DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Vinales magabiztosan nyert Marquez előtt

Már az első körben az élre állt és vissza sem nézett a Yamaha spanyolja, aki idei második győzelmét aratta. Marquez a 11. helyről startolva lett második és döntötte meg a pontrekordot, a dobogót pedig Dovizioso tette teljessé Rossit és Rinst megelőzve.

Fabio Quartararo idén már ötödik alkalommal indulhatott a pole-ból a MotoGP Malajziai Nagydíján, a startot viszont nagyon elrontotta a francia, egészen a hatodik helyig visszacsúszott. A rajt után Jack Miller tört az élre, de már az első körben átvette tőle a vezetést Maverick Vinales, míg Marc Marquez a 11. helyről indulva egészen a harmadik pozícióig zárkózott fel. Milleren már kicsit megakadt a spanyol, de aztán ő és Andrea Dovizioso is lenyomta az ausztrált, Vinales viszont addigra másfél másodperces előnyre tett szert az első helyen.



Miközben az éllovas páros között állandósulni látszott ez a különbség, Dovizioso is apránként távolodott tőlük, míg Milleren többszöri próbálkozás után Valentino Rossi is áthámozta magát, sőt nem sokkal később Alex Rins is megtette ugyanezt – igaz, egy koccanás és egy szárnyelem elvesztése árán. A pramacost féltávig a szombati parádés időmérő után halovány formát mutató Petronas Yamahák is megelőzték, Rossi pedig Doviziosót kezdte el szorongatni: a yamahás meg is próbálkozott egy bevetődéssel, de honfitársa visszaverte ezt a támadást, közben pedig Rins is lépdelt feléjük. Johann Zarco sokáig a remeknek mondható kilencedik helyen haladt, a hajrára fordulva viszont Joan Mir egy agresszív előzési kísérlet közben nekiütközött, aminek a francia esése lett a vége – a suzukis kapott is érte egy hosszúkörös büntetést.

Vinales eközben senkitől sem zavartatva, három másodperc fölötti előnnyel húzta be a győzelmet: Assent követően idén másodszor nyert. Marqueznek be kellett érnie a második hellyel, de így is megdöntötte Jorge Lorenzo 2010-es, 383 egységet számláló pontrekordját, hiszen ezzel már 395-nél jár a hondás. A dobogót Dovizioso tette teljessé, miután kivédekezte Rossi és a rájuk felérő Rins próbálkozásait. A Petronas Yamahák a hatodik-hetedik helyen futottak be Franco Morbidelli, Quartararo sorrendben, míg az első tízbe Miller, Danilo Petrucci és Mir fért még be. Lorenzo a két pontot érő 14. helyen ért célba.

A futam végeredménye:

1. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 40'14.632
2. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +3.059
3. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +5.611
4. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.965
5. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.350
6. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +9.993
7. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +12.864
8. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +17.252
9. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +19.773
10. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +22.854
11. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +24.821
12. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +30.251
13. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +30.447
14. Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +34.215
15. Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +34.461
16. Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +44.319
17. Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +47.343
Nem ért célba:        
  Johann ZARCO FRA LCR Honda IDEMITSU Honda  
  Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: