DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Dobja a valenciai és katari teszteket 2021-től a MotoGP

Ahogy az várható volt, a nagydíjak számának növekedésével párhuzamosan kevesebb tesztet rendeznek majd a királykategóriában: a 2021-es idény előtt már csak a sepangi kollektív gyakorlás marad a téli menetrendben.

Jövőre rekordot jelentő húsz futamból fog állni a gyorsaságimotoros-világbajnokság szezonja, s már arról is megállapodás született, hogy 2022-től kezdődően 22-re emelik az egy idényen belül rendezhető nagydíjak számát. Annak érdekében viszont, hogy mérsékeljék a MotoGP-s csapatok és versenyzők összterhelését, arról döntött a Grand Prix Commission, hogy csökkenteni fogja a tesztek számát a szezont megelőzően és évad közben egyaránt.

32517_w666px_de5ee552299840edbddecd38868e7af7



Ez a 2020-as idény során még csak abban fog bemutatkozni, hogy az ideihez képest törlik a Cseh Nagydíjat követő hétfői tesztet, ezt leszámítva viszont tulajdonképpen ugyanaz lesz a menetrend, mint a mostani szezonban. Az idei évadzáró után még novemberben sor kerül az egyaránt kétnapos valenciai és jerezi tesztekre, amelyet februárban követ a sepangi és katari gyakorlás, míg az év közben Jerez, Barcelona és Misano ad otthont teszteken – illetve a vadonatúj KymiRing egy gumitesztnek, amelyen viszont csak a tesztcsapatok vesznek majd részt.

A 2021-es szezon esetén viszont már jóval jelentősebb lesz a csökkenés. A csapatok megállapodtak róla, hogy törlik a 2020-as finálé után esedékes hagyományos valenciai tesztet, így novemberben csak Jerezben fognak körözni a királykategóriás istállók. Ezen kívül törlik a katari gyakorlást is, azaz az előszezonban csak Sepangban tesztelnének a csapatok – illetve amennyiben az indonéz Lombok Circuit bekerül a 2021-es naptárba, akkor ott is lenne egy háromnapos alkalom, ahogy láthattuk azt tavaly Buriram esetén is. Az évad közben két egynapos és egy kétnapos tesztre kerül majd sor, a pályákat később jelölik ki, bár utóbbira vélhetően továbbra is Misano a legesélyesebb.

A 2020-as szezon tesztprogramja:  
November 19-20. Valencia Kétnapos hivatalos teszt
November 25-26. Jerez Kétnapos közös privát teszt
Február 2-4. Sepang Háromnapos shakedown
Február 7-9. Sepang Háromnapos hivatalos teszt
Február 22-24. Katar Háromnapos hivatalos teszt
Május 4. Jerez Nagydíj utáni egynapos hivatalos teszt
Június 8. Barcelona Nagydíj utáni egynapos hivatalos teszt
Június 15-16. KymiRing Kétnapos Michelin-gumiteszt a tesztcsapatoknak
Szeptember 15-16. Misano Kétnapos közös privát teszt
     
A 2021-es szezon tesztprogramja:  
November 19-20. Jerez Kétnapos hivatalos teszt
Február 1-3. (előzetes) Sepang Háromnapos shakedown
Február 6-8. (előzetes) Sepang Háromnapos hivatalos teszt
Lehetséges háromnapos hivatalos teszt, ha a Lombok Circuit bekerül a naptárba
Két egynapos hivatalos teszt a nagydíjak utáni hétfőn  
Egy kétnapos hivatalos teszt (valószínűleg Misanóban)  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: