DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Rossi rögtön két évre aláír?

Bár a szerződéskötés a Petronas Yamahával – legalábbis annak bejelentése – csúszik, állítólag már csak részletkérdésekről tárgyalnak a felek. Viszont felmerült, hogy még két évig maradhat az olasz.

Még a téli tesztek előtt bejelentette a Yamaha, hogy 2021-ben Fabio Quartararo lesz Maverick Vinales csapattársa a gyári csapatnál, ezzel egyértelművé vált, hogy Valentino Rossi összesen tizenöt együtt töltött évad után távozik tőlük. Hamar kiderült azonban, hogy ez valószínűleg nem jelenti az olasz visszavonulását: felmerült ugyanis, hogy a Yamaha támogatásával átmehet a szatellit csapathoz, a Petronas SRT-hez, amely tavaly Quartararo révén dobogós helyezésekkel és pole-pozíciókkal debütált a MotoGP-ben.

rossi-teszt-yamaha-2020



A két fél már hetekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy közel állnak a megállapodáshoz, amelyet akár már júniusban bejelenthetnek. Ez azonban nem történt meg: most úgy hírlik, leghamarabb a jövő hétvégén esedékes Spanyol Nagydíjon erősíthetik meg Rossi szerződtetését.

A SpeedWeek.com szaklap úgy tudja, már csak apró részleteken dolgozik a csapat és a motoros: mindenekelőtt azon, pontosan hogyan is álljon fel a „Doktor” szerelőgárdája. Razlan Razali csapatfőnök nem igazán szeretné megbontani a tavaly remekül működő egységet, Rossi viszont állítólag mindenképp hozná új főmérnökét, David Munozt, valamint még egy-két állandó szerelőjét.

Vélhetően ebben a kérdésben is megállapodnak rövidesen, van viszont még egy érdekes részlet, amely felmerült a kilencszeres világbajnok szerződésével kapcsolatban. Elképzelhető, hogy Rossi nem is csak 2021-re ír alá, hanem rögtön 2022-re is. Olyan szempontból logikus lenne a lépés, hogy a csapatok nagy része kétéves kontraktusokat köt a versenyzőivel (a legfőbb kivétel egyelőre Jack Miller a Ducatinál, aki csupán egy évre írt alá, míg Marc Marqueznek négy évre szól a megállapodása a Repsollal), így a Petronas Yamaha is szinkronban maradna a többiekkel. Rossi viszont eleve várni akart volna néhány futamot a végső döntéssel, így furcsa lenne, ha végül látatlanban két évre is elkötelezné magát 41 évesen. Mindenesetre remélhetőleg szűk két héten belül okosabbak leszünk ennek kapcsán is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: