DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 14. hétfő

Most értek véget Wolff és a Mercedes mézeshetei?

Ha igen, akkor ezek elég hosszúnak bizonyuló mézeshetek voltak… Az 1996-os F1-es világbajnok Damon Hill mindenesetre ennek a véleményének adott hangot a Kínai Nagydíjon, azzal együtt, hogy szerinte Lewis Hamilton attól a pillanattól kezdve, hogy először beleült az újgenerációs autóba, tudhatta, hogy komoly baj van a csillagosoknál.

wolff-2024

Hill szerint Wolff a múlt évtized első számú sikersorozatáért nagyon sokat köszönhet az alapokat lerakó Ross Brawnnak, most viszont rá vár a feladat, hogy visszavezesse a siker útjára az alakulatot: „Totónak hosszú mézeshetek jutottak, egy fantasztikusan sikeres időszak a csapatnál, amibe ő belekerült. Ross Brawn sokat tett az alapozásért. Most viszont nehéz neki, az igazi munka akkor kezdődik, amikor elrontasz valamit, amikor valami nem megy jól.”

„Ezt elég nehéz feldolgozni. Ez az ő dolga, ő a főnök, neki kell kiderítenie, mi siklott félre, és ki nem mondja meg neki, hogy mi nem megy jól a csapaton belül” – mondta Hill, akivel az F1-es pilótaként nem sok vizet zavaró, szakértőként viszont kimondottan népszerű Karun Chandhok is egyetértett azt illetően, hogy Wolffnak meg kell találnia, miért nem tudja a csapat kellőképpen kihasználni a rendelkezésére álló erőforrásokat.

russell-melbourne

Vettel már pályára vitte a legendás Aston Martint

Ismételten bemutató köröket futhat a közönség előtt Sebastian Vettel, ezúttal az Aston Martin TT1 nyergében, mellyel a márka először vett részt egy Grand Prix versenyen. A hatalmas múlttal rendelkező versenygépet már volt szerencséje kipróbálni a négyszeres világbajnoknak, valamint több fotót is készítettek róla korabeli ruhákban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula.hu (@formula.hu) által megosztott bejegyzés

Kezdődik a hétvége, ne maradj le semmiről pénteken!

Az F1-es Francia Nagydíj mellett több széria versenyhétvégéje is megkezdődik, mutatjuk a pénteki programot.

Péntek, július 21.

10:40-11:10 W Series, szabadedzés

11:35-12:20 Formula-2, szabadedzés

13:30-18:00 ETCR, első-negyedik szabadedzés

14:00-15:00 Formula-1, első szabadedzés (M4 Sport)

17:00-18:00 Formula-1, második szabadedzés (M4 Sport)

18:30-19:00 Formula-2, időmérő (M4 Sport)

19:25-19:55 W Series, időmérő

22:30-01:00 IndyCar, szabadedzés

A teljes hétvégi menetrend itt megtekinthető!

pr_1

fotó: dppi

Russell szerint a sportolók is emberi lények

Komoly kritikát fogalmazott meg a rajongók Ausztriában mutatott viselkedésével kapcsolatban George Russell. A Mercedes pilótája a legutóbbi versenyhétvégén történtett incidensekről úgy gondolja, sokan elfelejtik, hogy a sportolók is igazi emberek. „Azt hiszem, amikor a korlát túloldalán állsz, legyen szó akár a futballról, akár a motorsportról, az emberek néha elfelejtik, hogy egy ember van benne. Semmi sem indokolja, hogy bárkit bármilyen okból kifütyüljünk vagy kigúnyoljunk valakit, amikor mindannyian az életünket kockáztatjuk itt. Nemrég még tudtuk, hogy milyen veszélyekkel jár a motorsport” – mondta Russell.

Másik pályára vinné a Francia Nagydíjat Vettel

A Paul Ricard pályán rendezett verseny jövőjét jelenleg kérdőjelek övezik. Sebastian Vettel megtartaná a Francia Nagydíjat, de másik pályán.

„Talán átköltözhetnénk máshova Franciaországban. Vannak izgalmas pályák… Magny-Cours-ban jobb, mint itt, de még régebbi pályákra is szép lenne visszamenni, ezalatt Dijonra gondolok” – mondta a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón Vettel.

Magny-Cours 1991 és 2007 között, Dijon 1974 és 1984 között öt évben volt a Francia Nagydíj otthona. (Plusz egyszer Svájci Nagydíjat tartottak a pályán.)

Új kuplungot fejlesztett a Ferrari – egy csapat biztosan használni fogja

Az Alfa Romeo idei fő gyengeségét a rajtok jelentik, ami a kuplungra vezethető vissza: az alkatrész vibrációja miatt a nyomaték nem egyenletes a hátsó kerekeken. Nem ennyire drasztikus mértékben, de a gyári Ferrari rajtjai sem kifogástalanok 2022-ben.

A problémára válaszil Maranellóban új kuplungot terveztek, melyet a Francia Nagydíjon vetnek be. Egyelőre kérdéses, hogy a Ferrari és a Haas használja-e az alkatrészt, az viszont biztos, hogy az Alfa Romeóban már az új kuplung fog dolgozni a szabadedzésen – ezt a csütörtöki médianapon Valtteri Bottas erősítette meg a Paul Ricard pályán.

Ezért védte meg Toto Wolff Hamiltont

A Square Mile-nak adott interjújában Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, hogy miért érezte fontosnak az Azerbajdzsáni Nagydíj után, hogy nyilvánosan, a csapatrádióban kérjen bocsánatot Lewis Hamiltontól a rossz autóért és az iszonyatosan fájdalmas pattogásért.

„Meg kellett őt védenem, mert az emberek elkezdték támadni, ami nagyon nem helyes. Teljességgel nonszensz: ő az F1 történetének legjobb pilóta. Az autó csak átlag alatti. George (Russell) talán egy kicsit kevésbé szenvedett néha vele, mert hozzászokott a mezőny végén a nehezen vezethető autókhoz, de Lewis balszerencsés is volt. Kettővel több dobogója lehetne és akkor rögtön fordulna a kocka. Szóval a bocsánatkérés azért volt nyilvános, hogy mindenki lássa: az autó a rossz és nem a pilóta” – mondta Wolff.

-00122018_1424

fotó: dppi

Feltűnő újítást kapott a Mercedes orrkúpja

A konstruktőri címvédő istálló – amelynek a várakozások alapján kedvezhet a Paul Ricard vonalvezetése – a Brit Nagydíj után a francia versenyhétvégére is jelentős fejlesztési csomagot hoz.

A csomag első eleméről, az új orrkúpról már csütörtökön napvilágot láttak az első fotók. Az új orr profilja eltér az előző, laposabb verziótól, és elvékonyodó része is kidolgozottabb. A legfeltűnőbb azonban a csúcson található két hosszúkás szellőzőnyílás, melyek mérete drasztikusan megnőtt a korábbi két pontszerű lyukhoz képest.

A Motorsport.com szakmai cikke szerint a Mercedes elsősorban az egyenesbeli sebesség javításán dolgozik, az orr új formájának célja pedig a légellenállás csökkentése. A szellőzőnyílások a versenyző hűtését szolgálják, és a várható magas hétvégi hőmérséklet miatt nagyobbíthatták meg őket.

Perez újra beszállna a bajnoki küzdelembe

Sergio Perez arra törekszik, hogy a Francia Nagydíjon ismét beszálljon a bajnoki küzdelembe, miután az elmúlt három futamból kettőt is feladott. A mexikói a Red Bull műszaki hibája miatt kiesett Kanadában, mielőtt második lett a Brit Nagydíjon, majd Ausztriában a Mercedes pilótájával, George Russell-lel az első körben ütközve újra kiállni kényszerült. Mindezek miatt Perez 57 ponttal lemaradva harmadik csapattársa, Max Verstappen mögött a pilóták rangsorában, miközben Charles Leclerc a második helyre jött fel. „Egy nehéz ausztriai hétvége után nagyszerű lesz újra versenyezni, és van esélyem helyreállítani a dolgokat” – mondta Perez. Két versenyt nem fejeztem be az elmúlt háromból, ezt nem engedhetjük meg magunknak a bajnokságban, ezért ezen a hétvégén szeretnék változtatni. Még mindig versenyben vagyok a pilóták bajnokságáért, így személy szerint is fontos, hogy ne veszítsek több pontot.”

Perez a hétvége előzetesében  így nyilatkozott: „Tavaly második dobogómat szereztem a csapattal Franciaországban, és nagyon várom, hogy ezt megismételhessem. A Paul Ricard egy kihívásokkal teli pálya, mert különböző kanyaríveket lehet használni, és nem könnyű eldönteni, melyik a legjobb." A hétvégén a levegő hőmérséklete 35 Celsius-fok fölé is emelkedhet, ami a csapatok és a versenyzők számára is kihívásokkal jár. „A magas hőmérsékletet is figyelembe kell venni ezen a hétvégén, ezért fizikálisan úgy tűnik, hogy nagyon megerőltető verseny lesz, és figyelnünk kell a nagyobb gumikopásra is."

 

 

Hamilton -110 Celsius-fokban készül a hőségre

„A legjobb módszer a hőhullám legyőzésére” – írta ehhez a videóhoz Lewis Hamilton, aki állítása szerint -110 Celsius-fokon mozog éppen.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

 

A mezőny mindkét franciája különleges sisakkal készült a hazai versenyre

Pierre Gasly és Esteban Ocon fejvédője is egyedi dizájnt kap a Paul Ricardon. Mindkettő sisakon feltűnik a francia trikolór kékje, fehérje és vöröse – melyek Ocon esetében az Alpine színeit is képviselik. Ezt az AlphaTauri pilótája a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” szlogenjével, Ocon pedig szülővárosa, Évreux címerével spékeli meg. Az alpine-os sisakját egy kis rajongója, William tervezte.

Így száguldott Mugellóban Robert Svarcman

Jelenleg a Ferrari tesztpilótájaként tevékenykedik Robert Svarcman, aki az orosz versenyzőkre vonatkozó szankciók miatt izraeli zászló alatt körözhetett az olaszok által szervezett teszten a múlt héten, melyről a csapat egy rövidke videót is közzétett a Twitteren. A pilótával kapcsolatban tervben van, hogy már idén lehetőséghez juthat valamelyik F1-es versenyhétvége pénteki szabadedzésén, vélhetőleg az Alfa Romeónál vagy a Haasnál. 

Egy 1922-es Aston Martint vezethet a hétvégén Sebastian Vettel

Újabb különleges járművet vezethet vasárnap a négyszeres világbajnok. Az esemény apropója, hogy az Aston Martin éppen száz esztendővel ezelőtt indult először Grand Prix versenyen a TT1-es modellel, melyet a futamot megelőzően a Paul Ricard pálya közönsége is megcsodálhat majd. A hétvégén látható versenygépét annak idején Louis Zborowski vezethette a Strasbourgban rendezett Francia Nagydíjon, 1922. július 15-én, míg a hétvégén Vettel tarthat bemutatót a zöld borsónak is becézett járművel. „Szenvedélyesen szeretem a sportág történelmét, így igazán különleges lesz vezetni az Aston Martin egyik eredeti, 1922-es Grand Prix-autóját ezen a hétvégén” – idézte Vettelt a GPFans. A német versenyzőnek nem ez lesz az első ilyen bemutatója idén, Silverstone-ban Nigel Mansell egykori világbajnok autóját, az 1992-es Williams FW14B-t vezethette.

A Haas már a jövő évi autóra koncentrálna

Bár a szezon eddigi szakaszában nem jöttek a fejlesztések, a Haas csapata nem esett vissza jelentősen a mezőnyben, az utóbbi hetekben pedig igazán biztató formát mutattak. Természetesen az ígért frissítések nem maradnak el, de több újdonsággal már nem számolnak az amerikai istállónál, inkább a 2023-as szezonra szeretnének figyelni. „Magyarországra új fejlesztéseket hozunk, aztán vége. Úgy gondoljuk, hogy ott fejezzük be, mert el kell kezdenünk a jövő évre koncentrálni. Abból sokkal több hasznunk származik, mintha tovább erőltetnénk, pénzt fektetve az idei évbe” – idézte a csapatfőnök, Günther Steiner szavait a Racefans.

Kubica is szerepet kap a Francia Nagydíj szabadedzésén

Nyck de Vries mellett – aki a Mercedesnél Lewis Hamilton autóját veszi át – egy másik vendégszereplője is az első szabadedzésnek Le Castellet-ben: Robert Kubica, az Alfa Romeo hivatalos tartalékpilótája, aki idén másodszor kap edzéslehetőséget. Spanyolországban Guanyu Zhou autóját vezette az első 60 percben, Franciaországban Valtteri Bottas C42-esét veszi kölcsön. Kubica különleges szerződésében szerepelnek a pénteki szabadedzés-részvételek, az elmúlt három évet tekintve ez lesz a tizedik alkalom, hogy Kubicát kifejezetten FP1-en vetik be.

A szabályok alapján 2022-ben minden csapat köteles két első szabadedzést átengedni újonc minősítésű pilótának. De Vries ezen kritérium alapján kap lehetőséget a Mercedesnél, akárcsak korábban, Barcelonában a Williamsnél, de a 99 nagydíjindulással rendelkező Kubica nem minősülhet újoncnak, így az Alfa Romeónak a későbbiekben két nagydíjon alkalmaznia kell még fiatal versenyzőket.

Jövőre utcai versenyt is rendeznek a NASCAR Cup Seriesben

Hivatalosan is megerősítést nyert, amiről már jó ideje pletykáltak a népszerű amerikai szériával kapcsolatban, vagyis 2023-ban a történelemben először egy utcai futamra is sor kerül a NASCAR királykategóriájában. A versenynek Chicago adhat majd otthont a következő szezonban, ami nem véletlen. A széria jövőre lesz 75 esztendős, a mostani bejelentéssel pedig folytatódik az a tendencia, ami a naptár színesítését illeti. A tradicionális oválok, a bristoli salakpályás viadal, valamint a változatos épített pályák mellé egy ideje már szerettek volna felvenni egy utcai eseményt is, erre pedig hamarosan sor kerülhet.

A pálya 2.2 mérföld hosszú lesz, és 12 kanyarból áll, érinti fogja a Grant Parkot, kilátás nyílik a Chicago Bears stadionjára, míg a célegyenest a Buckingham szökőkútnál alakítják ki, de az iRacing szimulátorban már lemodellezték a helyszínt, amiből némi ízelítőt kaphatnak a rajongók. A hivatalos közleményben megerősítést nyert az is, hogy a versenyhétvége során az IMSA egyik sorozata is szerepelni fog a pályán. „Ahogyan az LA Coliseumban rendezett Busch Light Clash esetében, úgy most is figyeltünk arra, hogy egy példátlan eseménnyel bővítsük a naptárunkat egy újabb nagyvárosban. Ez a helyszín igazán ideális a Nascar Cup Series első utcai futamára. A Next Gen, és az IMSA-autók Chicago belvárosában, és a Michigan-tó partján fognak száguldani, ami történelmi pillanatokat hoz a sportágunk számára” – mondta Ben Kennedy a NASCAR fejlesztésért felelős alelnöke.

Nyck de Vries vezetheti Hamilton autóját a Francia Nagydíj első edzésén

Hivatalos megerősítést nyert, hogy a Francia Nagydíj első gyakorlásán nem ül autóba Lewis Hamilton, mivel helyette Nyck de Vries kaphat lehetőséget. A Mercedes tehetsége az újoncokra vonatkozó szabályok miatt gurulhat pályára, melyek szerint minden csapatnak két pénteki szabadedzésen kell átengednie az egyik autót egy újoncnak minősülő pilótának. A Formula-E világbajnoki címvédője idén egyszer már szerepelhetett egy versenyhétvégén, akkor a Williamsnél vette át Alex Albon autóját. „Nyck a fiatal pilóták számára kiosztott edzések keretében Lewis helyettese lesz az első edzésen ezen a hétvégén, szóval kíváncsian várjuk, hogyan boldogul” – mondta a Mercedes csapatfőnöke Toto Wolff.

Bottas szerint egyeztetni kellene a pilótákkal a sprintfutamokról

A tavalyi szezonban Silverstone, Monza és Interlagos adott otthont a Formula-1 történetének első három sprintfutamának, idén viszont csak Interlagos maradt ebből a háromból, a többi kettőt felváltotta Imola és a Red Bull Ring. Ezzel kapcsolatban mondta azt Valtteri Bottas, hogy erről nem ártana egyeztetni a versenyzőkkel és kikérni a véleményüket arról, hogy hol érdemes ilyen eseményt rendezni és hol kevésbé. Az Alfa Romeo pilótája azt mondta, hogy ugyan a Red Bull Ring sem rossz helyszín erre, de vannak ennél jobb pályák is, ahol érdemesebb lenne sprintet lebonyolítani. Hozzátette, hogy nagyon óvatosan kellene kiválasztani azt a néhány helyszínt, amit ezzel gyakorlatilag „súlyoznak” a bajnokság szempontjából, hiszen ha valaki azon a pályán erősebb, akkor az több pontot ér a sprint miatt, mintha máshol lenne hasonlóan jó.

val

fotó: dppi

Középről válogatott abroncsokat a Pirelli a Francia Nagydíjra

A soron következő Francia Nagydíjra a Pirelli a C2 jelű keveréket hozza fehér oldalfallal, a C3 keverék lesz a közepes, míg a C4 jelű abroncsok töltik be a lágy gumik szerepét. A gyártó szerint a pálya tartalmaz egy kicsit mindenből, gyors kanyarok, hosszú egyenesek és technikás részek váltogatják egymást. Pontosan a változatossága miatt kedvelt helyszín tesztelésre a 12 méter széles aszfaltcsík. Külön érdemes megemlíteni a Mistral egyenes végén következő technikás kanyarokat, mert a hosszú egyenesben az első gumik le tudnak hűlni, majd a kanyarokban extrém terhelést kapnak. A pálya határait jelző fehér vonalakon kívül itt nem kavics vagy fű található, hanem különböző színűre festett, változóan nagy tapadású felületek, amiken könnyű kockásra fékezni az abroncsokat egy hiba után.

Tavaly Max Verstappen kétszer állt ki kereket cserélni, egyedüliként az élmezőnyben. A taktikájuk eredményes volt, meg tudták nyerni a versenyt.

 

Mario Isola, a Pirelli Motorsport igazgatója nyilatkozott a várakozásairól a gyártó hivatalos honlapján: „Érdekes kihívást jelent a pálya a versenyzőknek, mindenből van benne egy kicsi. Idén a verseny nagyjából 1 hónappal később kerül megrendezésre, mint 2021-ben, ezért magasabb hőmérsékleti értékekre számítunk. Természetesen mások az idei keverékek és méretek, sokkal jobban tűrik a túlmelegedést mint a tavaly használtak. Kicsit történelmi is a helyszín számunkra, mert 2019-ben itt próbáltuk ki első alkalommal a 18 coll méretű abroncsokat egy Renault versenyautón, amit Sergey Sirotkin vezetett.”

Norris egyetért Verstappennel Vips ügyében

A minap Max Verstappen mondta el véleményét Jüri Vips botrányáról, aki egy játékstream közben használt egy rasszista szót, azonban annak dacára, hogy a holland szerint sem volt szép, amit mondott, úgy gondolja, hogy az észt tehetség megérdemel egy második esélyt. A McLaren versenyzője, Lando Norris is osztja a világbajnoki címvédő nézeteit.

"Van azért különbség a között, hogy valaki - mondjuk azt - hibázik és rossz nyelvezetet használ és a között, hogy valaki szánt szándékkal diszkriminatív célból használja azt a szót" - mondta Norris a FormulaRapida.net-nek. "Az emberek elkövetnek hibákat az életük során, és úgy vélem, hogy emiatt nem szabad véget érnie egy karriernek. Mindenki megérdemli, hogy megbocsássanak neki és újabb lehetőséget kapjon. Azt hiszem, a versenyzői közösség így is elég sokat tett már ezen ügy érdekében."

 

Videón Verstappen pole-t érő 2021-es köre

A legutóbbi Francia Nagydíj után felidézzük a tavalyi időmérő leggyorsabb körét is, amelyet csakúgy, mint a futamgyőzelmet, Max Verstappen szerzett meg. A videó a képre kattintva tekinthető meg!