DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Motor

Retro festést villantottak a MotoGP-s motorok

Rossitól Biaggin és Nietón át Hailwoodig: bemutatták az egyedi dizájnokat, amellyel a vb fennállásának 75. évfordulóját ünneplik Silverstone-ban.

Idén ünnepli fennállása 75. évfordulóját a gyorsaságimotoros-világbajnokság, a Dorna pedig úgy döntött, hogy a nyári szünet utáni első futamot, a Brit Nagydíjat jelöli ki a hivatalos ünnepi versenynek. Ennek apropóján pedig a királykategória, a MotoGP mind a 11 csapata speciális retro festéssel áll majd rajthoz a vasárnapi futamon Silverstone-ban, ezeket csütörtökön leplezték le.

A Yamaha a kezdeti ikonikus fehér-piros színvilágot hozza vissza a versenynapon, amely többek között Giacomo Agostini sikereikor vált eggyé a hangvillás márkával:

motogp-1-yamaha-1_1



A Repsol Hondánál Freddie Spencer 1983-as vb-címet nyerő NS500-asának dizájnjához nyúltak vissza:

motogp-2-honda-1_1

Az LCR Hondánál retro festésből is kétfélét láthatunk majd. Johann Zarco Mike Hailwood legebdás 1966-os 250 köbcentis fényezését idézi meg, nyakon öntve egy jó adag Castrol-zölddel, míg Takaaki Nakagami motorja a japán zászló színeibe öltözik majd:

motogp-3-lcr-1_1

motogp-3-lcr-2_1

A Ducatinál nem látványos a változás, hiszen a márka 2003-as MotoGP-debütálásakor használt dizájnt hozzák vissza egy futam erejéig:

motogp-4-ducati-1_1

A Pramac Ducatinál a sportigazgatójuk, Fonsi Nieto nagybátyja, a legendás 13-szoros világbajnok Angel Nieto előtt tisztelegnek, az ő 1983-as 125 köbcentis festését vették alapnak:

motogp-5-pramac-2_1

A VR46-nál természetesen Valentino Rossi az ihletforrás: a festés a Nap és a Hold szimbólumait ötvözi a kék színnel, amelyek ikonikus részei voltak a Doktor sisakdizájnjainak.

motogp-6-vr46-1_1

A Gresini Racingnél nem meglepő módon a névadó alapító, Fausto Gresini előtt tisztelegnek azzal, hogy a 125 köbcentis géposztályban elért sikerei alkalmával használt fényezést idézik meg:

motogp-7-gresini_1

Az Aprilia a két kisebb kategóriában számos vb-győzelmet aratott, közülük Max Biaggi 250 köbcentis diadalmenetére emlékeznek a gyári csapatnál bemutatott fekete festéssel:

motogp-8-aprilia-1_1

A Trackhouse Aprilia az első idényét tölti a MotoGP-ben, így egyedi megközelítést választották a retro dizájnhoz, ugyanis a királykategória korábbi amerikai extraklasszisai jelennek meg a motoron a zászló színei mellett:

motogp-9-trackhouse-1_1

A KTM és a Gas Gas Tech3 pedig az osztrák gyártó gyökereihez, a KTM LC4-eshez nyúl vissza két különböző variációval:

motogp-10-ktm-1_1

motogp-11-gasgas-1_1

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: