DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Pozitív B próba: Mi várhat Iannonére?

Olasz lapok szerint a B próba is pozitívnak bizonyult az Aprilia olasz motorosa esetén – ha a fellebbezéssel sem jár sikerrel, akkor ez a karrierje végét is jelentheti.

December közepén robbant a bomba, miszerint felfüggesztették Andrea Iannonét, miután tiltott szert találtak a Malajziai Nagydíjon vett vizeletmintájában. Az olasz természetesen azonnal fellebbezett és B próbát kért, amelyet január 7-én el is végeztek. Fontos hangsúlyozni, hogy ennek az eredményét hivatalosan még nem tették közé, de Iannone ügyvédje a Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva megerősítette: a B próba is pozitív lett.

Az ügyvéd ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a tiltott szert csak nagyon kis mennyiségben tudták kimutatni – egész pontosan 150 nanogramnak megfelelőt milliliterenként –, a minta ráadásul az átlagosnál is sűrűbb lehetett, köszönhetően a sepangi forróság miatti dehidratációnak. Az olasz versenyző minden reménye tulajdonképpen ebben a kis mennyiségben van, de az esélyei így sem túl jók.

A hírek szerint a szóban forgó tiltott szer drosztanolon volt, Iannone pedig azt állítja, hogy szennyezett hússal került a szervezetébe az anyag. A FIM által is elfogadott WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) kódexe szerint ugyanakkor minden esetben a sportolónak kell bizonyítania, hogy véletlenül került a szervezetébe a szer, ahogy azt is, hogy mindez nem hanyagságból történt, hanem tudomása sem volt arról, hogy az étel szennyezett lehet. Márpedig ezt bizonyítani meglehetősen körülményes, ehhez tulajdonképpen szükség lenne annak dokumentációjára, hogy Iannone pontosan hol és mit fogyasztott a sepangi mintavétel időszaka körül és előtt.



Mindenesetre amint hivatalosan is közzéteszik a B próba eredményét, Iannone elsőként a FIM Nemzetközi Fegyelmi Bizottságánál fellebbezhet, majd amennyiben ők elutasítják azt, akkor végső megoldásként a CAS-hoz, azaz a Sportdöntőbírósághoz fordulhat. Előbbi szervezet 45 napon belül hoz döntést, utóbbinál viszont ez kiszámíthatatlan, így ha a B próba tényleg pozitív lett, az minimum(nak tűnik), hogy az olasz motoros nem vehet részt a sepangi és a katari előszezoni teszteken.

Ennél is rosszabb persze az, hogy ha a B próba pozitív, és a fellebbezések sem járnak sikerrel, Iannonére automatikusan négyéves eltiltás vár. Mivel 30 éves versenyzőről beszélünk, ez gyakorlatilag a profi nemzetközi karrierje végét jelentené.

Az Aprilia csak nemrég szólalt meg az ügyben: Massimo Rivola csapatvezető kijelentette, hogy a hivatalos ügymenet lezárásáig kitartanak Iannone mellett. Viszont egyértelmű, hogy B tervvel is kell készülniük: a legkézenfekvőbb megoldásnak Bradley Smith tűnik, aki tesztversenyzőként amúgy is jelen lenne a sepangi gyakorláson, de így lehet, hogy akár a teljes szezonban ő ülhet majd a motoron. Amely ráadásul vadonatúj lesz, így különösen fontos lenne (lett volna), hogy Iannone visszajelzéseire is támaszkodhassanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: