DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Motor

„Rossi próbálta feltüzelni az eseményeket, de a sebesség győzött”

Kemény kritikát fogalmazott meg a Doktorral kapcsolatban nagy riválisa, Marc Marquez, aki elismerte: vele volt a legrosszabb a viszonya a MotoGP-ben.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bár közvetlenül sosem harcoltak egymás ellen a világbajnoki címért, a MotoGP elmúlt évtizedének legnagyobb rivalizálása mégis Marc Marquez és Valentino Rossi között feszült. Kettejük barátian induló kapcsolata 2015-ben romlott meg visszafordíthatatlanul: már az Argentin Nagydíjon és a Holland TT-n is volt afférjuk egy-egy kontakt révén, de az igazi robbanópontot a Malajziai GP előtti sajtótájékoztató jelentette, amelyen Rossi azzal vádolta meg Marquezt, hogy az ellenfelét, Jorge Lorenzót segíti vele szemben a vb-csatában.

A sepangi futamon aztán a pályán is összecsapott a két klasszis, számos előzést bemutatva egymás ellen, s mivel eközben leszakadnak Dani Pedrosa és Lorenzo párosáról, s mindezt szándékosnak érezte Marquez részéről a Doktor, végül a pálya szélére terelte a spanyolt, aki összeért a yamahással és elesett. Rossit megbüntették, a valenciai évadzárón pedig hiába zárkózott fel a mezőny végéről a negyedik helyig, nem volt esélye Lorenzo ellen a vb-címre – miközben Marquez az élen nem támadta yamahás honfitársát, újabb olajat öntve a tűzre.

motogp-rossi-marquez-2015-sepang



A Rossi és Marquez közötti feszültség a későbbi években is fel-fel lángolt, a nyolcszoros világbajnok hondás pedig most az El Novato műsorában felidézte a történteket és az olasszal való kapcsolatát:

„Rossival volt a legrosszabb a kapcsolatom. Olyan volt, mint egy válás. Meg lehet hallgatni az egyik vagy másik verziót, de ami történt, megtörtént, onnantól pedig minden elszabadult. Ha te vagy a legerősebb, mint például Messi, nem keresed a kontaktot a játék felkorbácsolása érdekében, hiszen te vagy a legjobb. Másfelől viszont ha úgy érzed, hátrányban vagy, ilyenekhez folyamodhatsz, hogy gólt rúgj, és itt is ez történt. Amikor kitört a botrány, Lorenzo gyorsabb volt nála. Megpróbálta felhevíteni a dolgokat, de végül a sebesség győzött.”

Pedig Marquez arról is beszélt, hogy alapvetően nincs problémája azzal, ha feszült a viszony két versenyző között: „Szeretem a rivalizálást, edzeni sem tudok egyedül. A rivalizálás révén tudsz fejlődni. Nincsenek is barátaim a paddockban. Ha egy másik motoros ellen harcolsz a világbajnoki címért, akkor abban ugyan nincs semmi személyes, de van egy feszültség köztetek. Megvolt ez Lorenzóval, megvolt Pedrosával is. Danival például az utolsó valenciai futama után megváltozott a viszonyunk.”

 

Rossi ki akarta zökkenteni a riválisait

Rossi közismert volt arról, hogy a pályán kívül rendre pszichikai hadviselést folytatott a riválisai ellen: vélhetően a Marquez elleni vád is ilyesmi célt szolgált (volna) 2015 végén. A MotoGP-s vb-címig el nem jutó, de számos győzelmet arató Dani Pedrosa azonban nemrég arról beszélt, hogy a kilencszeres világbajnok a pályán is rendre arra törekedett, hogy kibillentse a komfortzónájukból az ellenfeleket:

motogp-rossi-pedrosa-2015-aragon

Pedrosa és Rossi egyik legemlékezetesebb összecsapása a 2015-ös Aragóniai GP-ről

„Rossi stratégiája nem az volt, hogy a leggyorsabb legyen, mint például nekem” – magyarázta a 13 évig a Repsolnál versenyző, jelenleg a KTM tesztelőjeként tevékenykedő spanyol. „Az övé az volt, hogy ’kimegyek, s ha le tudom őt lassítani, akkor lelassítom’. Addig blokkolt téged, amíg meg nem zavart és hibába nem hajszolt. Ezt csinálta Casey Stonerrel és gyakran velem is.”

„Sok időmbe telt, hogy változtassak a stratégiámon. Úgy készítette fel a motorját, hogy későn tudjon fékezni vele. 2009-ben például Barcelonában képtelenség volt megelőzni őt, mert 15 méterrel később fékezett, mint bárki más” – tette hozzá Pedrosa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: