappal az Aston után, február 14-én, azaz Valentin-napon tarthatja a bemutatóját. Ami viszont igazán érdekes, az a helyszín, ugyanis a lap úgy tudja, hogy a megszokottól eltérően nem Maranellóban rántják le a leplet az egyelőre 675-ös kódnév alatt futó autóról, hanem Imolában: az Emilia-Romagna-i Nagydíjnak otthont adó helyszínen Charles Leclerc és Carlos Sainz a bemutató után egyből be is járatná az új autót.

Bár még heteket kell várnunk arra, hogy megpillanthassuk a Scuderia 2023-as F1-esét, az első információk már így is kiszivárogtak arról, milyen változtatásokkal próbálnák meg letaszítani a trónról a Red Bullt a vörösök a jórészt még a távozó csapatvezető, Mattia Binotto felügyelete alatt fejlesztett autóval – minderről itt írtunk bővebben.

f1-ferrari-imola-2022

Így élték meg a Red Bullnál a rendkívül sikeres 2022-es szezont

Max Verstappen, Sergio Perez és a csapatfőnök Christian Horner idézték fel a legkellemesebb és sorsfordító pillanatokat, Volt miből szemezgetni, hiszen a Red Bull 17 győzelmet aratott az idei szezonban, s mind az egyéni, mind a csapatvilágbajnoki címet magabiztosan húzták be.

F1-es kört teljesít a Red Bull Bathurstben

Részt vesz az Intercontinental GT Challenge szezonnyitóján, a legendás Bathurtben a Red Bull F1-es csapata. A Mount Panorama nevű klasszikus pályán bemutató köröket teljesít majd a csapat a 2011-es RB7-essel, és bár azt még hivatalosan nem jelentették be, hogy ki fogja vezetni, de jó esély van rá, hogy a helyiek egyik kedvence, Daniel Ricciardo ül majd be, hiszen az ő tartalékos posztja alkalmas erre, és a szerződésében is benne van a reklámtevékenység.

Ricciardo korábban már kétszer vezetett is F1-es autót különböző ausztrál eseményeken, de annak idején Mark Webber is kapott ilyen lehetőséget.

Bathurstben Jenson Button tartja a pályacúcsot egy McLaren MP4-23-mal még 2011-ből. A jövő évi bathursti 12 órás futamra február első hétvégéjén kerül sor. 

ricciardo-horner

Jules Bianchi előtt tiszteleg rajtszámával egykori barátja

Miután Jules Bianchi életét veszítette kilenc hónappal a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett balesete után, az FIA úgy döntött, visszavonultatja az F1-ben a francia tehetség által használt 17-es rajtszámot. Más szériákban azokban lehet azt használni, így a Formula-E-ben is: eddig például Nyck de Vries autóján szerepelt az (az F1-ben jövőre a 21-es lesz az övé). Mivel a holland 2023-ban már nem lesz az elektromos széria versenyzője, a 17-esre Norman Nato csapott le, aki francia pilótaként egykor szoros barátságot ápolt Bianchival.

„Örülök és büszke vagyok, hogy a 17-es számmal versenyezhetek a Formula-E-ben. Sokat jelent számomra ez a szám, ezzel kezdtem el gokartozni és ezzel nyertem bajnokságokat. Jules is ezzel versenyzett az F1-ben, ami még különlegesebbé teszi számomra. Alig várom!” – jelentette be Instagram-posztban a Nissan pilótája. Nato döntését egyébként Bianchi apja, Phillipe Bianchi is örömmel vette: három szívemojit kommentelt a poszt alá.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Norman Nato (@norman_nato) által megosztott bejegyzés

Megtiltja volt elnökeinek az FIA, hogy egyből F1-es csapatokhoz igazoljanak

Nem csak a versenyzők politikai és vallási állásfoglalásai kapcsán jelent meg változás a Nemzetközi Sportkódex legfrissebb változatában. A Nemzetközi Automobil Szövetség ugyanis mostantól megtiltják, hogy egykori elnökeik és alelnökeik fél évnél hamarabb bármilyen minőségben – legyen szó csapatfőnöki vagy akár csak tanácsadói szerepkörről – leigazoljanak egy Formula-1-es vagy bármilyen más sorozatban szereplő istállóhoz. Ezzel az FIA annak szeretné elejét venni, hogy olyan bizalmas információhoz jusson hozzá az adott alakulat, amely esetleg a korábbi tisztségviselő birtokába juthatott a pozíciójából adódóan. Jean Todt egyébként az egyedüli élő korábbi FIA-elnök – igaz, futólag az ő neve is felröppent kevésbé komolyan vehető pletyka szintjén a Ferrari csapatfőnöki posztja kapcsán.

Egy másik változtatás a Sportkódexben, hogy az istállóknak újabb két F1-es csapattagot kell regisztrálniuk az FIA felé. Eddig többek között a csapatfőnökökkel, versenymérnökökkel, technikai és sportigazgatókkal kellett ezt megtenniük, de mostantól ebbe a körbe tartozik a vezérigazgató és a pénzügyi igazgató is – utóbbi nyilvánvalóan a költséglimit fontossága okán.

f1-todt-ferrari

Michael Masi lehet az Ausztrál Nagydíj új főnöke

Két hír is érkezett Ausztráliából az elmúlt napokban: egyrészt a melbourne-i verseny szerződését 2037-ig meghosszabbították, másrészt bejelentette távozását az Ausztrál Nagydíj szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója, Andrew Westacott. A 2023-as versenyhétvégét még levezényli, aztán júniusban távozik a pozícióból, miután 12 évig szervezte az Albert Parkban tartott versenyt.

A megüresedett pozícióba, az ausztrál motorsportélet egyik legfontosabb állásába Michael Masit, az F1 egykori versenyigazgatóját szemelték ki. Miután Masi a 2021-es évadzáró botrányát követően elhagyta a pozíciót és az FIA-t is, szülőhazájában halmozott tisztségeket. Jelenleg ő a Supercars Bizottság elnöke és a Dél-ausztrál Motorsport-tanács tagja, januárban pedig az Ausztrál Gokartszövetség igazgatótanácsába is beszáll. A Speedcafének nem kommentálta a nagydíjjal kapcsolatos értesülést.

Bár Masi az elsődleges esélyes, van egy másik jelölt is a pozícióra, aki szintén ismerősen csengő név: Eric Boullier, a Lotus és McLaren egykori csapatvezetője. Boullier legutóbb a Francia Nagydíj ügyvezető igazgatója volt – a verseny viszont kikerült a naptárból, így a francia szabaddá vált.

Ismét összeáll a Vettel–Schumacher páros a Bajnokok Tornáján

Újabb névvel bővült a résztvevők sora a január végi Race of Championsre, amelyet második alkalommal rendeznek a svédországi havas-jeges pályán: Mick Schumacher a 2023-as kiíráson is jelen lesz. Az immár a Mercedes F1-es teszt- és tartalékversenyzője szokás szerint nemcsak egyéniben indul, hanem a Nemzetek Kupáján is részt vesz, méghozzá újfent a már korábban bejelentett Sebastian Vettel oldalán. A páros 2019-ben szerepelt először együtt a Bajnokok Tornáján, ezúttal pedig ez lesz az első „versenye” mindkét pilótának, miután távoztak a Formula-1-es mezőnyből. Vettel Mick édesapjával, a hétszeres világbajnok Michael Schumacherrel korábban hatszor is megnyerte a csapatversenyt a RoC-on, az ifjabb kollégájával 2019-ben döntőig meneteltek.

Schumacher és Vettel mellett olyan versenyzők részvétele biztos már a január végi eseményen, mint Valtteri Bottas, a korábbi kétszeres világbajnok Mika Hakkinen, a szintén ex-F1-es David Coulthard, a Nemzetek Kupájában címvédő Petter és Oliver Solberg, a ralikrosszt utaló Johan Kristoffersson, a háromszoros W Series-bajnok Jamie Chadwick, a Le Mans-legenda Tom Kristensen, a friss F2-es győztes Felipe Drugovich, a WRC-menő Thierry Neuville és a McLaren IndyCar-versenyzője, Felix Rosenqvist.

mick-schumacher-vettel-roc

Itt a 2022-es szezon összefoglalója Miniéktől

Megérkezett a 2022-es szezon történéseit sajátos módon - gokartokkal - feldolgozó Mini for Speed a MiniDrivers készítőjétől. Akik szeretik az animátor munkásságát, azok számára jó hírünk van, hiszen lesz még folytatás, ez ugyanis csak az első rész!

Újabb Ferrari-pilóta debütál az IndyCarban

A Ferrari fejlesztési pilótája, Robert Svarcman a Chip Ganassi Racing színeiben fogja megejteni tengerentúli bemutatkozását. A Racer információi szerint a csapat és Svarcman már mindenben megegyeztek egy 2023 januári tesztet illetően, ahol a csapat 2024-es lehetőségeit kezdi el felmérni.

2023-ra már minden pozíciót betöltöttek már a Ganassinál, azonban a 2021-es bajnok Alex Palou a következő szezont követően a McLarennél folytatja pályafutását, így legalább egy hely mindenképp felszabadul majd a csapatnál. Svarcman ezzel örökébe léphet a Ferrari-akadémia azon tagjainak, akik az IndyCarban is kipróbálták magukat, hiszen korábban már Callum Illott, Christian Lundgaard és Marcus Armstrong is lehetőséget kapott valamilyen szinten a tengerentúlon.

Melyik volt Hamilton legjobb sisakja idén?

Idén is megszámlálhatatlan mennyiségű sisakfestést használt Lewis Hamilton, de vajon melyik volt a legszebb? Nektek melyik nyerte el leginkább a tetszéseteket?

 

Idén is eljött a Mikulás a paddockba

Itt a Secret Santa, avagy a pilóták karácsonyi ajándékkal kedveskedtek egymásnak. Lássuk, ki, kinek és mit gondolt ki ajándék gyanánt. Nekünk Leclerc az egyik kedvencünk! A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Lerombolják az egykori Jordan-bázist az Aston Martin új főhadiszállása miatt

Épül az Aston Martin csapat új központja Silverstone-ban: a 200 millió dollár értékű komplexum 2024-re készül el teljesen. A Building One nevű épület már elkészült, a csapat át is költözött – ezzel pedig az eddigi gyár, amelyet 1991-től használt az akkori Jordan csapat, majd utódjai, a Midland, Spyker, Force India, Racing Point és az Aston, használaton kívülivé vált. A régi épületet nyáron lerombolják, a helyére egy új létesítmény kerül, amelyben többek között a szélcsatorna kap helyet.

Az új komplexum összesen három épületből áll majd, egyik végétől a másikig 400 métert kell majd sétálni. A képen jobb oldalon az új Building One, a mellette levő, kisebb épület a régi gyár:

Négy évvel a tragédia után újra állandó F2-es versenyző lesz Juan Manuel Correa

A 23 éves amerikai visszatér oda, ahol pályafutása megtört 2019-ben, a tragikus spái versenyhétvégén, amely Anthoine Hubert életét követelte. A szörnyű balesetet túlélő, súlyos lábtörést szenvedett Correa egy kihagyott szezont követően 2021-ben egy szintet visszalépve, a Formula-3-ban kezdte újra formulaautós pályafutását. Második szezonjában dobogót is szerzett a kategóriában, az évadzáró versenyen pedig újra a Formula-2-ben indult, a Van Amersfoort Racing színeiben helyettesként. Ezzel a csapattal írt alá a teljes 2023-as szezonra.

„Újra állandóként az F2-ben lenni többet jelent számomra, mint amit a legtöbben el tudnak képzelni. Nem csupán egy bravúr, hogy ezen a rajtrácson lehetek, hanem annak a célnak a megvalósulása, amely az erőfeszítéseim középpontjában volt az elmúlt három évben: tehát egy nagyon érzelmes bravúr. Nagyon éhes és nagyon motivált vagyok, valamint a csapatot is ismerem már” – mondta el a bejelentésről Correa.

A holland Van Amersfoort Racing első F2-es szezonja 2022-ben szerényebb eredményekkel zárult, a bajnokságban utolsó előttiként végző csapat legjobb eredménye negyedik pozíció volt – egy dobogós helyezést elvettek az istállótól. 2023-ban az idén futamot nyerő Richard Verschoor lesz Correa csapattársa.