DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Dovizioso döntött: távozik a Ducatitól!

Bár eddig arról volt szó, hogy csak a spielbergi dupla után határoznak a jövőről, az olasz motoros menedzsere megerősítette, hogy a jövőt már nem a bolognai gyártó színeiben képzelik el.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Hosszú hetek, sőt hónapok óta húzódnak már a tárgyalások Andrea Dovizioso és a Ducati között: miközben az már régesrég eldőlt, hogy Jack Miller fellép 2021-ben a gyári alakulathoz, az előző három idényben vb-ezüstérmesként záró olasz hosszabbítására csak nem került sor. Méghozzá a hírek szerint elsősorban az anyagi részleteken ment a huzavona, a bolognaiak ugyanis a koronavírus-járványra hivatkozva csökkentenének a fizetésén, míg a motoros az eredményeire való tekintettel – elvégre ő tudta a leginkább megszorongatni Marc Marquezt – ebbe nem igazán lenne hajlandó belemenni.

dovizioso-ducati-spielberg



Már korábban is úgy hírlett, hogy a spielbergi dupla után dönthetnek a folytatásról, s ezt a minap Davide Tardozzi csapatmenedzser meg is erősítette. Érezhető volt viszont, hogy valami nem stimmel csapaton belül, Dovizioso ugyanis úgy reagált erre, hogy tudomása szerint nem Tardozzi, hanem Gigi Dall’Igna általános igazgató dönt a jövőt illetően.

Aztán némileg váratlanul az Osztrák GP szombati napján Simone Battistella, Dovizioso menedzsere a Sky Italiának nyilatkozva elmondta: nem folytatják 2021-ben a Ducatival. „Ma kommunikáltuk a Ducati felé, hogy Andreának nem áll szándékában folytatni a következő években, mert most erre a bajnokságra és futamokra szeretne koncentrálni, és úgy éreztük, a körülmények nem megfelelők a közös folytatásra. Andrea ugyanakkor továbbra is versenyezni szeretne, ha talán egy megfelelő programot és ajánlatot ehhez” – fogalmazott Battistella, aki hozzátette: ugyan nem tárgyalnak pillanatnyilag senkivel, de az olasz biztosan a MotoGP-ben marad. A menedzser azt is elmondta: a híresztelésekkel ellentétben egyáltalán nem esett szó pénzkérdésekről, hiszen még konkrétan ajánlatot sem tettek le eléjük a Ducatinál.

Battistella nyilatkozata után nem sokkal a Ducati is közleményt adott ki, amelyben Paolo Ciabatti sportigazgató elmondta: ma reggel találkoztak a menedzsmenttel, és „felismerték, hogy a körülmények nem adottak a közös folytatáshoz”, így mostantól a 2020-as év hátralévő versenyeire koncentrálnak.

Bár ez nyilván még nem tekinthető hivatalos bejelentésnek, vélhetően a következő egy-másfél hétben arra is sor kerül. Már csak az a kérdés, kivel pótolja Doviziosót a Ducati: nyilvánvaló jelölt lehet a pramacos Francesco Bagnaia, aki így Millerrel karöltve léphetnek fel a gyári istállóhoz, de Johann Zarco is bejelentkezett az ülésre múlt heti pole-jával és dobogójával. Emellett korábban pletykálták azt is, hogy esetleg Jorge Lorenzo is a vörösök színeiben térhet vissza a MotoGP-be.

A másik kérdés pedig az, hogy mi lesz így Doviziosóval: túl sok üres hely már nincs a rajtrácson, gyári alakulatok közül már csak az Aprilia jöhet szóba, ahol Andrea Iannone októberre tolódó és eleve várhatóan kedvezőtlen ítélettel záruló meghallgatása miatt kell egy második versenyző Aleix Espargaro mellé – igaz, erre állítólag Cal Crutchlow a fő esélyes. Korábban Battistella úgy fogalmazott, hogy Dovizioso számára az egyéves kihagyás is opció lehet, a fogyatkozó lehetőségek okán pedig ez valóban elképzelhető forgatókönyvnek tűnik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: