DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 24. szerda

Ismét két másodperc alá vitte a kerékcserét a McLaren – videó

Azok után, hogy Katarban 1,8 másodperces új abszolút világrekordot állított fel, most megint két másodperc alatt produkált egy bokszkiállást a McLaren: Oscar Piastri szervizelésével 1,99 szekundum alatt végeztek, amely így az F1-es Las Vegas-i Nagydíj leggyorsabbja is volt. A wokingiak idén már hatodszor zártak az élen, ezzel utolérték e tekintetben a Ferrarit, az etalonnak számító Red Bullt azonban már senki nem foghatja be, hivatalosan is a kilenc elsőséget számláló energiaitalosok lettek a 2023-as évad kerékcserebajnokai. Videón Piastri Las Vegas-i kiállása:

Bejelentette egyik 2025-ös versenyzőjét a MotoGP amerikai csapata

Nem történt meglepetés a Trackhouse Apriliánál: kétéves szerződéshosszabbítást írtak alá Raul Fernandezzel, aki így 2025-ben és 2026-ban is biztosan az amerikai gárdánál fog versenyezni a MotoGP-ben. A fiatal spanyolt „megörökölte” az RNF-től az istálló helyét átvevő Trackhouse, idén pedig annak ellenére sem szerepel rosszul – a legjobb eredménye egy hatodik hely –, hogy eddig a 2023-as specifikációjú Aprilián ült, csak a nyári szünet utáni Brit GP-től kapja meg a 2024-es RS-GP-t (leszámítva a motorblokkot persze, amelynél tilt ilyesmit a szabályzat). A jövő évtől Fernandez teljes gyári támogatással fog versenyezni, azaz rögtön az idény elejétől a legfrissebb verziót kapja majd.

Várhatóan ő lesz amúgy az egyetlen, aki a folytonosságot fogja képviselni az Aprilia berkein belül, hiszen a gyári istállónál teljes sorcsere lesz azzal, hogy a visszavonuló Aleix Espargaro és a Tech3 KTM-hez átigazoló Maverick Vinales helyére érkezik Jorge Martin és Marco Bezzecchi, míg a Trackhouse jelenlegi másik motorosa, Miguel Oliveira a Yamahára váltó Pramacnál tűnik az egyik favoritnak. A Trackhouse második ülésére a legfrissebb pletykák szerint a KTM-től távozni kényszerülő Jack Miller lehet az egyik fő esélyes, de a Moto2-ben remeklő Joe Roberts is jelölt az eredményei és az amerikai nemzetisége okán is.

raul-fernandez

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az F1-es pilóták erősorrendje a Magyar Nagydíj után

A Formula Podcast futamértékelő adásainak állandó eleme a pontozás: a műsor két állandó szereplője, Mészáros Sándor, az egyetlen állandó F1-es akkreditációval rendelkező magyar újságíró, valamint Gellérfi Gergő, az Autósport évkönyv szerkesztője a mezőny minden tagjának hétvégi teljesítményét 1 és 10 pont között értékelik.

A pontozás során az elért eredmény mellett a körülmények, az autóban rejlő lehetőségek, a csapattárshoz viszonyított teljesítmény, az elkövetett hibák mennyisége és az összbenyomás is szerepet játszanak. Kerek 10-est csak a tökéletes vagy ahhoz nagyon közeli versenyhétvége érdemelhet, a 6-os az átlagos teljesítmény, míg 3-tól lefelé már az F1-ben évente csak néhány alkalommal látható botrányos produkciókat értékeljük.

Charles Leclerc, George Russell, Lewis Hamilton és Logan Sargeant javított, Nico Hülkenberg, Yuki Tsunoda és a sor végén tanyázó Guanyu Zhou rontott a korábbiakhoz képest a Magyar Nagydíjon. Az élen nincs változás, Max Verstappen, Lando Norris, Oscar Piastri és Carlos Sainz alkotja a top négyet a Hungaroringet követően is.

Az F1-es versenyzők erősorrendje az első 13 nagydíj átlaga alapján:

podcast-rankings_13

A Formula Podcast Magyar Nagydíjat értékelő adása itt hallgatható meg:

Vandoorne tesztelheti az F1-es Astont Spában

Stoffel Vandoorne-t ülteti be a 2024-es F1-es autóba az Aston Martin – közölte kedd délután a silverstone-i alakulat. A McLaren korábbi pilótája a Pirelli kétnapos gumitesztjén vezetheti az AMR24-est Spában a Belga Nagydíj utáni kedden és szerdán.

Vandoorne, aki az Aston Martin teszt- és tartalékpilótája, most először vezetheti majd az autót – ráadásul belgaként hazai pályán nyílik erre lehetősége.

f1-astonmartin-vandoorne

A Valkyrie első tesztje: Pályán az Aston Martin Hypercarja

Elindult az Aston Martin WEC-be és IMSA-ba szánt hiperautója, a Valkyrie tesztprogramja: a 2025-ös bemutatkozás előtt két önálló tesztnapon gurult pályára az autó a múlt héten, kedden Silverstone-ban, csütörtökön pedig Doningtonban. A „bejáratás és kezdeti kiértékelő teszt” során készült fotók az első hivatalos képek, melyeket a gyártó az egyelőre álcafestésű LMH-modellről kiadott.

 

A 6,5 literes, szívómotorral hajtott Valkyrie-t – melynek tervezésében Adrian Newey is szerepet vállalt, amikor az Aston Martin önálló F1-es csapat híján még a Red Bull partnere volt – Darren Turner, Mario Farnbacher és Harry Tincknell vezette.

A tesztüzem innentől intenzívvé válik, egy autóval Európában, majd ősztől még eggyel Észak-Amerikában – az Aston Martin és partnere, az amerikai Heart of Racing 2025-ben két autót indít a WEC-ben, valamint egyet az IMSA-ban.

Piastri: A shoey Ricciardóé, én majd kitalálok valami újat

Daniel Ricciardo honosította meg az autó-motorsportban a shoey, azaz a cipőből történő pezsgőivás folyamatát: először a 2016-os Német Nagydíjon ünnepelte cipőzéssel második helyezését, innentől pedig ha nyert vagy dobogón állt, rendszeresen pezsgőt töltött a csukába és jóízűen kortyolt belőle.  Ricciardo más dobogósokat és díjátadókat is rávett a shoey-ra, egyesek szerint jópofa, mások szerint viszont gyomorforgató szokását pedig idővel mások is átvették, egy ideőben szinte az volt a ritkaság, ha valaki a pezsgősüvegből ivott a pódiumon.

 

Ricciardo a McLarennel szerzett egyetlen győzelem, a 2021-es Olasz Nagydíj dobogóján cipőzött utoljára, az idei Brit Nagydíjon azonban újra hódoltak a sajátos élvezetnek a McLaren-pilóták, ám nem dobogón: Lando Norris és Oscar Piastri a szurkolói zóna színpadján húzták meg a pezsgőscipőt. A Hungaroringen azonban elmaradt egy hasonló ünneplés, és Piastri arról beszélt, nem viszi tovább az ausztrál hagyományt:

„A shoey Danny Richez tartozik. Persze engem is rá lehet venni, mivel ausztrál vagyok, de nem is tudom, inkább megpróbálok kitalálni valami újat” – mondta Piastri az FIA-sajtótájékoztatón. „Úgy gondolom, ez már a múlt. Tudom, éppen az előző versenyhétvégén, Silverstone-ban mi is bevállaltuk, de akkor kicsit fel voltunk zaklatva a futam után, szükség volt némi vidámságra. Talán majd a repülőn, hazafelé, most ki tudjuk fizetni a takarítást…De nem, meghagyom ezt Danny Ricnek, ez lehet az ő öröksége. Én is létrehozom majd a sajátom.”

Verstappen hajnali 3-ig szimulátorozott az F1-es Magyar Nagydíj napján – mit szól ehhez a Red Bull?

Ismét két versenyen indult a hétvégén Max Verstappen, ugyanis a hungaroringi F1-es futam mellett becsatlakozott néhány órára a Team Redline színeiben a virtuális spái 24 órásba: ennek keretében hajnali 3 óráig tartott az etapja. Nem először fordul ez elő a hollandnál, hiszen az imolai hétvégén is hasonlóan cselekedett az éjszakai órákban szombatról vasárnapra virradóra. Csakhogy akkor megnyerte vasárnap az Emilia-romagnai Nagydíjat, Mogyoródon viszont csak ötödik lett, és a futam közben és utána is meglehetősen ingerültnek tűnt a világbajnok. Emiatt pedig felmerült, hogy mit szól Verstappen szimulátorversenyzős hobbijához csapata, a Red Bull.

„Pontosan tudja, mire van szükség egy nagydíjhétvégén, és bízunk az ítélőképességében” – reagált minderre a csapatfőnök Christian Horner, akinek szavait a RacingNews365.com portál idézi. „Az emberek levonnak bizonyos következtetéseket, de Max tudja, mire van szükség egy F1-es autó vezetéséhez, egy nagydíj megnyeréséhez és ahhoz, hogy világbajnok legyen. Csapatként mindig együtt dolgozunk, és bármilyen megbeszélésre kerül sor arról, hogyan dorgáljunk meg valakit, azt nem a médiában fogjuk megtenni.”

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko egyébként egyenesen ostobaságnak nevezte, hogy bármi köze lenne Verstappen indulatos rádiózásának ahhoz, hogy éjszaka szimulátversenyzett: elmondása szerint Imolában még tovább fent volt, és egyébként is más a címvédő bioritmusa, egyszer például Zandvoortban délelőtt 10-kor sem ébredt fel a helikopterek zajára.

f1-verstappen-redbull-hun

Hatalmas tömegbaleset, piros zászló és két év után Herta-győzelem az IndyCarban

A szezon egyetlen Egyesült Államokon kívüli és idei utolsó utcai versenyére került sor a hétvégén az IndyCarban, amelynek mezőnye Torontóba látogatott. A vasárnapi futam több incidenst is hozott, közülük a legkomolyabb a 73. körben történt, amikor Pato O’Ward megpördült, autóját pedig Marcus Ericsson, Pietro Fittipaldi, Santino Ferrucci és Nolan Siegel is eltalálta – Ferrucci autója a levegőbe is repült és a tetején landolt, így jött a piros zászlós megszakítás.

Aki nem hibázott egész hétvégén és a versenyen sem, az Colton Herta volt, aki a pole-ból indulva szinte végig vezetett, és ezzel bő két idény után ünnepelt újra győzelmet az IndyCarban. Az Andretti Kyle Kirkwood révén kettős diadalnak örülhetett, míg a dobogót Scott Dixon tette teljessé, megelőzve a bajnoki címvédő és éllovas Alex Palout.

A Penske triójának pocsékul sikerült a versenye: Will Power a hajrában küldte a falba egy kemény előzési kísérlettel Scott McLaughlint, amiért büntetést kapott, míg Josef Newgarden a bokszban is időt veszített, defektet is kapott, így a top 10-ből is kiszorult. Mindössze 15 autó ért amúgy célba, közülük a 14. helyen az a Theo Pourchaire, akit a néhány héttel korábbi váratlan kirúgása után hívott vissza az Arrow McLaren az edzésen kézsérülést szenvedő Alexander Rossi helyére. Íme, a futam videós összefoglalója:

 

A futam végeredménye:

1. Colton Herta Andretti/Curb-Agajanian Honda  
2. Kyle Kirkwood Andretti Honda 0.3469
3. Scott Dixon Ganassi Honda 0.9680
4. Alex Palou Ganassi Honda 1.6911
5. Marcus Armstrong Ganassi Honda 2.7719
6. David Malukas Meyer Shank Honda 3.0853
7. Christian Lundgaard RLL Honda 3.8925
8. Rinus VeeKay Carpenter Chevrolet 4.6346
9. Romain Grosjean Juncos Hollinger Chevrolet 5.6537
10. Graham Rahal RLL Honda 6.1456
11. Josef Newgarden Penske Chevrolet 10.4924
12. Will Power Penske Chevrolet 11.5555
13. Linus Lundqvist Ganassi Honda 1 kör / 6.7013
14. Theo Pourchaire McLaren Chevrolet 1 kör /7.1210
15. Toby Sowery Coyne/WR Honda 1 kör /7.4747
16. Scott McLaughlin Penske Chevrolet  
17. Pietro Fittipaldi RLL Honda  
18. Nolan Siegel McLaren Chevrolet  
19. Pato O’Ward McLaren Chevrolet  
20. Santino Ferrucci Foyt Chevrolet  
21. Marcus Ericsson Andretti Honda  
22. Kyffin Simpson Ganassi Honda  
23. Felix Rosenqvist Meyer Shank Honda  
24. Hunter McElrea Coyne Honda  
25. Sting Ray Robb Foyt Chevrolet  
26. Agustin Canapino Juncos Hollinger Chevrolet  
27. Christian Rasmussen Carpenter Chevrolet  

Ítéltek a stewardok, nem állta meg a helyét Verstappen vádja

A Magyar Nagydíjat követő nyilatkozatokban két eltérő álláspontot hangoztatott az 1-es kanyar ütközésének két érintettje, Max Verstappen és Lewis Hamilton: a holland állította, riválisa irányt váltott a féktávon, míg a brit kitartott amellett, hogy nem mozdított a kormányon. Az incidens miatt vizsgálódó stewardok 17:50-re meghallgatásra rendelték be a két felet – Hamilton megváratta őket, a sajtótájékoztatóról idő előtt távozott, de még így sem ért időben a meghallgatásra.

A versenyfelügyelők jegyzőkönyvéből kiderül, a két érintett ugyanezt az álláspontot hangoztatta a testület előtt is. A stewardok begyűjtötték az időmérő rendszer és a telemetria adatait, valamint a kamerafelvételeket, melyek alapján megállapították, Verstappen a DRS miatt gyorsabban érkezett a kanyarba, mint a korábbi körökben, de ugyanakkor fékezett, ami a kerekek blokkolásához vezetett a kontakt pillanata előtt. Hamilton a felvételek alapján ugyanabban az ívben kanyarodott, mint a korábbi körökben – ez nem számít irányváltásnak, bár tény, hogy a 44-es autó többet tehetett volna az ütközés elkerülése érdekében.

A stewardok arra jutottak, hogy egyik versenyző sem hibáztatható túlnyomórészt az ütközésért, ezért nincs büntetés. Hamilton a baleset után zavartalanul folytatta a futamot, így végzett harmadik helyen, Verstappen elemelkedett és a bukótérbe sodródott, ezért lett ötödik.

Piastri későn ért a sajtótájékoztatóra, Hamilton hamarabb ment el – a stewardokhoz sietett

Helyszíni kollégáink jelentik a Hungaroringről: a Magyar Nagydíjat követő, első három helyezett részvételével zajló FIA-sajtótájékoztatón Lando Norrist már javában kérdezték, mikor beesett Oscar Piastri – az első futamgyőzelem ünneplése mellett nehéz tartani a menetrendet.

De a sajtóesemény végére is megüresedett az egyik szék: Lewis Hamiltonnak távoznia kellett, mivel a versenyfelügyelők irodájában volt jelenése. A harmadik helyezettet 17:50-re idézték be Max Verstappennel együtt, a páros hajrában történt ütközése miatt. A bíráknak és Verstappennek így is várakoznia kellett, mivel Hamilton így is késve indult el a sajtótájékoztatóról. A háromszoros világbajnok egyébként riválisát hibáztatja: szerinte Hamilton a féktávon folyamatosan húzódott jobbra – a Mercedes versenyzője ezt cáfolja, ő arról beszél, nem is mozdított a kormányon.

A médiazónában elhangzottakat az este folyamán folyamatosan szállítjuk a Formula.hu-n!

Még Hamilton volt a McLaren versenyzője, amikor utoljára kisajátították az első rajtsort az F1-ben

Lando Norris pole-jával és Oscar Piastri második helyével a McLaren kibérelte az első rajtsort a vasárnapi Formula-1-es Magyar Nagydíjra. Erre pedig nem mostanában volt utoljára képes a wokingi gárda: legutóbb a 2012-es idényzáró Brazil Nagydíjon végeztek 1-2-ben a kvalifikáción. Jól mutatja, mennyire régen történt mindez, hogy ekkor még Lewis Hamilton volt velük pole-pozíciós (ez volt a brit utolsó futama a McLarennél a Mercedeshez való átigazolás előtt), az ő csapattársa pedig Jenson Button volt, aki azt a bizonyos interlagosi futamot meg is nyerte aztán.

f1-norris-piastri-mclaren-hun

Változtatott az FIA a pályán Tsunoda balesete után

A Formula-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérőjének utolsó perceiben jártunk, amikor Yuki Tsunoda csúnyán összetörte a Visa RB-t. A japán az 5-ös kanyar kijáratán hajtott rá félig a műfűre, amely enyhén még nedves volt a korábbi eső miatt, ez pedig a kerékvetővel együtt azt eredményezte, hogy Tsunoda autója a korlátnak csapódott.

f1-tsunoda-crash-video

Az FIA változtatott vasárnapra az incidens után: a Niels Wittich F1-es versenyigazgató frissen közzétett hétvégi jegyzetében jelezte, hogy az 5-ös kanyar kijáratánál a műfüves szakasz utolsó négy méterét sóderágyra cserélték. Erről egy fotót is mellékelt az FIA az említett versenyigazgatói jegyzetben:

f1-hun-soder-fia

Jön az F1-es Magyar Nagydíj versenynapja és sok minden más – a vasárnapi program

Elérkezett a 2024-es szezon számunkra legfontosabb napja, hiszen délután 15 órakor következik a 39. Formula-1-es Magyar Nagydíj futama a Hungaroringen. Előtte még a Formula-3, a Formula-2 és a Porsche Szuperkupa is versenyezni fog Mogyoródon, de lesz még sok minden más is vasárnap: Londonban az idény utolsó futamán eldől a Formula-E világbajnoki címe, zárul a Lett Rali a WRC-ben, de lesz TCR Interlagosban (Michelisz Norberttel a pole-ban a fordított rajtrácsos második viadalon), IndyCar Torontóban, NASCAR Indianapolisban, Superbike-vb Mostban, a legendás nyolcórás motorverseny pedig már javában zajlik Suzukában. Íme, a teljes mai menetrend:

04:30-12:30 EWC, Suzukai 8 órás motorverseny (tv: Eurosport 2, élő)
07:55-10:55 WRC, 17-19. szakasz (Rally.tv, online, előfizetés után élő)
08:25 Formula-3, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
10:05 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
10:55-11:45 Formula-E, 3. szabadedzés  
11:00 Superbike-vb, Superpole-futam (tv: Aréna4, élő)
12:05 Porsche Szuperkupa, Futam (tv: Eurosport 1, élő)
12:45 Supersport 300-as vb, 2. futam (tv: Aréna4, élő)
13:15 WRC, 20. szakasz, Power Stage (Rally.tv, online, előfizetés után élő)
13:20-14:45 Formula-E, 2. időmérő  
14:00 Superbike-vb, 2. futam (tv: Aréna4, élő)
15:00 Formula-1, Magyar Nagydíj, Futam (tv: M4 Sport, élő)
15:15 Supersport-vb, 2. futam (tv: Aréna4, élő)
16:00-16:30 IndyCar, Warm up  
16:10 TCR World Tour, 1. futam (tv: Sport2, 18:30, felv.)
18:00 Formula-E, 2. futam (tv: Eurosport 2, élő)
19:30 IndyCar, Futam (tv: Aréna4, élő)
19:40 TCR World Tour, 2. futam (tv: Sport2, élő)
20:30 NASCAR Cup Series, Futam (tv: Match4, élő)

f1-hungaroring-mclaren

Jos Verstappen nem elégedett F1-es karrierjével

A negyedik világbajnoki címe felé robogó Max Verstappen édesapja, Jos 1994 és 2003 között 107 versenyt teljesített az F1-ben, de mindössze két dobogót szerzett, mindkettőt első szezonjában, amikor az abban az évben világbajnoki címet szerző Michael Schumacher csapattársaként teljesített 10 futamot a Benettonnal. Ezt követően kizárólag a mezőny végéhez tartozó istállókkal versenyzett, sorrendben a Simtekkel, a Footworkkel, a Tyrrell-lel, a Stewarttal, az Arrowsszal és a Minardival.

jos-verstappen-1994

Ez idő alatt mindössze négy alkalommal szerzett pontot, a csúcsot a 2000-es Olasz Nagydíjon elért 4. hely jelentette az időnként valószínűtlenül gyors Arrows–Supertec volánja mögött. Aligha meglepő tehát, hogy az idősebb Verstappen nem igazán elégedett karrierjével: „Az biztos, hogy nem tölt el túl nagy elégedettséggel, ha visszatekintek az karrieremre. Szerintem azt hiszem, rosszkor voltam rossz helyen. Persze utólag könnyű ezt mondani.”

„Egy topcsapatnál kezdtem, és ez talán nem volt ideális, de ugyanakkor nemet mondani egy ilyen lehetőségre…” – fejtette ki Verstappen. „Biztos vagyok benne, hogy elég jó voltam az F1-hez, abban viszont már kételkedem, hogy ahhoz is megvolt-e a képességem, hogy világbajnok legyek. Különösen, amikor most látom Maxot vezetni, néha felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon elég jó voltam-e.”

jos-verstappen-austria

Wolff nem az F2 alapján dönt Antonelliről

A tavasszal még Lewis Hamilton első számú utódjelöltjének tűnő Andrea Kimi Antonellivel kapcsolatban egyre többször merül fel a kérdés, hogy vajon tényleg készen áll-e a királykategóriás szereplésre, nem utolsósorban azért, mert az F2-es szezonban finoman szólva sem alakulnak úgy a dolgai, ahogy abban előzetesen bízni lehetett. Bár Silverstone-ban megszületett első sprintfutamos győzelme, ezzel együtt is sokak számára csalódást okozott az eddigi juniorszezonjain domináns teljesítménnyel átgázoló olasz.

antonelli-2024-barcelona

Toto Wolff azonban leszögezte, hogy a végső döntést nem az F2-es teljesítmény alapján hozzák meg, s arra is rámutatott, hogy Antonelli csapattársa, az F1-es bemutatkozását már megejtő, s a Haas által szerződtetett Bearmannek se megy jobban a szezon: „Az adatok alapján fogunk dönteni. Ha megnézzük Kimit, egyértelmű, hogy a csapat idén nem találta meg a helyes irányt, ami előfordul. Ő a hetedik, Oliver Bearman pedig, aki nyilvánvalóan jó pilóta, a 14. helyen áll.”

„Nem mondom, hogy egyikük jobb, mint a másik, mindenesetre mindketten küszködnek az autóval. Meglátjuk, hogy mit tud F1-es autóban, ez a legfontosabb” – mondta Wolff, aki az ösztöneivel indokolta, hogy még nem hoztak döntést a 2025-ös felállásukról: „Ami a pilótapiac többi tagját illeti, valami ösztönös dolog azt súgja, hogy ne siessünk, de nem tudnám megmondani, hogy mi az.”

wolff-2024-2

A McLarent tartják a Magyar Nagydíj esélyesének

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff, és egykori világbajnok versenyzője, Nico Rosberg is a McLarent, illetve Lando Norrist emelte ki a 3. szabadedzést követően a mezőny tagjai közül. Wolff szoros hétvégére számít Magyarországon: „Jelenleg látható, hogy a McLaren egy kissé fölényben van, de Max hosszú etapja átfedésben volt Norriséval. Szerintem megint nagyon-nagyon szoros lesz” – mondta az osztrák csapatvezető, aki úgy érzi, nincsenek nagy hátrányban:

„Úgy gondolom, hogy még egy kicsit hozzá tudunk tenni teljesítmény szempontjából, de van lemaradásunk. Nem tudom, hogy mekkora lesz végül, jelenleg úgy néz ki, hogy talán két tized. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz a hátsó gumik felületének túlmelegedése miatt. Ez volt jellemző az elmúlt években, ezért nem igazán meglepő” – mondta Wolff, akihez hasonlóan Rosberg is a McLarent látja az első helyen:

„Fenomenális volt Lando köreit belső kamerából nézni. Tökéletes, mintha sínen futna. Az az autó ma abszolút domináns erőnek tűnik. Még Verstappenhez képest is, nála több volt az alulkormányzottság, néhányszor megingott” – mondta a Sky mikrofonja előtt a 2016-os világbajnok.

norris-hungaroring

Hivatalos: Jövőre nem lesz horvát WRC-futam

Miután három új eseményt is hozzáadtak a 2025-ös WRC-naptárhoz, jelesül Szaúd-Arábiát, Paraguayt és a Kanári-szigeteket, várható volt, hogy a jelenlegi helyszínek közül nem Lengyelország lesz az egyetlen, mely elveszíti a versenyét. Az előzetes esélylatolgatások a Horvát Rali kiesését valószínűsítették, s bár korábban egyeztettek egy hároméves, 2027-ig tartó szerződéshosszabbításról, a szervezőbizottság elnöke, Daniel Saskin végül megerősítette, hogy a verseny kikerült a naptárból.

wrc-croatia

Természetesen a horvát szervezők nem mondanak le végleg a világbajnoki futamrendezésről, Saskin elképzelése szerint jövőre az ERC-ben vállalnak szerepet, mielőtt 2026-ban visszatérnének a WRC-be. „Mindenkit megnyugtatok, ez nem a Horvát Rali történetének vége, de az illetékeseknek most gyorsan kell cselekednie. Egyértelmű, hogy nem akarjuk örökre elveszíteni a WRC-t, de sokan érdeklődnek” – mondta Saskin, majd hozzátette:

„Már most alá kell írni a szerződést a promóterrel és az FIA-val 2026-ra és 2027-re, de ezt nem tehetjük meg anélkül, hogy az érintett szervezetek garanciát vállalnának.”

Reagált a McLaren a fékjeiket érő panaszokra

Mi is írtunk róla, hogy elsőként az Auto Motor und Sport számolt be róla, hogy a Red Bull panaszt tett az FIA-nál a McLaren fékjeinek kialakítása miatt. Az energiaitalosok gyanúja szerint a wokingiak egy extra lyukat alkalmaznak az első és hátsó fékdobokon. A csapatok ezen a területen szenzorokat használnak a hőmérsékletek folyamatos mérésére, és a McLaren esetében is az az indoklás, hogy egy kábelt vezetnek át ezen a lyukon az ott lévő szenzorhoz. Csakhogy a szabály szerint ezek a lyukak csak pénteken működhetnek, szombatra és vasárnapra be kell őket zárni. Az AMuS szerint az FIA ellenőrizte mindezt, és zárva találta az említett lyukat Ausztriában és a Brit Nagydíjon is, a Red Bull viszont azt gyanítja, hogy hűtési megoldást talált a rivális, és ezért tud például Lando Norris bizonyos versenyetapokban sokkal jobb gumikezeléssel dolgozni, mint Max Verstappen.

A téma természetesen előkerült az F1-es Magyar Nagydíj helyszínén is, Andrea Stella McLaren-csapatfőnök a Sky Sportsnak nyilatkozva azonban úgy fogalmazott, hogy felfújták a kérdéskört: „Valójában ez a metódus nagyon egyszerű. Ez a lyuk arra való, hogy elérjünk vele egy szenzort, és az FIA-tól érkezett az a tisztázás, hogy ez a lyuk nem megengedett, ezért egyszerűen leragasztottuk. Ez egy nagyon-nagyon egyszerű ügy, amely úgy fest, valamilyen okból kifolyólag odáig fajult, hogy témává vált a paddockban, de semmi ilyesmiről nincs szó.”

f1-mclaren-hun

Ezért járt a Williamsnél Ocon

Mi is írtunk azokról a sajtóértesülésekről, melyek szerint a Williams be akarta ültetni már az idei szezon közben az Alpine-tól az idény végén távozó Esteban Ocont Logan Sargeant helyére, ám az Alpine ezt megakadályozta. Arról is szóltak a híresztelések, hogy Ocon még a Williamsnél is járt üléspróbán – nos, ez utóbbit némileg árnyaltan, de James Vowles Williams-főnök nagyjából meg is erősítette pénteken a Hungaroringen a Motorsport.com lapnak nyilatkozva, bár hangsúlyozta, hogy a francia pilótát 2025-re vették számításba, nem idei évközi cserére:

„Esteban eljött, nem is igazán üléspróbára, de fel akartam őt mérni 2025-re és 2026-ra. Meg kellett bizonyosodnom róla, hogy befér-e az autóba. Mivel Alexhez hasonlóan magas, és bizonyos méretei bonyolultak. És hogy tisztázzam: minden, amit csinálunk versenyzőtéren, az 2025-re és az utánra vonatkozik, nem másra. Egyértelműen számításba vettük őt. Sok éve ismerem, a Mercedesnél nyilván az én, Toto és Gwen menedzsmentje alá tartozott. Nagyon gyors volt, Fernandót nem is tudnád felülmúlni időmérőkön enélkül. Ha kialakítod a megfelelő környezetet körülötte, nagyon gyors lehet, ezért is vettük számításba őt.”

Vowles ugyanakkor hozzátette: jelen állás szerint az útjaik nem fogják keresztezni egymást, pedig szerinte működhetnének bizonyos részletek Oconnal. A francia azonban a Formula.hu néhány hete már megszellőztetett információi szerint a Haasnál fog kikötni, ennek megerősítése Kevin Magnussen távozása után vélhetően csak idő kérdése.

f1-ocon-alpine

Jön az F1-es Magyar Nagydíj időmérője – szombati program

Ma már tétre megy a játék a Hungaroringen, hiszen a 12:30-kor kezdődő utolsó szabadedzést követően 16 órakor jön a vasárnapi rajtsorrendet meghatározó kvalifikáció a Formula-1-esek számára. Az F2 és az F3 eközben már a sprintversenyét teljesíti, de megrendezik a Formula-E londoni fináléjának első futamát is, valamint lesz többek között WRC és Superbike is szombaton – itt a napi menü (a hétvége teljes menetrendje ide kattintva érhető el):

07:20-19:15 WRC, 9-16. szakasz (Rally.tv, online, előfizetés után élő)
09:50 Formula-3, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)
10:55-11:45 Formula-E, 2. szabadedzés  
11:00-11:15 Superbike-vb, Superpole (tv: Aréna4, élő)
12:30-13:30 Formula-1, 3. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)
12:45 Supersport 300-as vb, 1. futam (tv: Aréna4, élő)
13:20-14:45 Formula-E, 1. időmérő  
14:00 Superbike-vb, 1. futam (tv: Aréna4, élő)
14:15 Formula-2, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)
15:00-15:30 TCR World Tour, 1. szabadedzés  
15:15 Supersport-vb, 1. futam (tv: Aréna4, élő)
16:00 Formula-1, Időmérő (tv: M4 Sport, élő)
16:30-17:30 IndyCar, 2. edzés  
17:30-18:00 TCR World Tour, 2. szabadedzés  
18:00 Formula-E, 1. futam (tv: Eurosport 2, élő)
20:00-20:35 TCR World Tour, Időmérő (tv: Sport1, élő)
20:45-22:15 IndyCar, Időmérő  
21:30 NASCAR Xfinity Series, Futam (tv: Match4, élő)

f1-hun-day1

Fotó: Hungaroring Média

Horner a konyhájában beszélgetett el Perezzel

A Magyar Nagydíj pénteki edzésnapját értékelve a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner kiemelte, hogy mennyire jól alakult Sergio Perez számára a gyakorlás, és arra is kitért, hogy pontosan miben különbözik az 1-es és a 11-es rajtszámú autó ma: „Ez egy pozitív péntek volt, sőt azt mondanám, hogy ez volt Checo legjobb pénteki napja Kína óta.”

„Van egy kis különbség az autóink között, mindkettőn vannak fejlesztések, és az egyetlen dolog, ami Checónak hiányzik, az a motorburkolat és az oldalsó elem. A padló, a szárny és a többi része ugyanaz. Nagyszerű adatokkal rendelkezünk” – mondta Horner, aki azt is elárulta, hogy a mostanában rendkívül gyengén teljesítő, s emiatt az elbocsátás gondolatával egyre többször szembesített Perezzel komolyabban elbeszélgetett otthonában: „Nagyon nyitott a kapcsolatunk. Leültem vele a házam konyhájában, és megkérdeztem tőle, hogy mi a helyzet? Van még valami esetleg?”

„Erre úgy felelt, hogy nem, szerinte csak túlgondol bizonyos dolgokat. Azt hiszem, az a legjobb neki, ha szinte teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy mi történik a garázs másik oldalán, és most ezt a megközelítést alkalmazza. Csak a saját teljesítményére koncentrál.”

perez-shadow