DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Rossi: Érzelmes hétvége, fontos volt a top 10

Idei egyik legerősebb teljesítményével és egy tizedik helyezéssel búcsúzott el a motorversenyzéstől a Doktor, akit a vasárnap esti FIM-gálán hivatalosan is beiktattak a MotoGP Legendák közé.

26 szezon, kilenc világbajnoki cím és 115 nagydíjgyőzelem után vasárnap véget ért Valentino Rossi motorversenyzői pályafutása. Az egész Valenciai Nagydíj mindenekelőtt a Doktor búcsúztatásáról szólt, s a 42 éves olasz is kitett magáért a pályán: tanítványa, a vb-ezüstérmes és későbbi futamgyőztes Francesco Bagnaia szélárnyékát is kihasználva a Q2-be jutott, az időmérőn a tizedik helyre kvalifikálta magát, majd a futamon is ebben a pozícióban intették le. És bármily hihetetlen: megannyi siker és negyed évszázadnyi karrier után ez igenis fontos volt a Petronas SRT Yamaha motorosának.

rossi-5-dppi



„Nagyon-nagyon különleges hétvége volt” – értékelt utolsó MotoGP-s sajtóbeszélgetésén Rossi, akit a Motorsport.com idéz. „Nem számítottam ilyesmire. Kicsit tartottam a pályafutásom utolsó hétvégéjétől, mert hosszú ideje gondolkodsz már rajta és nem tudod, hogyan fogod érezni magad, képes leszel-e koncentrálni a versenyre vagy szomorú leszel-e. De nagyszerű hétvége volt már csütörtöktől kezdve. Rengeteg meglepetésben volt részem, itt voltak a korábbi világbajnok motorjaim, a versenyzőim pedig az én sisakjaimat használták. Nagyon érzelmes volt. Emellett óriási támogatást és tiszteletet kaptam mindenkitől a paddockban és a többi MotoGP-versenyzőtől.”

„Főleg szombattól kezdve volt remek hétvége, jól motoroztam, a futamon pedig befértem az első tízbe. Szóval ez azt jelenti, hogy a pályafutásomat a világ legjobb tíz motorosa között zárom. Ez nagyon fontos nekem, sokat jelent számomra, és sokáig velem lesz ez az eredmény, mert azt mondhatom, hogy az utolsó futamomon a top 10-ben végeztem.”

rossi-2-dppi

De minek volt köszönhető az idei küszködéshez képest erősebb produkció? „Először is, remekül dolgoztunk a csapattal. A motor pedig sokat javult péntekről szombat reggelre, így elkezdtem jól érezni magam a harmadik edzésen. Pecco is segített a top 10-ben maradni és így egyenesen a Q2-be jutni, a top 10-ből indulva pedig egy teljesen más versenyt lehet futni. Emellett ma olyan koncentrációt és motivációt éreztem, mintha bajnokságért harcolni, elvégre az utolsó verseny mégiscsak az utolsó verseny. Nem volt könnyű, mert már hétfőtől sok teendőm volt, nagy volt a nyomás. De számomra az volt a legfontosabb, hogy versenyképes legyek, hiszen még mindig motorversenyző vagyok. Ma remekül motoroztam, egyetlen hibát sem követtem el, az elejétől a végéig a maximumot nyújtottam.”

Rossira még vasárnap este is várt egy meglepetés, ami persze nem volt meglepetés: a szokásos év végi díjátadó gálán hivatalosan is beiktatták a MotoGP Legendák közé a kilencszeres világbajnokot. Az olasz lett a 31., aki bekerült az illusztris társaságba: rajta kívül Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Kork Ballington, Dani Pedrosa, Stefan Dörflinger, Jorge ‘Aspar’ Martinez és Nicky Hayden szerepel még a tagok között.

rossi-4

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: