DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Motor

„Segítettem volna megnyerni neki a címet?” – Marquez a Rossi-afférról

Néhány napja jelent meg a Marquezről szóló dokumentumfilm-sorozat, amelyben a spanyol először beszélt igazán nyíltan a 2015-ös sepangi incidensről.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egy évvel a MotoGP Unlimited megjelenése után újabb MotoGP-s tematikájú dokumentumfilm-sorozat debütált az Amazon Prime Videón, ám ezúttal nem egy konkrét versenyszezon kulisszáé mögé pillanathatunk be a legfontosabb történésekre fókuszálva, hanem Marc Marquez és az ő kálváriája került a középpontba. Az öt félórás epizódból álló széria mindenekelőtt a nyolcszoros világbajnok 2022-es évére koncentrál, benne a kettős látás miatti kihagyással és főként a negyedik karműtétje körüli eseményekkel, kezdve a 2020-as jerezi incidens következményeitől egészen a több hónapos kihagyás után elért pole-jáig és dobogójáig.

Emellett azonban érintik a készítők Marquez pályafutásának korábbi pillanatait is, így természetesen nem kerülhették ki Valentino Rossit és a 2015-ös botrányos eseményeket. Mint arra alighanem mindenki emlékszik, az olasz klasszis a Malajziai Nagydíj csütörtöki sajtónapján azzal vádolta meg Marquezt, hogy az az ő yamahás csapattársát, Jorge Lorenzót segíti a világbajnoki harcban, s erre bizonyítékul az előző, Phillip Island-i versenyt hozta – ami némiképp mindenképp sántított, elvégre a repsolos az utolsó körben épp elvette honfitársától a győzelmet és ezzel öt pontot. Mindenesetre a nyilatkozat utáni vihar odáig vezetett, hogy vasárnap Sepangban a pályán ádáz küzdelembe bonyolódtak, aminek az lett a vége, hogy Rossi szándékosan kiterelte őt a 14-es kanyarban, a két motor összeért, Marquez pedig elesett.

motogp-marquez-rossi-2015-sepang-1



A 30. születésnapját nemrég betöltő hondás versenyző a Marc Marquez: All In címet viselő sorozat harmadik részében gyakorlatilag megerősítette, amit amúgy is rebesgettek már: úgy érzi, még csak nem is a 2015-ös termasi és asseni ütközéseikre vezethető vissza a konfliktusuk, hanem egy egy évvel korábbi ártalmatlan szórakozásra, amely előtt csaknem baráti volt a kapcsolatuk Rossival, akire példaképként tekintett a spanyol. „2014-ben a misanói verseny után ellátogattam a Ranchára. Ott töltöttünk egy napot. Azon versenyeztünk, ki tudja megdönteni a pályája rekordját. És szerintem attól a naptól fogva megváltozott valami. Hűvösebbé vált a kapcsolatunk. Nem tudom, miért. Talán zavarta, hogy megdöntöttem a pályarekordját. Nem tudom” – fogalmazott az Amazon kamerái előtt Marquez.

A konkrét malajziai eseményekre rátérve így beszélt a spanyol: „Vasárnap a futam előtt a rajtrácson, amikor a hangosbemondó bemondta, hogy ’Marc Marquez’, az egész lelátó pfujolt. Nincs bajom a kifütyüléssel, de arra gondoltam, hogy ’mit csináltam?’.” – mondta el Marquez. „Ez mind egymásra rakódott, amíg aztán nem találkoztunk a versenyen. Amíg az egyikünk el nem veszítette a türelmét…”

„Néhányan még ma is azt mondják, hogy én dőltem neki a motorjának. ’Nem rúgott meg, csak kicsit arrébb tolt a lábával!’. Akárhogy is, a pálya szélére szorított, nem hagyott helyet nekem, és amikor rám nézett, kirakta a lábát” – ismertette álláspontját az azóta nyolc vb-címnél járó versenyző, aki egyébként igazából első alkalommal beszélt ennyire részletesen a hét és fél évvel ezelőtti botrányos eseményekről, hiszen rendszerint inkább Rossi szokott megnyilvánulni a történtek kapcsán. Marquez egyúttal a versenyirányítást is kritizálta: „Amikor ilyen történik, akkor automatikusan… Ha nem Valentino Rossiról van szó, ez egyből fekete zászló és kész.”

motogp-marquez-rossi-2015-sepang-2

A sorozatban eddig nem látott felvételeket is bemutattak arról, ahogy a két versenyző a versenyirányításnál találkozott a sepangi futam után. „Bravó, gyönyörű verseny!” – szólt oda Rossi gúnyosan Marqueznek, aki így replikázott: „Gyönyörű rúgás!”

Rossit a Sepangban történtek után három büntetőponttal jutalmazták, és mivel eggyel már rendelkezett korábbról, ez automatikus rajtrács végi indulást jelentett neki a valenciai évadzárón. Eközben a vb-tabellán hétpontos hátrányban lévő Lorenzo a pole-ból indult, így Rossinak arra volt szüksége, hogy ha fel is zárkózik a negyedik helyre – amit megtett –, a két Repsol Honda megelőzze a yamahás kollégáját. Marquez szinte az egész futamon ott loholt Lorenzo nyomában, ám tőle karakteridegen módon nem is próbálkozott bevetődéssel vagy bármilyen manőverrel. A repsolos a sorozatban azt némileg elismerte, hogy Valenciában nem akart kedvezni Rossinak azzal, hogy belemegy egy kockázatos előzési kísérletbe Lorenzo ellen:

„Kockáztathattam volna az utolsó kanyarban, ha nem tudom, hogy mi történt? Igen. De ami a lényeg, hogy ő tette ezt mindezt velem csak azért, mert megelőztem… Segíteni fogok neki abban, hogy megnyerje a címet? Nem” – fogalmazott Marquez, hozzátéve, hogy ezzel csak azt akarta elmondani, min ment keresztül azokban a hetekben, amit senkinek sem kíván, pláne nem 22 évesen.

 

Erről van még szó a Marquez-sorozatban

Természetesen a fentiek csak egy kisebb, de annál érdekesebb részét teszik ki a Marc Marquez: All In című műsornak. Mint említettük, a sorozat elsősorban a 2022-es vesszőfutásra koncentrál, ennek kapcsán pedig kiderülnek olyan részletek például, hogy Indonéziában az öccse, Alex Marquez beszélte le őt arról, hogy a kettős látást kiújító bemelegítő edzésen elszenvedett bukása után rajthoz álljon a futamon. A nyolcszoros világbajnok egyébként azt is nyíltan kimondja, hogy az egész hányattatásnak nem is a 2020-as jerezi baleset az oka, hanem hogy a kartörést követő műtét után négy nappal máris motorra ült és megpróbált versenyezni.

motogp-marquez-allin-amazon

A széria bepillantást enged olyan pillanatokba is, mint amikor a 2022-es Amerikai Nagydíj pocsék rajtja után Marquez megvédte az „emberi hibát” elkövető szerelőjét. „Tíz év alatt egyetlen hiba, ezért ki fogjátok rúgni?” – mondja a spanyol a műsorban. De az is kiderül, hogy Le Mans-ban árulta el a Repsol Hondának, hogy negyedik műtétre is szüksége lesz a karja állapota miatt. Érzelmes interjúkon keresztül tudjuk meg azt is, hogy valóban nagyon közel járt ahhoz Marquez, hogy visszavonuljon: a nagyapjának tett ígéretet arra, hogy ez az operáció az utolsó szalmaszál, amibe még megpróbál belekapaszkodni, de ha ez sem sikerül, befejezi a karrierjét. Láthatunk közvetlenül a műtét után készült kórházi képsorokat is a spanyolról.

Ha már szóba került Marquez nagyapja: a szériában nemcsak a közvetítésekben is sokszor látott édesapja, hanem a papája és az anyukája is fontos szerepet kap – ahogy természetesen öccse, Alex is, akinek kapcsán többször is hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos támaszt jelent a bátynak.

Ami a korábbi eseményeket illeti, természetesen nemcsak Rossi, hanem más riválisok is szóba kerülnek, így például megtudhatjuk, hogy egykori csapattársával, Dani Pedrosával is eleinte feszült volt a viszony, Lorenzót pedig eleve nem is kedvelte, ám mindkét spanyollal mostanra megenyhült a kapcsolata – amit jól mutat az is, hogy mindkét klasszis meg is szólal az alkotásban.

A Marc Marquez: All In az Amazon Prime Video felületein érhető el. Magyar szinkron és felirat sem készült a sorozathoz, aminek a jó részében egyébként értelemszerűen spanyolul beszélnek a megszólalók, így érdemes angol felirat mellett nézni az epizódokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: