DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Motor

Hivatalos: a Trackhouse veszi át az RNF helyét a MotoGP-ben

A NASCAR-ban érdekelt Trackhouse Racing beszáll a MotoGP-be: a csapat a kiebrudalt CryptoDATA RNF helyét veszi át az Aprilia szatellit csapataként.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A másfél héttel ezelőtti szezonzáró Valenciai Nagydíjon robbant a bomba, miszerint problémák lehetnek az RNF MotoGP Team körül. A sajtóhírek arról szóltak, hogy anyagi gondok merültek fel a Razlan Razali istállójában az idei évtől 60 százalékos többségi tulajdonrésszel rendelkező CryptoDATA kapcsán: elmaradó kifizetéseket emlegettek a beszállítók, sőt az Aprilia felé is.

trackhouse-motogp_1



Bár a csapat ezt igyekezett közleményben és egy helyszíni sajtótájékoztatón cáfolni, a Valenciai GP utáni hétfőn mégis érkezett a hír, miszerint a FIM, a Dorna és az IRTA megvonta az indulási jogokat a csapattól a 2024-es idényre – annak ellenére, hogy a mezőny többi tagjához hasonlóan szerződéssel rendelkeztek 2026 végéig. A közleményben a részvételi megállapodás sorozatos megszegesével indokolták az illetékesek a lépést.

A CryptoDATA persze nem akarja ennyiben hagyni a dolgot, még aznap egy igen kemény és szokatlan hangvételű közleményben reagáltak a kirúgásukra, többek között azt is megemlítve, hogy bíróság elé fogják vinni az ügyet a Dornával szemben. Kedden aztán arról adtak hírt a felek, hogy „rendezték a nézeteltéréseiket”.

Közben már az is elterjedt a paddockban, hogy a NASCAR-ban érdekelt, alig három éve alapított Trackhouse Racing veheti át az RNF helyét a MotoGP rajtrácsán. Ezt pedig végül kedd kora délután meg is erősítették, így a Justin Marks és a Pitbull néven ismert rapper nevével fémjelzett Trackhouse Entertainment Group által tulajdonolt amerikai csapat érkezik meg a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájába.

trackhouse-motogp-motor_1

A hírek szerint a Trackhouse eleve be akart szállni a MotoGP-be, ám ezt 2025-re tervezték inkább, de a CryptoDATA RNF MotoGP Teammel kapcsolatos helyzet felgyorsította a folyamatokat (igaz, a CryptoDATA említett közleménye szerint inkább a Dorna akarta az amerikaiak érkezése miatt kiszorítani az eddigi alakulatot). Az amerikai csapat beszállása alig egy évvel azt követően történik, hogy a korábbi NBA-főnök, Dan Rossomondo vette át a Dorna kereskedelmi igazgatói szerepét.

Bár új csapatról van szó, az átállás gyakorlatilag zökkenőmentes lesz, hiszen az RNF versenyzői, személyzete és felszerelése nagyrészt eleve az Apriliával állt szerződésben. Ráadásul a hírek szerint a Trackhouse még szorosabb kapcsolatot alakíthat ki a noalei gyártóval: az is felröppent, hogy legalább az egyik versenyzőjük – Miguel Oliveira vagy Raul Fernandez – a legfrissebb RS-GP-t kaphatja meg 2024-ben.

A keddi eseményen egyébként már egy motorfestést is villantott a Trackhouse, amellyel az amerikaiak legutóbbi MotoGP-világbajnoka, Nicky Hayden előtt tisztelegnek.

Az RNF-ügyről a Formula Motocast múlt heti adásában is hosszan beszélgettünk:

 

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: