DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Motor

Hivatalos: Marini a Repsol Hondához igazol

Végre megerősítették, amit néhány hete már sejteni lehetett: a VR46 kötelékeit elhagyó olasz érkezik Marc Marquez helyére – méghozzá két évre.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Amióta Marc Marquez szerződést bontott a Repsol Hondával, a legfőbb MotoGP-s pilótapiaci kérdéssé az vált, vajon ki veszi át a nyolcszoros világbajnok helyét a japánok gyári csapatának. Az előző hetekben számos név felröppent Miguel Oliveirától Johann Zarcón át Maverick Vinalesig, de sok esetben tárgyalásig sem jutottak, megállapodásig pedig végképp nem.

Két hete aztán Luca Marini neve kezdett forogni a sajtóban. A hétvégi Valenciai Nagydíj szombatján eddigi alakulata, a VR46 be is jelentette, hogy bár szerződése volt 2024-re, az idény végén távozik tőlük, így innentől kezdve csak idő kérdése volt, hogy a HRC is megerősítse az érkezését.

motogp-marini



Ez pedig hétfő reggel, egy nappal a keddi valenciai teszt előtt meg is történt. A Honda bejelentéséből az is kiderült, hogy a 26 éves motoros kétéves szerződést írt alá velük, azaz 2024-ben és 2025-ben is a Repsol színeiben láthatjuk majd – a híresztelések szerint a fent említett jelöltek közül többeknek is az volt a kifogása, hogy csak egyetlen szezont kínáltak az aranyszárnyasok. Marini Joan Mir mellé érkezik jövőre.

Bár joggal merülhet fel, hogy Valentino Rossi féltestvére a kvázi családi istállót hagyja el, ráadásul a mezőny (egyik) legjobb motorjáról ül át az egyik legrosszabbra, Marini elmondta, hogy mindig is álma volt, hogy egy gyári csapat színeiben versenyezve fejleszthessen egy projektet és vezethessen sikerre egy márkát.

A Honda szempontjából pedig azért érhet kincset az olasz szerződtetése, mert Mariniről köztudott, hogy kiválóak a technikai visszajelzései – márpedig a küszködő japánokban épp egy ilyen motorosra van most szükségük.

 

Ki érkezik Marini helyére?

A mostani bejelentéssel értelemszerűen a VR46 Ducati egyik ülése üresedett meg, de aligha kell sokat várnunk arra – már csak a keddi teszt miatt is –, hogy fény derüljön Marini utódjának személyére. A fő esélyesnek Fabio di Giannantonio tűnik, akit ugyan eleinte nem vettek számításba a VR46-nál, de katari győzelmével és valenciai dobogójával – amelyet utólag elveszített a túl alacsony guminyomás miatt – meggyőzhette Rossiékat.

A hétvégén még két jelöltről beszélt Uccio Salucci: a másik opció egy Moto2-es fiatal, aki azonban nem a korábban pletykált és az évadot zsinórban négy győzelemmel záró Fermin Aldeguer. A korábbi megszólalások alapján a középső kategóriában vb-ezüstöt szerző Tony Arbolino lehet a másik esélyes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: