DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

A Kentucky Kölyökre emlékeztek a MotoGP sztárjai

Pontosan két esztendővel ezelőtt, 2017. május 22-én veszítette el életét a MotoGP 2006-os világbajnoka, Nicky Hayden. A mindössze 35 évet élt amerikai motorosra emlékezett a mai mezőny három kiemelkedő sztárja, Marc Marquez, Andrea Dovizioso és a Kentucky Kölyök egykori csapattársa és legnagyobb riválisa, Valentino Rossi.

Két évvel ezelőtt a motoros világ szinte lélegzetvétel nélkül leste a híreket, melyeket a cesenai kórház intenzív osztályáról vártak. Ott feküdt ugyanis a valahavolt egyik legkedveltebb versenyző, Nicky Hayden, aki néhány nappal korábban kerékpáredzés közben balesetet szenvedett. A Kentucky Kölyök – ahogy szerte a világon becézték – sok versenyt képes volt megnyerni pályafutása során, ám ezt a küzdelmet elveszítette, és 2017. május 22-én a cesenai Bufalini klinika orvosai bejelentették, nincs tovább, vége, Nicky Hayden innentől kezdve az égi pályákon száguld tovább.

hayden emlékezés



A Kentucky Kölyök 2002-ben lett amerikai bajnok a Superbike-ban, míg a MotoGP-ben a 2005-ös összetettbeli harmadik helyét követően 2006-ban már világbajnoki címet szerzett. Utóbbi sorozatban összesen három futamgyőzelmet aratott, 28 alkalommal állt dobogón, ötször indulhatott az első rajthelyről és hét alkalommal futotta meg a leggyorsabb kört, összesen 205 futamon indulva és 1689 pontot szerezve. Ő volt az, aki csapattársként 2006-ban megszakította Valentino Rossi sorozatát, aki ezt megelőzően ötször nyert vb-címet a királykategóriában. Két évvel tragikus halála után a mai mezőny legjobbjai idézték fel az amerikai motorossal közös élményeiket.

„Emlékszem, hogy 2008-ban, amikor 15 évesen odakerültem a Repsol csapatához, és számomra olyan volt Nicky, mintha ő lett volna a születésnapi tortám. Rengeteget segített, sokat köszönhetek neki. Sosem felejtem el, amikor a 2016-os ausztriai versenyhétvégén Dani Pedrosa sérülése miatt ismét egy csapatot alkottunk. A futamot követően közösen léptünk fel, és a színpadon együtt szerepeltem vele és a barátnőjével” – idézte fel Marc Marquez, a Repsol Honda hétszeres világbajnoka.

Hayden másik királykategóriás csapatának, a Ducatinak jelenlegi legjobbja, Andrea Dovizioso is számos közös kalandot élt át az amerikai motorossal.

„Sosem felejtem el, amikor Japánban beültünk egy taxiba, mert egy rendezvényre voltunk hivatalosak. Amíg én a csapatvezető hátra ültünk, addig Nicky odaült a fekete öltönyös, fehér kesztyűs sofőr mellé, és az egyébként lassú japán taxisra megpróbált nyomást gyakorolni, hogy siessen, mert időre megyünk. Nos, három óra alatt értünk ki a repülőtérre, és egyedül ő volt az, aki nyugodt maradt, sőt, viccet csinált az egészből a maga amerikai stílusában” – árulta el a 32 éves olasz világklasszis.

 
Austinban végleg visszavonultatták Nicky Hayden rajtszámát

A kilencszeres világbajnok, a legnagyobb rivális, Valentino Rossi szintén egy japán kalandot idézett fel a Kentucky Kölyökkel kapcsolatban.
 
„Sosem felejtem el az első pillanatot, amikor találkoztunk. 2003-ban, Tokióban voltunk, amikor csatlakozott hozzánk. Éppen a pályaudvaron várakoztam a Honda néhány képviselőjével, amikor megjelent. Igazi amerikai kinézet, mintha egy másik bolygóról érkezett volna. Teljesen ledöbbent, hogy vonattal megyünk, meg is kérdezte a rá jellemző amerikai akcentussal, amit alig értettünk, meddig fogunk így utazni. Mondtuk neki, ha lehet, ne kérdezzen, mert úgy sem értjük, csak figyeljen, és reménykedjen abban, hogy hamar célba érünk. Mikor elértünk a végállomásra, csak rám kacsintott, és közölte teljesen igazam volt. Na, ezt legalább azonnal megértettem, és később már nem okozott gondot beszélgetni vele. Nagyon hiányzik, igazi példakép volt ő a versenypályán és azon kívül is” – állította a Doctor.
 
Nicky Hayden emlékére soha többet nem adja ki a Dorna a 69-es rajtszámot, és az idei austini versenyen hivatalosan is visszavonultatták a Kentucky Kölyök rajtszámát.
 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: