DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

MotoGP: Óriási szél miatt törölték a szombati programot, vasárnap lehet az időmérő

Bő negyed óra után piros zászlóval félbeszakították a MotoGP negyedik edzését Phillip Islanden, a versenyzők rögtönzött megbeszélése után pedig úgy döntöttek, törlik a hátralévő szombati programot az óriási szél miatt, amely Oliveira bukásában is szerepet játszhatott.

Az időmérők sorát megszakítva került sor a MotoGP negyedik szabadedzésére az Ausztrál Nagydíjon, ahol száraz pályán kezdhették meg a körözést a motorosok, de láthattuk a nap korábbi részében, hogy ez pillanatok alatt változhat, így a versenyzők azonnal ki is rajzottak a pályára. Az első körök után Marc Marquez ragadta magához az irányítást Maverick Vinales és Alex Rins előtt, míg Miguel Oliveira egy látványos bukással hívta fel magára a figyelmet az 1-es kanyarban: a portugál kisodródott a fűre a pálya bal szélén.

11219051_230



Valamivel túl a félórás gyakorlás felén, néhány szám meg betű repült be a pályára, amellyel a bokszutcafali táblákon jelzik a versenyzőknek a különbségeket, s ahogy délelőtt egy egész tábla berepülése alkalmával, most is előkerültek a piros zászlók. A motorosok pedig azonnal kihasználták a megszakítást, és csoportosan átmentek a versenyirányítás irodájába: a helyszíni információk szerint az óriási szél miatt akartak beszélni az illetékesekkel. Vélhetően főként Oliveira balesete váltotta ki ezt a reakciót, amely után a Tech3 KTM motorosát az orvosi központba is kellett szállítani, de Herve Poncharal csapatvezető megerősítette, hogy a portugál jól van.

A rögtönzött versenyzői megbeszélés után pedig az a döntés született, hogy törlik a hátralévő szombati programot, beleértve az időmérő edzést is. Ez viszont nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is lesz kvalifikáció Phillip Islanden: a tervek szerint vasárnap reggel újra megvizsgálják a körülményeket, hogy meg tudják-e rendezni a Q1-et és a Q2-t. Ha ez nem sikerül, úgy értelemszerűen az első három szabadedzés összesített eredményei adják majd a rajtrácsot. Pontos vasárnapi időterv egyelőre nincs, de amint lesz, természetesen beszámolunk róla.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: