DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Illegális szelepek miatt vizsgálják a Yamahát

Egybehangzó sajtóértesülések szerint vizsgálat alá került Valenciában a Yamaha, amely a gyanú szerint a jerezi szezonnyitón használhatott szabálytalan elemet – ez pedig a vb-harcra is hatással lehet.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Komoly fordulat állhat be a pályán kívül a 2020-as MotoGP-világbajnokságban: a rendszerint megbízható The-Race.com szaklap több forrástól is úgy értesült, hogy a valenciai Európai Nagydíj csütörtökjén vizsgálat indult a Yamaha ellen. Egész pontosan úgy hírlik, hogy a hangvillások illegális szelepeket használhattak a júliusi évadnyitó Spanyol Nagydíjon.

Emlékezhetünk rá: Jerezben folyamatosan műszaki gondokkal szembesült a japán gyártó: Maverick Vinales már az egyik edzésen elveszítette az egyik motorblokkot a szezon során felhasználható ötből, majd a versenyen Valentino Rossi, az egy héttel később Andalúz GP-n pedig Franco Morbidelli alatt állt meg a gép.

quartararo-jerez-petronas-yamaha



A Yamaha akkor úgy reagált erre, hogy többek között visszavette a fordulatszámot, hogy ezzel is óvja a blokkokat, mostanra azonban úgy tűnik, hogy konkrétan csak a Spanyol Nagydíjon használt szelepekkel lehetett a gond – ez váltotta ki a MotoGP technikai igazgatójának vizsgálódását, a gyanú szerint ugyanis lehet, hogy nem a homologizációs dokumentumoknak megfelelő szelepről van szó. Ez lehet az oka annak is, hogy a Yamaha visszavonta a Gyártók Szövetsége felé tett azon kérését, miszerint biztonsági okokból hozzányúlhassanak a motorblokkhoz év közben (amit a szabály tilt), amikor a riválisok annak dokumentációját kérték.

Ha valóban szabálytalannak minősítik a jerezi első futamon használt szelepeket, az komoly büntetéssel is járhat. A spanyol AS úgy tudja, a Yamaha azt kérte, hogy csak a gyártókat büntessék, a versenyzőket ne, de könnyen elképzelhető, hogy pontlevonással sújtják a motorosokat is – akár kizárással az említett futamról, akár attól függetlenül.

Ez pedig komoly érvágás lehetne számukra, hiszen hárman is harcban vannak a vb-címért: Fabio Quartararo 14, Maverick Vinales 19, Franco Morbidelli 25 pontos távolságból üldözi a suzukis éllovast, Joan Mirt. Fontos hangsúlyozni, hogy csak a szezonnyitós eredmények lehetnek veszélyben, ugyanis Quartararo egyáltalán nem használta az ott bevetett blokkokat azóta, Vinales és Morbidelli pedig csak edzéseken.

Az AS szerint még ma hivatalos közleményt adhat ki a történtekről a bajnokság – mindenesetre akárhogy is döntenek a felügyelők, arról beszámolunk itt. FRISSÍTÉS: Az ítélet megszületett, részletek IDE KATTINTVA.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: