DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Marquez: „Rosszabbul éreztem magam, mint amire számítottam”

Ugyan kisebbek a fájdalmai, mint egy éve ilyenkor, de kevesebb is az erő a karjában, így még nem áll készen arra a címvédő, hogy gyors legyen és egy teljes versenytávot teljesítsen.

Egy éve a bal, idén télen a jobb vállát kellett megműteni Marc Marqueznek, és bár eleinte arra számítottak, hogy ez a beavatkozás egyszerűbb lesz, kiderült, hogy a rehabilitáció lassabban halad a vártnál. A sepangi tesztre is saját bevallása szerint nagyjából 70 százalékos állapotban érkezett meg a Repsol Honda motorosa, aki ennek megfelelően az egyik legkevesebb kört is teljesítette a pénteki nyitányon. A nap végén pedig elmondta: rosszabb is a helyzet, mint azt előzetesen várta.

 marquez-motogp



„Teljesen más, mint tavaly: akkor nagyobb fájdalmaim voltak, de erősebbnek is éreztem magam. Idén kisebb a fájdalom, de nincs is annyi erőm” – magyarázta Marquez, akinek szavait a Crash.net szakoldal idézi. „Már azelőtt számítottam erre, hogy ideutaztunk volna, mert az egyik fontos izom a vállban még nincs tökéletes állapotban. Szóval számítottam erre, de amikor először kimentem a motorral, rosszabb volt, mint amire számítottam. Főleg a motoron elfoglalt pozíciómat illetően: nem igazán tudtam használni a könyökömet a kanyarokban. Aztán fokozatosan elkezdtem használni.”

„Jó erőben vágtam neki az első etapomnak, de amint megálltam a bokszban az 1:59-es időm után, éreztem, hogy lassítanom kell és türelmesnek kell lennem. Ma ez a 30-35 körös táv volt a terv, holnap megpróbálkozunk a 45-tel, aztán utána meglátjuk. Jobban érzem magam, mint tavaly, a gondot az okozza, hogy az izmoknak idő kell, mire „aktiválódnak”. Két hete még képtelenség lett volna motoroznom, aztán javulni kezdett valamelyest, és ezért vagyok itt. Egyfajta ideg nem működik megfelelően, de egyre jobb lesz, és amint az izom rendben lesz, én is jobban fogom érezni magam.”

Marquez csupán a 12. helyen zárta a sepangi teszt első felvonását, lemaradása hét tized volt Fabio Quartararóhoz képest, de a spanyol egyelőre nem is foglalkozik ezzel: „Amit megtanultam tavaly itt a malajziai teszten, hogy türelmesnek kell lennem és elfelejtenem a kijelzőket és az időeredményeket, csak meg kell próbálnom motorozni. Még nem állok készen arra, hogy gyors legyek. Ha most egy versenytávot kellene teljesítenem, biztosan nem érnék célba. Meglátjuk, holnap és azután jobban érzem-e magam. A fő cél, hogy jó alapokat találjunk, és még van egy hónap a katari versenyig, addig van is még egy tesztünk, szóval nyugodtnak és türelmesnek kell maradnunk” – olvasható a címvédő értékelése a Motorsport.com hasábjain.

A nyolcszoros világbajnok nem akármilyen rehabilitációs programot teljesített az elmúlt két hónapban: „Tegnap azt mondta a fizióm, hogy tíz hét és 92 edzés során összesen 250 órát vett igénybe. Ez nem vicc vagy hazugság: december 2-a óta, napi két alkalommal. Lemondtam a nyaralásom és mindent, hogy rendben legyek az első, katari futamra. Ez a cél. Egy normál műtét négy-hat hónapot vesz igénybe – meg lehet kérdezni Nakagamit vagy Oliveirát, akik egy hónappal hamarabb feküdtek kés alá. De ha felkészült akarsz lenni, akkor fókuszáltnak kell maradni” – mondta el Marquez, hozzátéve: mentálisan is nehéz volt elfogadnia azt, hogy zsinórban a második téli holtszezonja megy rá egy műtét utáni felépülésre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: