DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

A spielbergi MotoGP-verseny visszhangjai

Egy pimasz, határozott mozdulattal végül Andrea Dovizioso került ki győztesként a MotoGP idei tizenegyedik futamán Spielbergben, miután késhegyre menő harcot vívott Marc Marquezzel. A formula.hu a helyszínről jelentkezik.

Noha a Red Bull Ringen tartott versenyhétvége időmérő edzését még Marc Marquez uralta egy 1:23,027-es rekordot érő kört elérve, a versenyen kemény ellenfelekre talált a spanyol. A startot követően visszaesett egy meggondolatlan manőver következtében, néhány kör után azonban újra az élre tört, és Andrea Doviziosoval karöltve sikerült ellépnie a mezőny többi tagjától.

Marquez és Dovizioso az utolsó méterekig haladtak úgy a 4031 méteres pályán, hogy csak egy hajszál választotta el motorjaikat. Az utolsó körben a spanyol volt elől, aki már-már biztosra vehette a győzelmét, viszont a legutolsó kanyarban az olasz egy bátor manőverre szánta el magát. Beszúrta a belső ívre a Ducatiját, Marquez pedig már nem tudott visszatámadni az utolsó métereken.

Dovizioso maga is bevallotta, nem volt biztos abban, hogy sikerrel tudja kivitelezni manőverét, ugyanis ellenfele azon a ponton az egész verseny során erősebb volt.



„Amikor a legutolsó kanyarhoz értem, nem voltam biztos abban, hogy be tudok fordulni. Nem tudtam olyan [későn] fékezni, mint Marc. De ez volt a legutolsó kanyar. Meg kellett próbálnom, és meg is akartam próbálni. Ha esetleg csak szélesen tudtam volna elfordulni, akkor is második lettem volna. Végül azonban sikerült, és most nagyon erősnek érzem magam. Néha az őrült dolgok is sikerülnek!”

Az olasz a diadalát a Ducati csapat néhai sajtófőnökének, Luca Semprininek ajánlotta, aki másfél héttel ezelőtt Brnoban a csehországi versenyhétvége során hunyt el váratlanul hotelszobájában. „Örülök mindenkinek, akik olyan keményen dolgoztak a Ducatinál. A győzelmet Luca [Semprininek] szánom,” –  mondta az immáron már tizenháromszoros MotoGP-futamgyőztes.

Várat magára az első diadal

Marc Marquez egymást követően harmadik alkalommal indult az első rajtkockából Spielbergben, de ezúttal sem tudta megszerezni első diadalát Ausztriában. A Red Bull Ring az egyetlen pálya a MotoGP 2019-es naptárán, ahol a 26 éves spanyol még nem tudott nyerni.

“Boldog vagyok!” – kiáltott fel Marquez. „A hátsó gumi megválasztásánál hibát követtünk el. A lágy abroncs több tapadást biztosított. Mégis megpróbáltam, mert én vagyok Marc, és nekem meg kell próbálnom.”

Marquez, ahogyan leszállt a verseny után a Hondájáról, máris a pontállással foglalkozott. A pódiumceremónia előtti interjú során elárulta, hogy az előnye a bajnokságban vigaszként szolgál a vasárnapi vereségre. „Kár, hogy a végén nem sikerült. Dovi egyszerűen fantasztikus munkát végzett, azonban 58 ponttal vezetek,” – nyilatkozta magabiztosan a spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: