DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Nehézkesen, újabb tűzesettel indult a MotoE hétvégéje Ausztriában

Az elektromos motoros széria, a MotoE kisebb drámát élt át Ausztriában pénteken, miután az egyik motor kigyulladt, és az égbe szökő lángok riadtságot okoztak a paddockban. A formula.hu riportere, Szabó Balázs a helyszínről jelentkezik.

A MotoGP elektromos kiegészítő szériája, a MotoE a július eleji Német Nagydíjon mutatkozott be a világ motorsportokért rajongó közönsége előtt. Valójában a debütálást korábbra tervezték, de egy baleset miatt el kellett azt halasztani. Még márciusban tartottak egy kollektív tesztet Jerezben, ahol a paddockban az egyik motor töltése közben tűz ütött ki. Ezt végül nem tudták megfékezni, és az egész motorállomány leégett. Júniusra készültek el a friss versenygépek, amelyekkel újabb teszteket rendeztek, mielőtt a Sachsenringen sor került volna első éles bevetésükre.

A Red Bull Ringen, az új széria második versenyhétvégéjén a pénteki két edzés között ismét óriási tűz ütött ki a MotoE paddockjában. Az ott dolgozó tűzoltóknak sikerült villámgyorsan megfékezni az óriási lángcsóvákat, így csak egy motor égett le, a többi masina illetve berendezés nem sérült.

11219037_064



„A 66-os rajtszámú Niki Tuuli motorjával kapcsolatos incidens a versenygép töltése során történt. A tüzet azonnal eloltották a tűzoltók, és ezt a lehető legnagyobb biztonsággal hajtották végre. Továbbra is folyik a vizsgálat, hogy meghatározzuk annak okát, hogy miért ütött ki a tűz,” - állt a MotoE hivatalos közleményében.

A márciusi jerezi tesztek során történt tűz miatt a bajnokságot négy helyszínre redukálták. A 18 versenyzőből álló mezőny Németország és Ausztria után még San Marinóba és Valenciába látogat el. Utóbbi két helyszínen két-két futamot rendeznek, így összesen hat versenyből áll a széria bemutatkozó évének kalendáriuma.

A nyitóhétvégén a finn Niki Tuuli szerezte meg az első rajtkockát, amelyet aztán a futamon győzelemre tudott váltani. A fiatal finn mögött Bradley Smith és Mike di Meglio végzett. A mezőny egyetlen női tagja, Maria Herrara a tizenhatodik pozícióban fejezte be a rövid, hatkörös futamot.

Di Meglio a pole-ban

Szombat délután rendezték az időmérő edzést Spielbergben, melyen a pilóták egymás után hajtva a pályára egy-egy gyors kört teljesítettek, hogy meghatározzák a vasárnapi verseny rajtsorrendjét.

A kvalifikációt a bajnokság harmadik helyén álló Mike di Meglio nyerte meg. A francia 11 ezredmásodperccel bizonyult gyorsabbnak a korábbi MotoGP-versenyzőnél, Xavier Simeonnál, a harmadik helyet pedig Bradely Smith szerezte meg. A bajnokságot vezető Niki Tuuli az ötödik helyről várhatja majd a rajtot, míg a spanyol női versenyző, Maria Herrera a tizedik leggyorsabb időt regisztrálta.

11219037_064

Randy de Puniet és Nicolas Terol köridejeit elvették, ugyanis a versenybírák úgy ítélték meg, hogy nem tartották tiszteletben a pálya határait. Az olasz Mattia Casadei pedig a hármas kanyarnál eldobta az elektromos versenygépét, így nem sikerült mért kört teljesítenie.

A futam tíz órakor kezdődik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: