DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez: A MotoGP az F1 irányába halad

A nyolcszoros világbajnok motoros aggódik, hogy a MotoGP is olyanná válik lassan, mint az F1, ahol a gépnek sokkal nagyobb a jelentőség, mint a versenyző tudásának.

Gyakran éri az a kritika a Formula-1-et, hogy ott szinte mindent az dönt el, hogy kinek mennyire versenyképes az autója, a pilóta szerepe sokkal kisebb az eredményeknek. A MotoGP éppen az ellenkezőjével szokta „hirdetni magát”, az utóbbi időben azonban egyre több motoros jelezte, hogy a különböző technikai újítások miatt a királykategória is elindult az F1 irányába ilyen téren.

Most a mezőny legsikeresebbje, a MotoGP-ben hatszoros, összességében pedig nyolcszoros világbajnok Marc Marquez állt be ebbe a sorba, s természetesen nem örül a tendenciának:

marquez-motogp-2022-repsol



„Tény, hogy az évek során egyre inkább úgy érzem, hogy a gép fontosabbá válik, mint a versenyző. A motoros azért még mindig fontosabb – legalábbis szeretném ezt hinni. De egyre jobban függsz attól, amid van: ha nincs versenyképes motorod, nem tehetsz semmit” – idézi a Repsol Honda versenyzőjét az Autosport. „Még nem olyan, mint a Formula-1, ami szintén egy szélsőséges példa, de abba az irányba haladunk, úgyhogy óvatosnak kell lennünk. A Biztonsági Tanács néhány ülésén már el is mondtam, hogy vigyáznunk kell, hogy a motoros mindig fontosabb maradjon, mint a motor.”

Marquez is a műszaki fejlődésnek tudja be, hogy a motorok egyformábbá, egyenlőbbé és könnyebben kezelhetővé váltak az utóbbi években:

„Mielőtt megérkeztem a MotoGP-be, amikor négyesbe váltottunk az egyenesben, nem mentünk teljes nyomatékkal, mert az egykerekezéssel kellett játszanunk, meg a hátsó fékkel, a nyomatékkal, a testhelyzetünkkel. Most viszont a magasságállító eszközzel és az aerodinamikával már második és harmadik fokozatban is teljes nyomatékunk van” – magyarázta a spanyol. „A motorok már kevésbé manuálisak, korábban sokkal több dologgal kellett játszanunk. Emiatt sokkal kiegyenlítettebbek a dolgok, mert ha fontosabb az emberi tényező, akkor több a hiba és nehezebb mindent kihozni a motorból. Most a motorok határozzák meg a limitet.”

Marquez azért hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére is mindig az aktuális motorokkal leggyorsabbak vannak az élen, így idén ez Francesco Bagnaiáról, Fabio Quartararóról, Aleix Espargaróról és Enea Bastianiniről volt elsősorban mondható.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: