DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Hogyan lehet még mindig itt Rossi?”

Nem győz csodálkozni a 41 éves motoros elhivatottságán a csapatfőnökként ténykedő Jorge ’Aspar’ Martinez, aki még versenyzett az olasz klasszis ellen, de már 23 éve visszavonult.

Valentino Rossi 1996-ban mutatkozott be a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, azaz a mostani lesz karrierje 25. vb-idénye. A februárban 41. életévét betöltő olasz mellől már több generáció is kikopott a MotoGP-ben, a „Doktor” azonban továbbra is az élmezőnyben vagy annak közvetlen közelében húzza a gázt.

rossi-martinez-motogp-1



Van egy adat, ami mindennél jobban megmutatja, mennyire régóta a mezőny tagja Rossi: az azóta kilenc vb-címet szerző motoros az 1996-os Cseh Nagydíjon aratta első győzelmét a 125 köbcentisek között. Brnóban pedig az a Jorge ’Aspar’ Martinez lett mögötte a második, aki már 23 éve visszavonult, s aki már hosszú évek óta csapatfőnökként van jelen a paddockban: például ő volt Talmácsi Gábor főnöke is a vb-címet hozó 2007-es szezonban.

A négyszeres világbajnok az AS.com-nak adott interjújában éppen emiatt nem is győzte csodálni Rossit: „Hogyan lehetséges, hogy míg én már 23 éve visszavonultam, Rossi viszont továbbra is versenyez, miközben már az 1996-os brnói futamon legyőzött engem? Lenyűgöző, hogy 41 évesen felveszi a harcot az olyan versenyzőkkel, mint például Marquez. Ahogy öregszel, úgy vagy egyre kevésbé hajlandó kockáztatni, de Valentino az Valentino.”

Martinez hozzátette: számára az igazi példakép viszont Angel Nieto, a néhány éve elhunyt „12+1-szeres” világbajnok, akinek a nevét Aspar csapata egy rövid időre fel is vette a MotoGP-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: