DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

Pletyka: Vettel a Formula-E-ben tér vissza a versenyzéshez?

Terjed a pletyka a közösségi médiában azzal kapcsolatban, hogy az F1-től 2022 végén visszavonult Sebastian Vettel újra autóversenyzésbe foghat: bizonyos híresztelések szerint a Formula-E-ben térhet vissza.

A pletyka azon alapul, hogy az ABT csapata megvált Robert Frijnstől, a csapatfőnök Thomas Biermayer pedig két dolgot árult el a megcélzott utóddal kapcsolatban: Svájcban él, és sokat tesz a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért. A leírás illik Vettelre, de ennél pontosabbat még nem tudni.

f1-vettel

Sebastian Vettel az Abu Dhabi-tesztek Rudolfja

Ha Bottas téli sisakfestése nem tenné kellően karácsonyivá az Abu Dhabi-tesztek hangulatát, Sebastian Vettel gondoskodott róla, hogy minden szem rá szegeződjön. Rénszarvas agancsot, és egy piros orrot is a sisakjára helyezett, mielőtt beült az Aston Martinba. 

A hangulat mostanra tehát adott, Rudolf megérkezett, a kérdés már csak az: legközelebb kit láthatunk mondjuk Krampusznak, vagy Mikulásnak öltözve F1-es autót vezetni?

 

Sem Hamilton, sem Wolff nem megy el az FIA gálájára

Bár a fellebbezési szándékot hivatalosan is visszavonták, érezhetően továbbra is feszültség van a Mercedes és az FIA között a múlt vasárnapi Abu Dhabi Nagydíj eseményei kapcsán. Toto Wolff csapatvezető csütörtökön egy a Formula.hu jelenlétében zajlott sajtóbeszélgetésen elmondta: „nehéz szívvel” döntöttek a fellebbezés visszavonása mellett, majd hozzátette, hogy sem ő, sem Lewis Hamilton nem megy el az esti FIA díjátadó gálára, helyettük James Allison technikai igazgató veszi át a konstruktőri vb-elsőségért járó trófeát. A Mercedes egyébként a bajnokautók fotózására sem bocsátotta az FIA rendelkezésére az F1-es és Formula-E-versenygépét sem.

wolff-hamilton-2021-dppi

Armin van Buuren neki íródott bulihimnusszal köszönti az újdonsült világbajnokot

Armin van Buurent annyira megihlette Verstappen vasárnapi győzelme, hogy összedobott egy veretős partihimnuszt a holland tiszteletére. Mint a szám alatt kifejtette, ő maga is óriási Formula-1 rajongó, és nagyon boldog volt, amikor honfitársa megnyerte első világbajnoki címét. „Micsoda verseny!” – írta a lemezlovas.

„Annyira megihletett ez az egész, hogy készítettem egy számot Maxnak. Üdv az új világbajnoknak!” – köszöntötte a hollandot Buuren, aki egészen személyessé tette szerzeményét azzal, hogy rádióüzenetekből kiragadott felvételeket is csempészett bele. Hallhatjuk többek között azt is, amikor Max Verstappent világbajnokként inti le a kockás zászló Abu Dhabiban.

Vajon az új Max-himnusz letaszítja a trónról minden idők legfülbemászóbb dalát, a Super Maxot? Kíváncsian várjuk!

Susie Wolff: Nem lehet egyetlen ember hóbortja szerint változtatni a szabályokon

Miközben a Mercedes a fellebbezési szándék jelzése óta teljes csendbe burkolózott a vitás körülmények között zárult Abu Dhabi Nagydíj óta, a csapatvezető Toto Wolff felesége, Susie Wolff csütörtökön a közösségi médiában posztolt egy kemény hangvételű üzenetet, amelyben tulajdonképpen mindenféle burkoltság nélkül nekiment Michael Masi versenyigazgatónak, akinek a döntései miatt már az FIA is kielemzi a szezonzáró hajrájában történteket.

„Az utolsó hétvégére fordulva úgy gondoltam, mindkét csapat és versenyző megérdemli a győzelmet. Tudtuk, hogy látványos, történelmi futam lesz, és bíztunk benne, hogy botrány nélkül ér véget. Nem így történt” – írja Susie Wolff, aki a Formula-E-ben szereplő Venturi főnöke. „Még mindig nehéz felfogni a történteket, amelyek rossz érzéssel töltenek el. Nem a vereség – és nem is Max vagy a Red Bull, akik megérdemelten győztek és mindig tudtuk, hogy bőven van rá esély, hogy nem fogunk nyerni –, hanem a mód, ahogy Lewist meglopták, hagyott bennem teljes hitetlenséget. Az irányító testület egyik tagjának döntése, hogy úgy alkalmazza a szabályokat, ahogy az F1-ben korábban még soha, egy az egyben eldöntötte a vb-címet. A szabály az szabály, nem lehet egyetlen személy hóbortja szerint változtatni rajtuk a futam végén.”

„Lewis Hamilton, hihetetlen tisztességet és méltóságot mutattál az igazságtalanság közepette is. Te vagy a valaha volt legnagyobb. A vasárnapi utolsó körök kimenetele? Aki tudja, tudja, még azok is, akik ezt nem akarják elismerni. Gratulálok Maxnak, valamint a Mercedes összes csapattagjának a rekordot jelentő nyolcadik vb-címhez. Remélhetőleg jövő márciusra olyan irányító testületünk lesz, amelynek magja a sport iránti tisztesség és igazságosság lesz, hogy újra szerelembe eshessek az F1-gyel.”

susie-wolff-2021-dppi

Júliusban indul a Ralikrossz-vb első elektromos idénye, Nyirád Európa-bajnoki futamot rendez

Záporoztak a bejelentések és a 2022-es versenynaptárak a Motorsport Világtanács szerdai ülése után, s természetesen a ralikrossz sem volt ez alól kivétel. A WRX első elektromos idénye júliusban fog indulni, s összesen hét helyszínen versenyez majd a mezőny: az utolsó, dél-afrikai forduló – amely az egyetlen nem európai állomás lesz – pontos időpontja még ismeretlen. Az első két helyszínt leszámítva egyébként mindenhol dupla fordulót rendeznek, így összesen 12 versenyből fog állni a világbajnoki szezon. Íme, a teljes versenynaptár:

Július 2-3.: Höljes, Svédország
Július 30-31.: Nürburgring, Németország
Augusztus 13-14.: Hell, Norvégia
Szeptember 3-4.: Riga, Lettország
Szeptember 17-18.: Montalegre, Portugália
Október 8-9.: Spa-Francorchamps, Belgium
November ???: Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Maradva még a versenynaptáraknál: a Ralikrossz-Európa-bajnokság menetrendje is ismertté vált, s ez alapján Nyirád ad otthont az évadnyitónak a május 21-22-i hétvégén – egész pontosan az RX1-es és RX3-as kategória látogat hazánkba.

Visszatérve még pár szó erejéig a világbajnokságra: némileg változik a hétvégék lebonyolítása. A szabadedzések után ugyanis egy SuperPole-jellegű, egykörös szétlövést rendeznek, ez határozza meg az első előfutam rajtsorrendjét. A három előfutam után következik egy úgynevezett ’Progression Race’, szabad fordításban ’Továbbjutó futam’, amelyből összesen tízen jutnak az elődöntőkbe. Az elődöntőket és a döntőt jövőre öt autóval rendezik majd, s új szabály, hogy az első körben nem lehet elhasználni a jokerkört, amennyiben az erre kijelölt rész az első kanyarban kap helyet.

wrx-dppi

A WTCR-rel együtt érkezik a Hungaroringre a Kamion-Eb

A Motorsport Világtanács szerdai ülése után ismertté vált a Kamion-Európa-bajnokság 2022-es versenynaptára is. Ebben ismét helyet kapott a Hungaroring, méghozzá második állomásként, június közepén – az időpont pedig azt jelenti, hogy akárcsak például tavaly, Kiss Norberték a Túraautó-világkupával együtt fognak versenyezni a mogyoródi pályán! Sőt, ha mindez nem lenne elég, az ETCR Elektromos Túraautó-vk magyarországi fordulójára is azon a hétvégén kerül sor, így igazán sűrű autósportos programot kínálnak majd a nézőknek június 11-12-én.

A Kamion-Eb menetrendje amúgy nyolc fordulóból áll, s nagyjából a megszokott helyszíneket érinti – íme, a teljes jövő évi naptár:

Május 21-22.: Misano, Olaszország
Június 11-12.: Hungaroring, Magyarország
Július 2-3.: Slovakia Ring, Szlovákia
Július 16-17.: Nürburgring, Németország
Szeptember 3-4.: Most, Csehország
Szeptember 10-11.: Zolder, Belgium
Szeptember 24-25.: Le Mans, Franciaország
Október 1-2.: Jarama, Spanyolország

kissnorbi-kamion-hungaroring-2021

Az F1 szerint Verstappen jobb volt idén Hamiltonnál

A szezon végeztével a különböző erősorrendek időszakát éljük, most éppen a Formula-1 hivatalos weboldala tette közzé saját listáját. A portál hat szakértője minden futam után pontozta az összes pilótát egy egytől tízig terjedő skálán, az évad végén pedig átlagolták a versenyők által begyűjtött egységeket. Ezek alapján a következő lett a sorrend:

image_2

A jövő hét folyamán egyébként érkezik a Formula Podcast hasonló rangsora is - annyit elárulhatunk, hogy minden ponton nem egyezik az F1 által kiadott verzióval.

Története legsikeresebb idényén van túl az AlphaTauri

A Red Bull testvércsapata, a Toro Rosso, 2006-ban kezdte meg működését, 2020-ban pedig az AlphaTauri nevet vették fel. Az istálló a kezdetektől fogva többször is képes volt kiemelkedő teljesítményre, a legsikeresebb szezonjuk sokáig a 2008-as volt, amikor összesen 107 pontot szereztek és a hatodik helyen zártak a konstruktőrök között, többek között Sebastian Vettel Olaszországban aratott futamgyőzelmének köszönhetően.

A tavalyi évben ismét nagyon jól szerepeltek, Pierre Gasly Vettelhez hasonlóan Monzában tudott győzni, pontszámban beállították a korábbi rekordot és a hetedik legjobb csapat voltak, ám idén ezt is felülmúlták. Gasly és Tsunoda révén összesen 142 pont szerepel az alakulat neve mellett, amivel a tabella hatodik helyére értek oda ebben az esztendőben. A faenzaiak erről egy részletes táblázatot osztottak meg az Instagram oldalukon.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1) által megosztott bejegyzés

Bottas téli sisakban vett részt a teszten

Már elfoglalta új helyét Valtteri Bottas, aki a Mercedes csapatától az Alfa Romeóhoz igazolt. A finn versenyző már az év végi teszten beülhetett az újdonsült alakulata versenygépébe, hogy munkájával segítse őket, ehhez pedig egy egészen különleges sisakfestést választott. A dizájn a téli és a karácsonyi hangulatot idézi, fenyőfa, ajándékdobozok, mikulás és hasonló dolgok találhatóak meg rajta.   

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WTF1 (@wtf1official) által megosztott bejegyzés

Megérkezett a finálé a MiniDriverstől

A szezon utolsó futamának összefoglalója is befutott a MiniDriverstől, amiben megláthatjuk, miként dől el a vb-cím Verstappen és Hamilton között, hogyan köszöni meg a holland Giovinazzinak a VSC-t és hogy Raikkönen mikor már "nyugdíjas" éveire készül, még kap egy meghívót egy utolsó versenyre.

Biztonsági játék helyett biztonsági autó – pár gondolat Masi ténykedéséről

A Formula Podcast szezonzárót értékelő adása nem lehetne teljes, ha nem beszélnénk Michael Masi és a versenyirányítás, illetve a stewardok ténykedéséről, akik a vasárnap egy lehetséges értelmezése szerint mindent megtettek, hogy háttérben maradjanak, mígnem Latifi balesete miatt mégis előtérbe kerültek. Ami pedig utána történt… Hát azzal kapcsolatban az adás felvételéig vakartuk a fejünket. Hallgasd meg idei utolsó futamértékelőnket, ha kimondottan a Masiról és népi zenekaráról szóló rész érdekel, tekerj 38:42-re!

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Különleges trófeával lepte meg a Honda az újdonsült világbajnokot

Nem csak a Red Bullnak, a Hondának is óriási eredmény Max Verstappen idei győzelme. Hogy kifejezzék hálájukat, különleges trófeát ajándékoztak az újdonsült világbajnoknak, amely még az elmaradt Japán Nagydíjról maradt meg. A gyártó a suzukai győztesnek szánta a trófeát, ám a világjárvány miatt két egymást követő évben is elmaradt a verseny. Eddigre azonban a Honda már megrendelte az idei trófeát, így hát méltó jutalomként és búcsúadományként ajánlották fel Verstappennek. Mint mondták, ez a japán gyártó és a Red Bull közötti virágzó kapcsolat három évét jelképezi. 

A Honda 2019-ben kezdeményezte partneri kapcsolatát a Red Bull Racinggel, miután három évet a McLaren, egyet pedig az AlphaTauri mellett töltöttek. A gyártó és a Red Bull partnerségéből 16 győzelem született, ebből 15-öt Verstappen szállított. A lenyűgöző eredmények elképesztő fordulatot jelentettek a Honda McLarennel eltöltött korszakához képest.

Furcsa stat: A McLarennek sikerült, ami a Mercedesnek és a Red Bullnak sem

A 2021-es szezon számtalan furcsa statisztikája közül talán a legmeglepőbb a McLarenhez tartozik: az istálló (az Alpine mellett) a szezon egyik meglepetésgyőztese volt. Az Olasz Nagydíjat Daniel Ricciardo nyerte, Lando Norris révén pedig a második helyet is megszerezték. Márpedig ez volt az egyetlen alkalom, hogy egy csapat 1-2-es eredményt ért el idén.

Ez a bravúr a 11 versenyt nyerő Red Bullnak és a 10-szeres futamgyőztes Mercedesnek sem sikerült 2021-ben. Hamilton és Bottas hatszor, Verstappen és Perez háromszor végeztek a szezon során az első és harmadik helyen. A furcsaság oka persze a kiélezett vb-harcban keresendő: nem kevesebb, mint 14-szer Verstappen és Hamilton egymás közt osztotta le az első és második helyet.

A jövő előszele: Kerékkijelzőt próbált ki a McLaren

A 2022-es szezonban nem csupán 18 colos abroncsok érkeznek, de visszatérnek a 2007 és 2009 közt használt kerékborítások is. Ennek lehetőségeit továbbgondolva a McLaren már az Abu Dhabi teszten kipróbált egy LED-kijelzős kereket. A panel egyetlen kör folyamán bukkant fel Lando Norris autóján a szerdai tesztnap kezdetén, írja az Autosport szaklap.

A Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola elmondta, az innováció rengeteg lehetőséget hordoz magában: helyezés, logó, akár köridő is kijelezhető rajta. A tesztelés azért fontos, mert a kereket ki kell egyensúlyozni, máskülönben vibrációt okoz a LED-panel. Arról egyelőre nem esett szó, hogy mikor tervezik az eszközt rendszeresíteni a Formula-1-ben.

A 2022-es szezonban a kerékfelni, a borítás és az abroncsot figyelő szenzorok is egységesek lesznek az F1-es mezőny számára.

Műtét vár Alonsóra a téli szünetben

Noha a 2021-es szezont minden gond nélkül teljesítette – nem is rossz eredménnyel –, Fernando Alonso rehabilitációja még nem fejeződött be teljesen. A kétszeres világbajnok még februárban szenvedett biciklisbalesetet, amelyben eltört az állkapcsa. Ezzel van még némi utómunka. „Engem a sorsom a kórházba vezet a téli szünetben. Először azért, hogy kiszedjék az arcomból és az állkapcsomból a lemezeket, amiket a februári baleset után tettek oda, aztán azért, hogy kipihenhessem mindezt, néhány héten át” – nyilatkozott téli terveiről a spanyol.

Raikkönen méltatlan búcsúja, Perez vs Hamilton és Verstappen győztes köre – a szezonzáró legjobb onboardjai

Az F1 hivatalos YouTube-csatornája idén utoljára is összegyűjtötte a legjobb belső kamerés felvételeket. Csaták és drámák, más szemszögből.

A videó a képre kattintva indul.

„Rakéta négy keréken” – máris F1-függő lett a McLaren fiatalja

A szezon végeztével még két napon át Abu Dhabiban tesztel az F1. Ez részben gumiteszt, részben pedig a fiatal pilóták tesztje. A McLaren, ígéretéhez híven, IndyCarban versenyző tehetségének, Pato O’Wardnak adott lehetőséget, aki csak szuperlatívuszokban tudott beszélni az autósport királykategóriájáról első méterei megtétele után.

„Nincsenek szavak erre a napra. Ez egy ritka lehetőség, talán egyszer adódik az életben. De hűha, hűha, ezek az autók hihetetlenek! Ez tízszer őrültebb, mint vártam. Én még azt hittem, az IndyCar gyors! Az első körben, amint kihajtottam, éreztem az erőt és a tapadást” – próbálta megfogalmazni az élményt a mexikói pilóta, aki negyedikként zárta a napot, de még így sem elégedett. „Azt hiszem, egy körön nem sikerült mindent kihoznom belőle, mert azt hittem, leszakad a fejem. Ember, a nyakamnak annyi!”

Bár fizikailag megterhelte, O’Ward beleszeretett a Formula-1-be. „Ez életem legjobb élménye volt egy versenyautó volánja mögött. Nem hiszem, hogy bármi meg tudná ezt közelíteni. Ez olyan, mint egy videojáték. Mintha nem is a valóság lenne” – kommentálta, majd a közösségi oldalán is lelkendezett, azt írva, soha nem szeretné ezt abbahagyni.

Raikkönen hivatalosan is „nyugdíjas” lett

A Jégember sosem volt az az ember, aki szerette a nyilvánosság előtt élni az életét, a közösségi oldalakra is csak hosszú idő után regisztrált. Ugyan így már valamivel nyitottabb lett, a felhajtás továbbra sem érdekli, az F1 körüli pedig pláne. Így aligha meglepő, hogy még azt is csak szűkszavúan tette hivatalossá, hogy ezúttal tényleg véget ért a karrierje a száguldó cirkuszban. „Retired”, vagyis visszavonult – mindössze egyetlen szóvá rövidítette Instagram-profilján a bemutatkozást, ki is ő.

Újabb szezont tölt a Formula-2-ben a magyar kötődésű Roy Nissany

Az izraeli Roy Nissany 2021-ben harmadik szezonját teljesítette a Formula-2-ben: a DAMS csapathoz szerződve eddigi legeredményesebb évét zárta az összetett 16. helyén, legjobb versenyeredményeként egy dobogót szerezve Monacóban. A magyar kötődésű pilóta emellett a Williams tesztpilótája volt, három szabadedzésen is lehetőséget kapott. A DAMS bejelentette, hogy Nissany 2022-ben is versenyzőjük lesz: célja erős eredmények szerzése.

A Formula-2 Abu Dhabi szezonzárója után sorban érkeznek a pilótapiaci hírek: a Virtuosi teljesen új párossal indul, a Red Bull-védenc, F3-ban ezüstérmes Jack Doohan és Marino Sato érkezik a csapathoz, míg a nemrég Williams-akadémiához csatlakozó Logan Sargeant a Carlin egyik autóját vezeti. Felipe Drugovich az UNI-Virtuositól korábbi csapatához, az MP Motorsporthoz igazol, ahol az F3 harmadik helyezettje, Clement Novalak csapattársa lesz. Doohan, Novalak és Sargeant nem lesznek teljesen újoncok, mivel már a 2021-es év záróversenyein túlestek debütálásukon.

A Haas szerelői is izgultak az utolsó kör miatt

Az Abu Dhabi Nagydíj igazán fordulatosra sikerült, az utolsó kör pedig minden korábbi várakozást felülmúlt. Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája elképesztően szorosan alakult, így mindenki feszült figyelemmel követte az eseményeket. Nem volt ez másképp a Haas csapatánál is, melynek szerelői a felvételek alapján nagyon élvezték a pilóták párharcát. Az amerikai istálló csak egy pilótával teljesítette a versenyt Mick Schumacher révén, miután csapattársa, Nyikita Mazepin elkapta a koronavírust.  

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Haas F1 Team (@haasf1team) által megosztott bejegyzés