DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek

Fry: Alonso a négy legjobb pilóta egyike

Az Alpine vezető műszaki igazgatójának tisztségét az a Pat Fry tölti be, akinek Formula-1-es útjai gyakran találkoztak Fernando Alonsóéval: együtt dolgoztak a Ferrarinál és két külön periódusban a McLarennél is. Fry véleménye szerint a spanyol továbbra is a rajtrács legjobbjai közé tartozik.

„Fernando a négy legjobb pilóta egyike” – mondta a brit mérnök a Motorsport.com spanyol kiadásának, igaz, arról nem szól a fáma, ki szerinte az élcsoport másik három tagja. Alonso kvalitásait így méltatta: „Segít nekünk, hogy mindenben jobbak legyünk, minden pillanatban. Formula-1-es pályafutása során számos különböző autót vezetett, így hasznos a véleménye, mikor ennyire megváltozott a versenygép.”

Újabb esős hétvége vár a mezőnyre Ausztriában

A Kanadai, és a Brit Nagydíjon is vizes pályán zajlott a kvalifikáció, melyet a sprintfutamos lebonyolítás miatt ezúttal pénteken késő délután tartanak meg a Red Bull Ringen. A Weather.com előrejelzése szerint 74%-os esély van arra, hogy a hétvége kezdetén esni fog az eső, szombaton viszont nagy valószínűséggel száraz idő vár a mezőnyre. Mindez vasárnapra már nem lesz igaz, ott ugyanis a délelőtti órákban 75%-ot adnak a csapadékra, persze benne van a pakliban, hogy a futam kezdetére felszárad a pálya. Amennyiben igaza lesz a meteorológusoknak, az időjárás ismételten megkavarhatja a lapokat.

Zhou versenyezhet Ausztriában

Az Alfa Romeo kínai versenyzője, Guanyu Zhou megfelelt az orvosi vizsgálaton, amit csütörtökön reggel végeztek el az Osztrák Nagydíj előtt. A múlt heti Brit Nagydíj első kanyarjában George Russell-lel és Pierre Gaslyval ütközött, majd a levegőbe emelkedett. Az autó fejtetőre érkezett és több mint 100 métert csúszott az aszfalton és a kavicson, majd a végén ismét a levegőbe emelkedett és a gumifal felett átrepülve a védőkerítésnek ütközött. Az versenygép olyan szerencsétlenül állapodott meg, hogy a versenyző önerejéből nem tudott kiszállni, meg kellett várnia a roncs kiemelését. A kórházban a vizsgálatok során szerencsére nem találtak sérülést, még a verseny vége előtt kiengedték. Azonban egy kötelező felülvizsgálatot írtak elő számára az Osztrák Nagydíj előtti csütörtökre.

Köszönhetően a versenyautók fejlett biztonsági rendszereinek, alig néhány nappal az utóbbi idők egyik legnagyobb balesete után a 23 éves kínai versenyző a hét végén ismét a pilótafülkébe ülhet. Zhou csütörtök délután a közösségi médiában így nyilatkozott: „Túl vagyok az utolsó orvosi vizsgálaton, minden rendben van! Köszönöm mindenkinek, aki támogatott ezekben a napokban, rendkívül sokat jelentett nekem!”

Majd hozzátette: „Osztrák GP, gyerünk!”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

周冠宇 | Zhou Guanyu

Pályára gurult a Ferrari LMH-autója

A Le Mans-i 24 órás hetében mutatott sejtelmes fotó után ezúttal élesben is bemutatkozott a maranellóiak újdonsága, amivel 2023-ban a Hypercar kategóriában gyári csapatként szerepelnek majd a WEC-ben. Az autót egyelőre még csak egy álcafestéssel lehetett megtekinteni, az olaszok fioranói tesztpályáján pedig a márka tapasztalt GT-versenyzője, Alessandro Pier Guidi tehette meg vele az első köröket. A versenygépről szerdán egy hivatalos fotót is közzétettek a Ferrari közösségi oldalain, valamint a Hypercar projekt vezetője, Antonello Coletta is elárult néhány dolgot a munkafolyamatról.

„Ez egy nagyon izgalmas pillanat, amit mindannyian nagyon izgatottan vártak azok, akik a projekten dolgoznak, és a Ferrari rajongói. Új energiákat és motivációt ad nekünk, hogy láthatjuk a sok hónapos munkánk, tervezésünk és szimulációink eredményét. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, bár az álca elrejti az autó méretét és stílusát, úgy gondolom, minden bizonnyal felismerhető, hogy ez egy Ferrari” – idézte Coletta szavait a Motorsport.

F2: Roberto Merhi helyettesíti Ralph Boschungot Ausztriában

A hétvégén egy régen látott ismerős tér vissza, miután a Campos csapatánál a Formula-1-et is megjárt Roberto Merhit kérték fel arra, hogy ugorjon be állandó versenyzőjük, Ralph Boschung helyére. Utóbbi jelenleg nyak és hátsérüléséből lábadozik, így a 31 esztendős spanyol versenyző helyettesíti, aki 2015-ben a Manor-Marussia pilótája volt az F1-ben, később pedig a Formula-2-ben próbálkozott 2018-ig, de a hosszútávú versenyeken is megmutatta magát, míg idén a japán SUPER GT szezonban mutatkozhatott be.

A Red Bull pszichológust fogad Tsunoda mellé

A Red Bull tanácsadója, dr. Helmut Marko az osztrák Servus TV-nek beszélt arról, hogy pszichológust fogadtak Yuki Tsunoda mellé. „Muszáj kordában tartani az érzelmeinket. Hála az égnek, hogy a mi Maxunk (Verstappen) nyugodt. A problémás gyermekünk valójában Tsunoda, sokszor robban fel a rádióban, el sem hinnék, mennyire. Szereztünk neki egy pszichológust, aki segíthet, mert folyamatosan szitkozódott kanyarokon keresztül. Ez pedig rontja a teljesítményét is.”

tsu_3

fotó: dppi

Videó: Rosberg kipróbálta csapata Extreme-E-autóját

Nico Rosberg már a pályafelíráskor úgy érezte, hogy ez nem jó ötlet - a 2016-os F1-es világbajnok a Nürburgringen próbálta ki az elektromos terepjárót. Először elmagyaráztak neki minden tudnivalót az autóról, megmutatták neki a pályát, ahol nem igazán értette, hogy miért mondják neki, hogy az bizony padlógázas rész - aztán azért megmutatta, hogy nem kell félteni, bár ő maga nagyon félt Johan Kristoffersson mellett...

Videó: Ezek voltak eddig Sainz legjobb versenyei

150 verseny után végre összejött a futamgyőzelem a Formula-1-ben is Carlos Sainznak, akinél többet e tekintetben csak Sergio Perez várt az első sikerére a száguldó cirkuszban. Tizenegyszer is felállhatott már Silverstone előtt a dobogóra a spanyol, azonban a győzelem addig nem jött össze neki. Most az eddigi legjobb futamait mutatja meg nekünk az F1. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Fedélzeti kamerát szereltek Hamilton kutyájára

A hétszeres világbajnok öreg bulldogja, Roscoe a Brit Nagydíjon újra a Formula-1-es paddockban járt, ráadásul gazdája gondolt egyet, és felszerelt egy kamerát az eb hátára. Így sajátos szemszögből láthatjuk, amint a kutya éppen Hamilton vagy Angela Cullen nyomában baktat, simit kap a Mercedes-csapattagoktól, az istálló bokszának zugait fedezi fel… vagy éppen beül a mérnökök közé egy fejhallgatóval.

Csavar: Mégsem rúgta ki a Red Bull Jüri Vipset

Az elmúlt hetek egyik rasszista balhéja a Red Bull utánpótlásához tartozó Formula-2-es versenyző, Jüri Vips körül összpontosult, aki egy online streamelt játékban elejtett szitokszó miatt került bajba. A Red Bull közleményt adott ki előbb arról, hogy felfüggesztik az akadémiához tartozó Vipset, majd arról, hogy kirúgják a Red Bull tartalékosi posztjáról – ezt a helyet Liam Lawson kapta meg. Az észt pilótát Formula-2-es csapata, a Hitech megtartotta, velük versenyzett Silverstone-ban, habár maga a széria hivatalos állásfoglalást adott ki arról, nem ért egyet a döntéssel.

A korábbi bejelentést a közvélemény úgy értelmezte, hogy a Red Bull minden kapcsolatát megszakította Vipsszel. Egy szerdán megjelent közlemény azonban tisztázta: a kirúgás csupán a Red Bull Racingnél betöltött szerepere (a tartalékpilóta posztra) vonatkozott, Vips változatlanul az utánpótlásnevelő program tagja marad.

„Jüri szerződését teszt- és tartalékversenyzőként megszüntette az Oracle Red Bull Racing az általa tett megjegyzések miatt. A Red Bull azonban megtartja őt juniorversenyző programja részeként. Támogatásunkat élvezi az Oracle Red Bull Racingnél betöltött szerep megszűnését követő átállás során” – fogalmazott a juniorcsapat mai közleménye.

Csak a nyári szünetben kezd el egyeztetni Alonso és az Alpine a folytatásról

Fernando Alonso kétéves szerződése a jelenlegi szezon végén lejár, s mivel néhány héten belül már 41 éves lesz, nagy kérdés, hogy marad-e még tovább a Formula-1-ben. A formája és a nyilatkozatai alapján feltétlenül ez a szándéka, ám mint azt Silverstone-ban megerősítette: egyelőre még igazából el sem kezdődtek az egyeztetések a folytatásról az Alpine-nal:

„Egyelőre nem igazán kezdtünk tárgyalásokba. A célom, ahogy azt már elmondtam, hogy folytassam. De a nyári szünetig ezekre a júliusi futamokra szeretnék koncentrálni. Van még három versenyünk addig, és pontokat kell gyűjtenem, mert az első kilenc forduló kissé pechesen alakult számomra” – idézi a RacingNews365.com szaklap Alonsót, akihez hasonlóan nyilatkozott Otmar Szafnauer csapatfőnök is: „Még nem igazán kezdtünk el a részletekről beszélni Fernandóval, de biztos vagyok benne, hogy a szünet után meg fogjuk ezt tenni.”

A várakozások szerint Alonso valóban maradni fog az Alpine-nál, amely úgy fogja megoldani, hogy az idén tartalékosi szerepkört betöltő Oscar Piastri is végre üléshez jusson az F1-ben, hogy az ausztrál a Williamsnél köthet ki Nicholas Latifi helyén.

alonso-dppi-2022-f1

fotó: DPPI

Ütközések a rajtnál, Leclerc vs. Perez vs. Hamilton – a legjobb silverstone-i onboard videók

A címben említett két jelenet viszi a prímet a Brit Nagydíjról készült fedélzeti kamerás válogatásban, de több újraindítás utáni csata is bekerült az összeállításba, sőt olyan nem látott párharcot is megtekinthetünk, mint ami Stroll és Latifi között zajlott. A videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

silverstone-onboard-video-f1

Ezzel a körrel szerezte meg tavaly Verstappen az ausztriai pole-t

Videón a tavalyi pole-pozíciós kör, amely a képre kattintva tekinthető meg!

 

Így hajtotta meg Vettel Mansell Williamsét

A Brit Nagydíj hétvégéjén Sebastian Vettel Nigel Mansell 1992-es világbajnok Williams FW14B-jével tett meg néhány kört, mindezt fenntartható üzemanyagot használva. Az F1 osztott meg egy videót az eseményről. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Megmutatta speciális spielbergi sisakfestését Max Verstappen

A Red Bull hazai versenye az Osztrák Nagydíj, ahova rendre rengeteg holland szurkoló is kilátogat a regnáló világbajnok miatt, ezért már megszokhattuk, hogy Verstappen mindig különleges bukósisakkal készül erre a hétvégére. Íme, az idei verzió a megszokott színekkel, de felfrissített dizájnnal:

Ittasan szenvedett autóbalesetet a Ducati MotoGP-s futamgyőztese

Kellemetlen incidens révén került a címlapokra a MotoGP nyári szünetében Francesco Bagnaia: spanyol lapértesülések szerint Ibizán szenvedett autóbalesetet, amely után az alkoholszonda a megengedettnél magasabb értéket mutatott ki. Ezt aztán az olasz motoros is megerősítette Instagram-posztjában, amelyben így írt:

„Előző este a barátaimmal Ibizán partiztunk, közösen ünnepeltük a Holland TT-n aratott győzelmemet. Miután hajnali 3-kor távoztam a diszkóból, egy körforgalomhoz értem, ahol az első kerekemmel árokba hajtottam. Más jármű vagy ember nem volt érintett a balesetben. Ugyanakkor az alkoholteszt magasabb értéket mutatott ki a véremben, mint amit a spanyol törvények megengednek. Sajnálom, ami történt, gyakorlatilag soha nem iszom, és súlyos felelőtlenség volt ez, aminek nem kellett volna megtörténnie. Elnézést kérek mindenkitől, és biztosíthatlak titeket, hogy megtanultam a leckét. Soha ne üljetek volán mögé, ha alkoholt ittatok. Köszönöm.”

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

MiniDrivers: Hová lett Zhou?

A rendkívül eseménydús Brit Nagydíj szokásos összefoglalója mellett ezúttal Zhou hatalmas balesetéről is készült egy rövidebb epizód, amit alighanem különösen a Stranger Things-rajongók fognak értékelni.

Videó: Ez történt tavaly Ausztriában (másodjára)

Ahogyan 2020-ban, úgy 2021-ben is két versenyt rendeztek Spielbergben. Előbb a Stájer, majd egy héttel később az Osztrák Nagydíjnak adott otthont a Red Bull Ring, most ez utóbbi történéseit elevenítjük fel az idei Osztrák Nagydíj hetén. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Verstappen problémái, utasítások a Ferrarinál – így szólt a rádió Silverstone-ban

A Brit Nagydíj csapatrádiós válogatásában főszerepet kaptak a két vb-címért küzdő csapat mellett természetesen a rajtbalesetben érintett versenyzők, valamint az első pontjait ünneplő Schumacher is – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

radio-silverstone-f1-video

„Ne várjuk meg, amíg valakit megölnek”

Nem Guanyu Zhou volt az egyetlen, akinek életét a halo mentette meg a silverstone-i hétvégén, az F2-ben Roy Nissanynak és Dennis Haugernek volt hatalmas balesete, amelynél csodával határos módon egyikük sem sérült meg. A két hátborzongató jelenet után azonban sokak szerint tovább kellene szigorítani a biztonsági intézkedéseket: ehhez a táborhoz csatlakozott Abbie Eaton W Series-pilóta.

"Mikor fognak tanulni az emberek? Biztonságosabb módon kell betartanunk a pályahatárokat. A halo az egyik legjobb biztonsági rendszer, amit bemutattak, haladjunk tovább a pályahatárok betartatását illetően is ezen az úton. Ne várjuk meg, amíg valakit megölnek" - írta közösségi oldalán Eaton, aki tavaly a hátában szenvedett törést egy baleset során.

nissany-hauger-f2

fotó: dppi

Újra Hamilton nyerte a fiatalon elhunyt világbajnokról elnevezett emlékdíjat

A Brit Nagydíjon adták át a Hawthorn Trophyt, melyet az 1958-ban világbajnoki címet szerzett, a következő év januárjában pedig közúti balesetben elhunyt Mike Hawthorn emlékére osztanak ki 1960 óta az előző szezon legeredményesebb versenyzőjének az 56 országból, az egykori Brit Birodalom tagjaiból álló Nemzetközösségből.

A trófeát 2021 alapján is Lewis Hamilton érdemelte ki, zsinórban kilencedik alkalommal: mióta bemutatkozott a Formula-1-ben, csupán négy évben nem ő kapta, Jenson Button és Mark Webber két-két alkalommal vehette át az időszakban. 11 sikerrel ő az emlékdíj legeredményesebbje, Nigel Mansell hétszer, David Coulthard és Jenson Button pedig öt-öt évben érdemelte ki.

A bajnokság jelenlegi állása alapján új versenyző kapná a Hawthorn Trophyt, hiszen a tabella ötödik helyezettje, George Russell áll legjobban a Nemzetközösség pilótái közül.