DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Megvan, mikor tartják Iannone meghallgatását

Február elején kerül sor a doppingvétségen ért olasz motoros, Andrea Iannone fellebbviteli tárgyalására – ha fel is mentik, az első tesztnapokról így már biztosan lemarad.

December közepén derült ki, hogy tiltott szert találtak Andrea Iannone Malajziai Nagydíjon levett vizeletmintájában, így a FIM ideiglenesen felfüggesztette a versenyzési engedélyét. Az olasz motoros azonnal B próbát kért, és bár erről hivatalos közlemény még nem látott napvilágot, Iannone ügyvédje szerint az is pozitív lett – igaz, a kimutatott mennyiség nagyon alacsony volt, éppen ezért erre is alapozzák majd a védekezésüket.

 iannone-20191



Egybehangzó sajtóértesülések – olasz lapok és a Motorsport.com is erről számolt be – szerint megvan az időpont, mikor tartják a FIM Fellebbviteli Bíróságánál az apriliás tárgyalását: február 4-én, Svájcban. Ez azt jelenti, hogy Iannone a február 2-től 4-ig tartó sepangi shakedownról biztosan lemarad, amelyen azért vehetett volna részt, mivel az Aprilia a kedvezményekkel rendelkező gyártók közé tartozik. Úgy hírlik viszont, hogy a meghallgatás után a motoros Malajziába utazik, hogy esetlegesen részt tudjon venni a február 7-én kezdődő hivatalos kollektív teszten.

Ehhez persze az kellene, hogy Iannonét ártatlannak találják a tárgyalás után, s ezt az ítéletet szinte rögtön kihirdessék, ami meglehetősen valószínűtlen, főleg annak fényében, hogy a bíróságnak 45 napja van erre. Mindenesetre az Aprilia versenyzőjének január 31-ig kell előállnia a tanúk listájával, és a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség szabályai szerint neki kell bizonyítania azt, hogy a tiltott szer a tudtán kívül, és nem is hanyagságból került a szervezetébe (magyarán tényleg szennyezett volt a hús, amit Iannonéék gyanítanak és állítanak).

Ha a FIM Fellebbviteli Bírósága nem találja ártatlannak az olaszt, akkor még mindig tovább viheti az ügyet a Nemzetközi Sportdöntő Bírósághoz. Mindenesetre ha ezen az utolsó szinten is vétkesnek ítélik, Iannonére minden bizonnyal négy év eltiltás vár majd. Az Aprilia a pletykák szerint a sepangi tesztre már megtalálta a helyettesét: a tesztpilóta Bradley Smith fogja helyette próbálgatni a radikálisan átalakított 2020-as gépet, de mellette Lorenzo Savadorit is bevethetik, akinek ugyan a MotoE mellett a Superbike-vb-n is szerződése van, ám úgy hírlik, a Pedercini Kawasaki szponzorának kihátrálása és az így fellépő anyagi nehézségek miatt azt felbonthatják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: