DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

Pletyka: Vettel a Formula-E-ben tér vissza a versenyzéshez?

Terjed a pletyka a közösségi médiában azzal kapcsolatban, hogy az F1-től 2022 végén visszavonult Sebastian Vettel újra autóversenyzésbe foghat: bizonyos híresztelések szerint a Formula-E-ben térhet vissza.

A pletyka azon alapul, hogy az ABT csapata megvált Robert Frijnstől, a csapatfőnök Thomas Biermayer pedig két dolgot árult el a megcélzott utóddal kapcsolatban: Svájcban él, és sokat tesz a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért. A leírás illik Vettelre, de ennél pontosabbat még nem tudni.

f1-vettel

Csodálatos karácsonyi képeslapokat kaptunk

Egy szép gesztus mindig jól esik az embernek, ezzel pedig mi sem vagyunk másképp, miután magazinunk egyik hűséges előfizetője már sok-sok éve küld számunkra gyönyörű karácsonyi üdvözlőlapokat. Kedves olvasónk januárjában ünnepli majd a 79. születésnapját, mi pedig ezúton szeretnénk neki megköszönni folyamatos jókívánságait!

 

Máris pályára gurult a Ducati MotoE-gépe – fotók

Néhány hónappal ezelőtt jelentették be, hogy 2023-tól már nem az Energica, hanem a Ducati lesz a MotoE Világkupa hivatalos motorbeszállítója. A bolognaiak pedig nem lustálkodtak, a gyártó első elektromos versenymotorja, amely a V21L kódnevet viseli, a napokban máris pályára gurult Misanóban. A nyeregben „természetesen” Michele Pirro, a Ducati tesztversenyzője ült, aki elmondta, hogy például a gázadás első fázisában és az ergonómiát illetően is sok a hasonlóság a MotoGP-géppel. Íme, néhány fotó a MotoE-masináról, amelyet tehát 2023-tól fognak használni a csapatok:

ducati-motoe-1

ducati-motoe-2

ducati-motoe-3

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

Dobogóval zárta az idei évet Fernando Alonso

Kiváló eredménnyel ért véget az Alpine versenyzője számára a 2021-es esztendő. A Formula-1 kétszeres világbajnokának nem az Abu Dhabi Nagydíj volt az utolsó verseny ebben az évben, miután az előző hétvégén a Dubai Kartdrome Endurance Championship névre hallgató 24 órás gokartversenyen vett részt Dubajban. Alonso az MD Racing tagja volt, mely végül a harmadik helyen zárt, míg a győztes az EBC Brakes Racing lett, megelőzve a Superdryve Maffi Racing alakulatát.

A spanyol versenyző az Instagram profiljára is feltöltött egy képet az eseményről, melyhez az alábbi üzenetet írta: „Egy újabb 24 órás verseny a Dubai Kartodrome Circuiton ezzel a csodálatos csapattal. Hihetetlen hangulat és csúcsszervezés volt, mint mindig” – írta Alonso a közösségi oldalán.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) által megosztott bejegyzés

Ecclestone: Flavio Briatore kell a Ferrarinak

A két Formula-1-es öregfiú köztudottan jó kapcsolatot ápol egymással: a sportágat évtizedeken keresztül irányító, 2017-ben visszavonult Bernie Ecclestone most az olaszok nemzeti csapatánál ajánlotta be régi ismerősét, a Renault-t vezető, F1-ből szingapúri ütközésbotrány miatt 2009-ben távozott Flavio Briatorét.

„A Ferrari sosem volt közömbös számomra, nagy-nagy-nagy támogatójuk vagyok. A csapat azonban akkor volt igazán sikeres, amikor nem kizárólag olaszok vezették. Semmi baj nincs az olaszokkal, de ha egy helyre kerülnek, mindegyikük irányítani akar, ami nem lehetséges” – mondta a La Gazzetta dello Sportnak Ecclestone, aki úgy véli, egyetlen ember kezébe kellene adni az irányítást. Nem meglepetés, kiébe.

„Flavio fantasztikus lenne, mivel elrabolná a megfelelő embereket a többi csapattól, nem foglalkozva azzal, mi a nemzetiségük. Aki pedig nem jó, azt kidobná. Szóval a Ferrarinak jót tenne, ha Flavio pár évre visszajönne” – vázolta fel Ecclestone, hogy az olasz problémát egy olasszal oldaná meg.

A bajnok nem kedveli a sprinteket, bár ez is kellett a vb-címéhez

Ugyan sok apróságra mondhatjuk, hogy az döntötte el az idei világbajnoki harcot Max Verstappen és Lewis Hamilton között, de az egyik ilyen faktor akár a sprinteken nyújtott teljesítmény is lehet. Verstappen a silverstone-i győzelmével, valamint a monzai és interlagosi teljesítményével összesen hét pluszpontot gyűjtött be a három szombati eseményen, míg Hamilton összesen csak kettőt - a világbajnok ennek ellenére nem nagy rajongója az újításnak.

"Igazából ez mindig káoszt okoz az extra rajt miatt. Ha megkérdezzük a pilótákat, akkor a legtöbbjük nem szereti túlságosan ezt a sprintet. Én önmagában az egész formátumot nem szeretem, de hát ez van" - mondta Verstappen a Ziggo Sportnak.

max_6

fotó: dppi

Így alakultak az F1-es másodosztály küzdelmei az év során

Az „F1.5” fantázianév a Mercedes és a Red Bull nélküli mezőnyt takarja: a 2021-es szezon során Lando Norris gyakorlatilag végig az élen állt, és hol kisebb, hol nagyobb előnyben volt üldözői, a két Ferrari előtt, akik minimális különbséggel zártak mögötte – miközben Pierre Gasly elhappolta Daniel Ricciardo elől a második helyet.

A pontozásnál kivették a versenyek eredményeiből a négy élcsapatot, így osztották le a 25, 18 stb. pontot, ezért lehetséges, hogy a képzeletbeli másodosztályt Norris nyerte, holott a világbajnokságban a legvégén átlépte őt Carlos Sainz, és a spanyol lett az összetett ötödik.

Mazepin karácsonyi ajándékot küldött a Haas minden csapattagjának

Szép gesztussal nyilvánult meg csapata irányába a Formula-1 orosza: a Haas amerikai, nagy-britanniai és olaszországi irodájának minden egyes munkatársa ajándékcsomagot kapott a versenyzőtől. Arra nem derült fény, mit rejtettek a csomagok.

Nyikita Mazepin ajándékozós típus: az Orosz Nagydíj hétvégéjén az újságíróknak osztogatott kis csomagokat, kollégánk is kapott egy teaválogatást.

Az út felfelé vezet: így javul a McLaren

Közösségi oldalain közzétett némi statisztikát a McLaren. Az elmúlt években sokat küszködő csapat a pontállásokkal kívánta érzékeltetni, valóban kezdenek kimászni a gödörből. De még messze nincs vége.

Ők hárman voltak szerintünk a 2021-es MotoGP-idény legjobb versenyzői

A Formula Motocast 2021-es szezonértékelő adásában felállítottuk az év legjobb MotoGP-motorosainak top 10-es rangsorát, de vajon melyik három versenyző fért fel nálunk a dobogóra? Kiderül 55:15-től:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Szívszorító üzenetet írt egy ifjú rajongó Hamiltonnak

Lewis Hamilton kérdéses körülmények között vesztette el idén a vb-címet. A vereség mélyen érintette, a szezonzáró estéjén a Mercedesszel karöltve az összes interjút lemondták, majd az FIA díjátadó gáláján sem jelentek meg. Ott volt viszont egy fiatal gokartos, akinek az a megtisztelő feladat jutott (volna), hogy átadja a második helyezettnek járó trófeát a hétszeres bajnoknak, aki a példaképe. Hamilton távolmaradása miatt azonban nem találkozhatott hősével, és azt a sisakot sem mutathatta meg neki, amelynek dizájnját a brit inspritálta.

„Annyira vártam, hogy átadhassam neked a trófeádat, és hogy megmutathassam a sisakomat az első csillaggal, de nem voltál ott… Mindig is a legnagyobb versenyző leszel a szívemben” – írta a bajnoknak, szomorú hangulatjel kíséretében.

„Majd jövőre!” – most kiderül, mennyire múlta felül 2021 a pilóták várakozásait

A szezon első versenyén, Bahreinben az F1 arra kérte a mezőny tagjait, jósolják meg, milyen lesz az év. Segítségképpen kaptak három szempontot, amely alapján összegezniük kellett a várakozásaikat: a szezon legnagyobb meglepetésének és a kedvenc versenynek a megtippelésére kérték őket, illetve szabadon írhattak arról, mire számítanak még. Voltak, akiknek majdnem minden bejött, mások viszont már év elején is bőven túl optimisták voltak. Meg nem történt győzelmek, elmaradt megkomolyodás és frizuraváltás – maguk a versenyzők is nevetések közepette olvasták vissza a márciusban papírra vetett gondolatokat.

A videó a képre kattintva indul.

(Bónusz: ez vajon kinek a lapja lehet?)

Rosberg újra legyőzte Hamiltont, és bajnok lett

Noha 2016 világbajnoka a cím megszerzését követően vissza is vonult, az ő és Lewis Hamilton párharcának története még nem ért véget. 2021-ben, az újonnan induló elektromos tereprali-bajnokságban csapataik, a Rosberg X Racing és az X44 összecsaptak, és mind az öt versenyen komoly küzdelem folyt közöttük. A szezonzáró Jurassic X Prix időmérőjén ugyan Hamilton alakulata dominált, ám Rosbergéknek egy negyedik hely is bőven megfelelt a versenyen a végső győzelemhez. Az X44 versenyzői hiába nyerték tehát a futamot is, és hoztak össze pontegyenlőséget, mivel az RXR több győzelmet számlál, így övék lett a cím.

Jövőre jön a folytatás, immár a McLarennel kiegészülve!

Így telt Russell utolsó napja a Williamsnél

A Williams csapata filmet forgatott az Abu Dhabi Nagydíj vasárnapjáról, azonban az ő célkeresztjükben nem a világbajnoki címre ácsingózó Lewis Hamilton és Max Verstappen voltak, hanem a velük utolsó versenyét teljesítő George Russell. Nézzétek meg, hogyan telt a Mercedeshez távozó tehetség utolsó napja a Williams színeiben.

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

Ecclestone felesége is az FIA alelnöke lett

Pénteken tartotta elnökválasztását a Nemzetközi Automobil Szövetség. Az ülésen nemcsak a legfőbb vezető személyéről döntöttek, de az őt segítő csapat tagjairól is. Mohammed ben Sulayemnek több alelnöke is van, mindannyian a világ különböző régióiban felelnek a motorsportért. A szervezet dél-amerikai részének alelnöke nem más lett, mint Fabiana Ecclestone, az F1 egykori nagyurának brazil felesége.

Videó: Vettel még egy nehéz évben is hozta a formáját

Bár a csapatváltás egyelőre nem hozta meg a várt áttörést, Sebastian Vettel továbbra sem vesztette humorát. Az F1 YouTube-csatornája hozott nekünk egy kis összefoglalót arról, mikkel nevettette meg idén a négyszeres világbajnok a paddockot.

A videó a képre kattintva indul.

Különleges fényjátékkal lepték meg Valtteri Bottast

Valtteri Bottas 2017 óta erősítette a Mercedes csapatát, útjaik azonban elválnak. Lewis Hamilton csapattársa a következő szezonban George Russell lesz, a finn pilóta pedig Kimi Raikkönent váltja az Alfa Romeo istállójánál. Bár a szezon utáni teszten már új alakulatával dolgozott együtt, még egy utolsó látogatást tett a Brackley-ben található gyárban, ahol egy látványos műsorral köszöntek el tőle. Erről a német gárda hivatalos Instagram oldalán osztott meg egy videót.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Sebastian Vettel készített néhány fánkot a szezonzáró után

Bár a legtöbb ember Max Verstappen ünneplésére és a díjátadóra figyelt a múlt vasárnap, a szokásossá vált utolsó futam utáni gumiégetés most sem maradhatott el. Az Abu Dhabi Nagydíj levezető körén az Aston Martin négyszeres világbajnok pilótája igyekezett kiszolgálni a közönséget, amit az alábbi videón örökítettek meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula One Planet (@f1planet) által megosztott bejegyzés

Így értékeltük Marquez sérülésekkel keretezett 2021-es évét

A Formula Motocast 2021-es szezonértékelő adásában felállítottuk az év legjobb MotoGP-motorosainak top 10-es rangsorát, amelyen helyet kapott a tavasszal sérülésből visszatérő, a formáját lassan visszanyerő és három győzelmet is arató, de az idény végén ismét bukó Marc Marquez is. De vajon hányadik helyen végzett nálunk a spanyol? A róla szóló részt 43:38-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Enyhe tünetektől szenved Nyikita Mazepin

Miközben szinte mindenki a világbajnoki címért folytatott csatára volt kíváncsi, némileg háttérbe szorult, hogy mindössze 19 autó volt ott az Abu Dhabi Nagydíj rajtrácsán. Nyikita Mazepin az időmérő edzésen még jelen volt, a vasárnapi futamon viszont már nem indulhatott el, miután kiderült, hogy elkapta a koronavírust. Azóta eltelt egy hét, az orosz pilótáról pedig újabb információk láttak napvilágot.

Állapotáról az amerikai istálló egyik tagja nyilatkozott az orosz Sport-Expressnek számára: „Nyikita jól érzi magát, a betegsége pedig enyhe fokú” - mondta az egyik csapattag. Mint azóta kiderült, a mezőnyben egy másik versenyző is megbetegedett, Charles Leclerc ugyanis idén már második alkalommal fertőződött meg.

Sainz és Leclerc sem úszta meg a Ferrari hullámvasútját

Az Abu Dhabi Nagydíj helyszínének egyik leghíresebb pontja a Ferrari vidámparkja, melynek nagy sebességű hullámvasútja világhírűvé vált az évek során. Erre a maranellóiak pilótái közül már többen felülhettek, most pedig a jelenlegi párosuk, Carlos Sainz és Charles Leclerc kerültek sorra, akik a felvételek tanulságai szerint élvezték a szituációt.