DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Brit szétlövés lehet az utolsó gyári motorért

Alakulni látszik a MotoGP 2021-es mezőnye, az viszont még nem dőlt el, ki lesz Aleix Espargaro jövő évi csapattársa: a hírek szerint Cal Crutchlow a fő esélyes, de honfitársa lehet a kihívója ezért.

Egyre fogynak az elérhető ülések a MotoGP 2021-es rajtrácsán, s ez különösen a gyári csapatokra igaz. A Yamaha, a Suzuki és a KTM már bejelentette felállását, de a Ducati, a Honda és az Aprilia már legalább az egyik motorosát megnevezte. A Repsolnál emellett gyakorlatilag borítékolható Pol Espargaro érkezése Marc Marquez mellé, ahogy a Ducatinál is még mindig arra van a legjobb esély, hogy sikerül megállapodniuk Andrea Doviziosóval, így ő marad a fellépő Jack Miller társa.

crutchlow-dppi



Az Aprilia második motorjának tulajdonosát, azaz Aleix Espargaro csapattársának kilétét azonban egyelőre homály fedi – mindennek persze az elsődleges oka az Andrea Iannone doppingügyével kapcsolatos hónapok óta húzódó végleges döntés. Ha az olaszt valamilyen csoda folytán felmentenék, a noale-iak ragaszkodnának hozzá, ha viszont nem, akkor más motoros után kell nézniük.

Sajtóhírek szerint a legfőbb esély arra van, hogy Cal Crutchlow köthet ki a Gresini Apriliánál. A brit jelenleg az LCR Hondánál versenyez, de valószínűleg elveszíti a helyét azáltal, hogy Alex Marquezt Espargaro érkezése miatt átrakja oda a japán gyártó, Takaaki Nakagamihoz pedig ragaszkodnak szponzori okokból is. Crutchlow számára így az Aprilia maradna az egyetlen igazán jó opció a MotoGP-ben maradásra – már ha akar maradni, ugyanis tavaly többször is megpedzette, hogy akár vissza is vonulhat 2020 végén.

Az biztos, hogy a Dorna szeretné a MotoGP-ben tartani Cal Crutchlow-t: maga Carmelo Ezpeleta elnök fogalmazott úgy a Motorsport.com szaklap hasábjain, hogy segíteni fognak a többször futamgyőztesnek ülést találni. A Bikesportnews.com szerint ráadásul a szigetországban közvetítő BT Sport miatt fontos, hogy legyen brit a királykategóriában, s erre Crutchlow mellett nem sok más jelölt van.

Egy azért igen: konkrétan az a Bradley Smith, aki éppen az Aprilia kötelékeibe tartozik, s aki az első két jerezi futamon Iannonét fogja helyettesíteni. Smith tudja: ha jól teljesít ezeken a versenyeken, azzal akár azt is kiérdemelheti, hogy az olasz gyártó 2021-re immár főállású versenyzőként szavaz neki bizalmat. Úgy tűnik tehát, hogy Crutchlow-nak elsősorban saját honfitársával kellhet majd megküzdenie az Aprilia üléséért – igaz, néhány sajtótermék Johann Zarco nevét is bedobta a kalapba, a Ducatihoz tartozó francia azonban aligha akarna kiszakadni a bolognaiak kötelékéből, hiszen akár ott is elég hamar megindulhat felfelé a házon belüli ranglétrán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: