DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Jön az indonéz MotoGP- és WSBK-futam

A mindkét világbajnoki sorozatot promotáló cég bejelentette, hogy 2021-től három évig a Lombok szigetén felépülő városi pálya is a versenynaptárak részeit képezi majd.

Tegnap sajtóhírek már pedzegették, hogy hosszú évek várakozása után 2021-től visszatérhet a MotoGP naptárába az Indonéz Nagydíj – korábban a kilencvenes évek közepén két futamot rendeztek Sentulban –, miután az állami tulajdonú Indonéz Turisztikai Fejlesztési Vállalat megállapodást írt alá erről a Dornával. Nos, a világbajnokságot promotáló szervezet mindezt szombaton meg is erősítette, sőt az is kiderült a közleményükből, hogy nemcsak a MotoGP, hanem a Superbike-világbajnokság is ellátogat három éven keresztül a Lombok szigetén, azon belül is Mandalika turisztikai területen felépülő utcai pályára.

motogp-start-2018-austria



„Milyen egyedi projekt lesz ez: egy városi, világszínvonalú pálya egy országban, ahol olyan sokan követik a MotoGP-t” – lelkendezett a közleményben Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója. „Indonézia egy kulcspiac számunkra, ott lakik jelentős százaléka a motorsportrajongóknak, a MotoGP-t körülölelő hangulat pedig még erősebb lesz, amint felépül a pálya. Emellett az, hogy Lombok a WSBK naptárában is helyet kap, még csábítóbb lesz a helyi szurkolók számára, hiszen így két világszintű esemény lesz azon a vidéken.”

Az építkezés, amelyet a francia Vinci cég fog kivitelezni, a tervek szerint az év későbbi részében fog megkezdődni. Maga a lomboki pálya 4,32 kilométer hosszú és 18 kanyaros lesz. Nagy kérdés, hogy a MotoGP-ben melyik jelenlegi helyszín rovására érkezik majd az Indonéz Nagydíj, hiszen a jövőre minden bizonnyal érkező Finn Nagydíjjal és a Kymi Ringgel együtt már meglesz a 2021-ig szóló szabályokban megfogalmazott maximális 20 forduló. A Superbike-vb naptára jelenleg 13 állomást tartalmaz, ott valószínűleg probléma nélkül hozzá tudják majd adni új helyszínként az indonéz pályát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: