DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

Törölték és nem pótolják az Argentin GP-t

Hivatalossá vált, hogy idén nem tudják megrendezni a termasi MotoGP-futamot, s a versenyt nem is pótolja a tartalékként megjelölt Balaton Park Circuit.

Mint arról néhány napja mi is beszámoltunk, a Motorsport.com írt róla először, hogy az új argentin kormány pénzügyi megszorító intézkedései miatt jó esély van rá, hogy le kell fújni az április első hétvégéjére kiírt Argentin Nagydíjat a MotoGP-ben.

Az új elnök ugyanis a decemberi hivatalba lépése óta rengeteg kiadáscsökkentő lépést vezetett be, s mivel a Termas de Rio Hondóban 2014 óta évente megrendezett – csak a koronavírus-járvánnyal és a paddockbeli tűzesettel sújtott 2020-as és 2021-es idényben maradt el a viadal – futam nagyrészt a kormány támogatásával jön létre, gyanítható volt, hogy ellehetetlenült a rendezés.

motogp-argentin



A Dorna és a FIM ennek megfelelően szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy törölték a versenynaptárból az Argentin GP-t. A közlemény szövegezése szerint a promóter közölte velük, hogy jelenleg nem tudják garantálni a MotoGP-s standardoknak megfelelő szolgáltatások ellátását a versenyhétvégét, ezért nem tudják megrendezni az idény harmadik állomásának tervezett futamot.

A közleményből az is kiderült, hogy a termasi állomást nem fogják helyettesíteni. Ugyan a 2024-es versenynaptárban hivatalosan tartalékhelyszínként szerepel a tavaly átadott új magyar pálya, a Balaton Park Circuit, az idő közelsége és a kora tavaszi időjárás sem tette túl valószínűvé a balatonfőkajári helyszín beugrását.

Mindez azt is jelenti, hogy 22 helyett csupán 21 fordulóból áll majd a 2024-es MotoGP-évad. Kérdőjelek vannak még a június közepére tervezett Kazah Nagydíj kapcsán is, de a legfrissebb sajtóhírek szerint jobb esély van arra, hogy a Sokol Circuitre tavallyal ellentétben idén már ellátogasson a motoros mezőnye.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: