DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Off-road

Magyarok vitték jó hírét az autókrossznak Ázsiában

A mai napon, december 12-én, az Egyesült Arab Emirátusokban található Emirates Motorplexben magyar versenyzők főszereplésével, a helyi uralkodó, Sejk Marwan Bin Rashid Al Mu’Alla meghívására megrendezték az autókrossz történetének első nem európai földön lebonyolított versenyét.

A sejk még augusztus 23-25-én járt Magyarországon, ahol a nyirádi katlanban csodálta meg hazánk FIA Autókrossz Európa-bajnoki futamát. Ekkor határozta el végleg, hazájában, az Egyesült Arab Emirátusokban is meg akarja honosítani ezt a sportágat.

Mindehhez a magyarok hathatós segítségét kérte, így történhetett, hogy a mai napon kilenc magyar versenyző és a hozzájuk tartozó kilenc magyar vasszöcske részvételével rendezték meg azt a bemutató jellegű próbaversenyt, amely elsősorban azt a célt szolgálta, hogy élesben is leteszteljék a sivatagi sportkomplexum új, autókrosszos nyomvonalát, miközben megismertetik és közelebb hozzák a sportágat a helyi szurkolókhoz.

A meghívott csapatok és versenyzők mellett az FIA Pályainspekciós Bizottságának tagjaként Faluvégi Péter, az FIA Off-Road Bizottság tagjaként és nyirádi versenyrendzőként Budai Boglárka, továbbá a verseny hivatalos időmérőjeként a Majosházi Péter vezette, szintén teljesen magyar időmérőcsapat, a Chronomoto is közreműködött a verseny profi lebonyolításában.



Az 1,1 kilométer hosszúságú pályát a pilóták élvezetesnek találták, és a mai nap során látványos futamokkal kápráztatták el a motorsportra és az extrém dolgokra oly fogékony helyi közönséget.

Hat SuperBuggy és három Buggy1600-as vasszöcske alkotta a bemutatóverseny mezőnyét, melyeket a következő pilóták terelgettek: Ábrahám Károly, Kotán Péter, Tóth Richárd, Klenáncz József, Istókovics István és Vörös Tibor (Super Buggy), illetve Szabó Krisztián, Klenáncz Szabolcs és Brezovszki Sándor (Buggy1600).

A sokszoros magyar bajnok, idén az autókrossz Eb-n a parádés 4. helyen végző Ábrahám Károly, valamint a kétszeres junior, egyszeres felnőtt Európa-bajnok Szabó Krisztián mellett egy másik sportág, a ralikrossz nyolcszoros magyar bajnoka, Kotán Péter vasszöcskés debütálása is igen komoly kuriózumnak számított.

Az edzések összesített eredményei alapján még Tóth Richárdot jegyezték az 1. helyen, ám a két előfutamot már egyaránt Ábrahám nyerte. A rutinos pilóta a döntőben sem talált legyőzőre, a pole-pozícióból indulva magabiztos rajt-cél győzelmet aratott, igaz, a két legifjabb induló, Szabó Krisztián és Klenáncz Szabolcs végig viszonylag szorosan tapadni tudtak rá, és minimális különbséggel szelték át mögötte a célvonalat. Becsületükre legyen mondva ez, hiszen ők mindketten egy Buggy1600-as gépet terelgettek, ami ugye kisebb motort és jóval gyengébb technikát jelent SuperBuggykhoz képest.

A 4. helyen is egy Buggy1600-as versenyző, Brezovszki Sándor végzett, ő Istókovicsot és Klenáncz Józsefet tartotta nagy csatában maga mögött. Kotán Péter egy 7. helyet tudhatott magáénak élete első autókrosszos kalandján, megelőzve a döntőben problémával küzdő Tóth Richárdot. A kilencedik versenyző, Vörös Tibor műszaki probléma miatt már az előfutamokra sem tudott kiállni.

A pilóták elégedetten zárták a versenyt, élvezték kint létüket, a sejknek és a nézőknek is tetszett, amit láttak, a verseny tehát elérte a célját. Ázsiában is jó hírét vitte az autókrossznak a magyar különítmény. 

A verseny végeredménye:
1. Ábrahám Károly SuperBuggy
2. Szabó Krisztián Buggy1600
3. Klenáncz Szabolcs Buggy1600
4. Brezovszki Sándor Buggy1600
5. Istókovics István SuperBuggy
6. Klenáncz József SuperBuggy
7. Kotán Péter SuperBuggy
8. Tóth Richárd SuperBuggy
n.é.: Vörös Tibor SuperBuggy
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: