DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Portimao már 2020-tól vendégül látná a MotoGP-t

Helyi sajtóértesülések szerint akár már jövőre visszatérhet a versenynaptárba a Portugál Nagydíj – a polgármester megerősítette: tárgyalnak a Dornával a futamrendezésről.

2012-ben rendeztek utoljára Portugál Nagydíjat a gyorsaságimotoros-világbajnokságon: akkor még Estoril adott otthont a futamnak. 2008 óta azonban egy másik nemzetközi színvonalú versenypálya is található a dél-európai országban: az Autodromo Internacional do Algarve elnevezésű aszfaltcsík Portimaóban, amely kisebb-nagyobb kihagyásokkal ugyan, de a Superbike-világbajnokság fordulóinak már egy évtizede otthont ad.

portiamo-motogp-2020



Úgy hírlik, a helyi hatóságok szeretnék meglovagolni Miguel Oliveira sikereit – a fiatal portugál már a Moto3-ban is vb-esélyes volt, majd a Moto2-ben eltöltött évei során is több futamot nyert, idén pedig bemutatkozik a királykategóriában –, ugyanis szeretnék visszacsábítani a MotoGP-t az országba. Isilda Gomes, Portimao polgármestere helyi lapokban megerősítette: zajlanak a tárgyalások erről, emellett állítólag az önkormányzat is 1,5 millió eurós támogatást szánna arra, hogy 2020-tól három éven keresztül nagydíjat rendezhessenek.

A kérdés az, hogy a Dornának szüksége van-e még egy futamra a térségben, hiszen idén is négy spanyol versenyt rendeznek, ráadásul Olaszországban is duplázik a mezőny – nem kizárt, hogy Portimao esetleges érkezésével az egyik meglévő állomástól búcsúzni kellene. Arról nem is beszélve, hogy ezen kívül is sorban állnak az új helyszínek a MotoGP-ért: előbb-utóbb bekerül a naptárba a Finn Nagydíj az épülő Kymi Ringgel, emellett elvileg 2021-től Brazíliába is visszatér a világbajnokság – s rajtuk kívül is több érdeklődő (Indonézia, Kazahsztán vagy épp a tapogatozó tárgyalásokat folytató Hungaroring) forog a köztudatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: